Bozcaada Çanakkale

Bozcaada Kalesi

Bozcaada, Bozcaada kalesi, Bozcaada kalesi tarihi, Bozcaada kalesi nerede, Bozcaada kalesi görüntü, Bozcaada kale, Bozcaada kalesi giriş ücreti, Bozcaada kalesi ziyaret saatleri

Feribotla Bozcaada‘ya geçerken yüzüme vuran rüzgar eşliğinde merakla adanın neye benzediğine bakıyorum. İlk dikkatimi çeken adanın büyük bir kısmını  kaplayan heybetli bir kale: Bozcaada Kalesi. Adaya yaklaştıkça kale de gitgide büyüyor. İnceleyip, hakkında yazı yazmak üzere geldiğim bu adada daha deniz yolundayken yazımın da başrol oyuncusunu bulmuş oluyorum.

Karaya ayak basar basmaz günü birlik geldiğim adada vakit kaybetmeden Bozcaada Kalesi’ne yöneliyorum. Kaleyle adayı ayıran bir hendek üzerine yapılmış, yaklaşık 10m uzunluğundaki köprüden geçerek kalenin giriş kapısının önüne geliyorum. Öğrenci olmanın nimetlerinden faydalanarak para vermeden kaleye giriyorum.

Bozcaada Kalesi Hakkında BilgiBozcaada, Bozcaada kalesi, Bozcaada kalesi tarihi, Bozcaada kalesi nerede, Bozcaada kalesi görüntü, Bozcaada kale, Bozcaada kalesi giriş ücreti, Bozcaada kalesi ziyaret saatleri, Bozcaada kalesi manzara

Kale oldukça geniş bir arazi üzerine kurulmuş. Yüksek duvarlarla çevrili ve 3 tarafı da deniz. Kale içinde eski mezar taşları var küçük bir odada ise amforalar sergileniyor. Şu anda henüz kalenin tarihi hakkında teknik bilgim yok. Bir çok şeyi kendim keşfetmeye çalışarak ve tarihi koklayarak tek başıma kalenin içinde geziyorum. Yüksek duvarlara çıkmak için merdivenler görüyorum ve cesaretimi toplayarak kalenin tepesine kadar bu merdivenlerden çıkıyorum. Ödülüm ise muhteşem bir manzara.

Uçsuz bucaksız bir deniz ve bütün ada ayaklarımın altında. Kalenin 3 tarafı da duvarlarla kaplı. Üşenmeyerek her taraftaki duvarlara tırmanıp değişik manzaraların keyfini çıkartıyorum. Kalenin bazı kısımları bu bunaltıcı yaz sıcağında o kadar güzel esiyor ki inanamazsınız. Yanıma aldığım fotoğraf makinamla bir sürü fotoğraf çekiyorum.

Kale, adeta adanın gözcüsü durumundadır. Büyük ve büyüleyici bir atmosferi olan kaleden adayı net bir şekilde görebildiğiniz gibi muhteşem bir deniz manzarasını da temaşa edebilirsiniz.. Muhteşem bir ada ve masmavi bir denizle birlikte gerçekten bolca fotoğraf manzarası sunmaktadır. Ayrıca kale içlerinde yer alan yazıları okuyarak adanın hem tarihi hem de özellikleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bozcaada Kalesi TarihiBozcaada, Bozcaada kalesi, Bozcaada kalesi tarihi, Bozcaada kalesi nerede, Bozcaada kalesi görüntü, Bozcaada kale, Bozcaada kalesi giriş ücreti, Bozcaada kalesi ziyaret saatleri, Bozcaada kalesi manzara

Kalenin bir diğer adı Kale-i Sultaniye. Kalenin ilk olarak kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekte.  Ancak tarihçiler bu görkemli yapının yapılışının Finikelilere kadar gittiğini söylüyor. Bununla birlikte Bozcaada Kalesi ne zaman yapıldı sorusunun cevabını da maalesef alamıyoruz. Şu anki son hali ise Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Kale bir ara Venediklilerin eline geçmiş. 1700’lü yıllarda geri alınarak onarılmış ve genişletilmiş. En son ise 1996 yılında restore edilmiş. Kaleyi adadan ayıran hendeğin eskiden su ile dolu olduğu ve bu şekilde kalenin korunmasının sağlandığı söyleniyor. 

Kale kapıları üstünde çeşitli yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlarda gerek kalenin tarihi gerekse yapılan onarım faaliyetleri yazmaktadır. Örneğin giriş kapısı üstündeki kitabelerde kalenin 1831 yılında Sultan II.Mahmut tarafından onarımdan geçirtildiği belirtilmektedir.Bozcaada Kalesi, Bozcaada Kalesi girişi, Bozcaada Kalesi giriş kapısı, Bozcaada Kalesi nerede, Bozcaada Kalesi ziyaret saatleri, Bozcaada Kalesi fotoğraf, Bozcaada Kalesi hakkında bilgi, Bozcaada Kalesi tarihi

Kalenin ana kapısı dışında  Mendirek ve Deniz Kapısı diye iki kapısı daha varmış fakat şu anda kullanılmıyor. Kale iç kale ve dış kale olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. İç kalenin bir diğer adı Ahmedek. İç kalede biri baş burç olmak üzere sekiz burcu var(bunlar size daha önce tırmandığımı söylediğim burçlar). Bu kale yüzyıllarca adayı dışardan gelecek tehlikelere karşı korumuş. Bugün ise benim gibi tarihi ve gezmeyi seven turistlere keyifli anlar yaşatıyor. Bazen de konserler ve eğlenceler için kullanılıyor.

Bozcaada Kalesi Amforalar

Bozcaada Kalesi’nin içinde bir bölümde sergilenen “amforalar” mutlaka görmeniz gereken tarihi eserlerin içinde geliyor. Hem kalede hem de adanın yakınlarında yapılan kazılarla aynı zamanda su altına yapılan keşiflerle gün yüzüne çıkarılmış. Aynı zamanda bu bölümün içinde bazı etnografik eserleri görebilirsiniz.

Bozcaada Kalesi Giriş Ücreti

Bozcaada Kalesi’nin giriş ücreti ise 2019 yılı itibariyle 5 TL. Eğer öğrenciyseniz giriş ücreti olarak 3 TL ödeme şansınız bulunmakta.

Kale, Kültür Bakanlığına bağlı olmadığından Müzekart kullanarak ücretsiz giriş yapmanız mümkün değil.

Bozcaada Kalesi Ziyaret Saatleri

Bozcada Kalesi ziyaret saatleri yıl boyunca değişmekle birlikte yaz aylarında 10.00 – 20.00 şeklinde uygulanmaktadır. Yaz ayları dışında ziyaret saatleri 08.30-19.30 olarak belirlenmiştir.

Bozcaada Kalesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Kale Çanakkale’nin tarihi adası olan Bozcaada’da yer almaktadır. Adaya feribotla geldiğinizde yazımın başında da belirttiğim gibi bu görkemli kale hemen dikkatinizi çekecektir. İskeleye vardığınızda birkaç dakika yürüme mesafesinde buraya ulaşmanız mümkündür.

Kalenin “Google konumu” üzerinden de yerini inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar 👍

1 Comment

Yorum yap