İstanbul Marmara Bölgesi

Yıldız Sarayı (Tarihi, Özellikleri, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede?)

Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki tepede yer alan Osmanlı Dönemi’nden miras kalan en göz alıcı yapılardan biri olan Yıldız Sarayı, İstanbul’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılarından biridir. Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli olaylarına şahitlik eden bu sarayın çevresi yemyeşil bitki örtüsü ile kaplanmıştır.

Yıldız Sarayı Tarihi

Sarayın bulunduğu bu bölgede oldukça fazla köşk ve kasır bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar Beşiktaş ile Ortaköy arasına beş yüz bin metrekarelik alana dizilmiştir.

Saray, Kanuni Sultan Süleyman döneminde av sahası olarak kullanılan alan içerisine Mihrişah Sultan’ın kullanması için 18. yüzyılın sonunda III. Selim tarafından inşaa ettirilmiştir. Saray içerisinde babası için de bir çeşme yaptırılmıştır.

Saray çevresinde inşa edilen köşkler, servis binaları ve parklar sayesinde döneminin saray anlayışından farklı bir stile kavuşmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nda yönetim merkezi olarak 4 farklı saray kullanılmıştır. Yıldız Saray’ına ilk yerleşen padişah II. Abdülhamit’tir. Padişahın burayı seçmesindeki en önemli neden, Dolmabahçe’ye göre daha güvenilir olmasıdır. II. Abdülhamit tarafından yapılan değişiklikler günümüze kadar ulaşmıştır.

500.000 m2 alana hakim olan bu saray 1882 yılında Mithat ve Mahmud Celalettin paşanın idam kararlarına tanık olmuştur. Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin ardından tarihi yapı 31 Mart Ayaklanması’nda yağlamalanmış ve bir kısmı yakılmıştır.

Siyasi olarak birçok konuya ev sahipliği yapan bu saray, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a hareket etmeden önce Sultan Vahdettin ile yaptığı görüşmeye tanık olmuştur. Yıldız Sarayı 1994 yılında müze haline getirilmiştir.

Yıldız Sarayı Bölümleri

Saray, birbiri içerisine bağlı köşk ve tarihi yapılardan oluşmaktadır. Osmanlı Dönemi’ne ait bu tarihi binalar; Büyük Mabeyn Köşkü, Şale Köşkü, Küçük Mabeyn Köşkü, Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Opera Evi, Şehir ve Yıldız Sarayı Müzesi’dir.

Büyük Mabeyn Köşkü

Günümüzde ziyarete kapalı olan bu tarihi yapı Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli davetler ve ziyafetler için kullanılmıştır. Sarayın en ihtişamlı Büyük Mabeyn Köşkü, Sultan Abdulaziz tarafından Sarkis Agop Balyan’a yaptırılmıştır.

Şale Köşkü

Osmanlı mimarisine ait en güzel örneklerden biri olan Şale Köşkü, üç farklı dönemde inşaa edilmiştir. Köşk’ün ilk bölümü 1870 yılında resmi misafirler için yapılırken, 1889 yılında Sarkis Balyan’a ek bina ve odalar yaptırılmıştır.

Şale Köşkü’nün süslemeleri ile göz dolduran en önemli bölümü İtalyan D’Aranco tarafından tasarlanmıştır. Sedefli Salonu, Hereke halısıyla kaplı, altın varaklar ve oyma sanatlarıyla bilinen bu köşk, sarayın en etkileyici bölümüdür. Bu köşk günümüzde müze-saray olarak ziyaret edilebilmektedir.

Küçük Mabeyn Köşkü

1901’de Sultan II. Abdülhamid tarafından dinlenme amacı olarak inşaa edilen bu köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce Sultan Vahdettin ile yaptığı son görüşmenin yeridir.

Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Opera Evi

Sultan II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında Kayzer II. Wilhem’in ziyareti için özel olarak yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşan tek saray tiyatrosu özelliğine sahip olan bu tarihi yapı günümüzde ziyarete kapalıdır.

Yıldız Sarayı Müzesi

Sarayın içerisinde inşaa edilen mobilya eserleri bu müzede sergilenmektedir. Bu müze saray girişinin tam karşısında yer almaktadır.

Şehir Müzesi

Saray içerisinde inşaa edilen porselenler ve tahta oyuncak koleksiyonları Şehir Müzesi içerisinde sergilenmektedir.

Yıldız Porselen Üretim Evi

Günümüzde müze-fabrika olarak hizmet veren bu tarihi yapı, II. Abdülhamit tahttan indirildikten sonra kapanıp, tekrar açılmıştır. Orta Çağ kalelerine benzeyen bu tarihi yapı İtalyan Mimar D’Aronco tarafından tasarlanmıştır.

Yıldız Sarayı Nerede?

Yıldız Sarayı merkezi bir noktada bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Saray, İstanbul’un Beşiktaş ilçe merkezinde Barbaros Bulvarı’na bağlı Serencebey Yokuşu üzerine konumlandırılmıştır. 500.000 m2 bir alana yayılan bu tarihi yapılara farklı ulaşım seçenekleri ile ulaşabilirsiniz.

Anadolu Yakası’ndan bu saraya ulaşabilmeniz için trafikle uğraşmamak yerine kesinlikle deniz yolunu tercih edin.

Belediye otobüslerini kullanarak Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inerek, kısa bir yürüyüş sayesinde kolayca bu saraya ulaşabilirsiniz.

Yıldız Sarayı Giriş Ücreti

Yıldız Sarayı giriş ücreti yetişkinler için 10 TL’dir. İstanbul’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olan bu saraya Müzekart sahipleri, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü T.C vatandaşları, şehit ve gazi yakınları, rehberler ve basın kartına sahipler ücretsiz olarak girebilir.

Yıldız Sarayı Ziyaret Saatleri

Osmanlı mimarisine ait en güzel modelleri görebileceğiniz bu tarihi yapıları ziyaret edebilmek için Nisan – Ekim ayları arasında 09.00 – 19.00 saatlerinde, Kasım – Mart ayları arasında ise 09.00 – 17.00 saatlerinde açıktır.

Müzekart ile ücretsiz giriş yapabileceğiniz bu saraya Pazartesi günü ve dini bayramların birinci günü 13:00’a kadar kapalıdır.

İstanbul’da Gezilecek Yerler ⇐

Yorum yap