İstanbul

Nuruosmaniye Camii

Nuruosmaniye Camii, Nuruosmaniye Cami, Nuruosmaniye Camii nerede, Nuruosmaniye Camii tarihi, Nuruosmaniye Camii özellikleri, Nuruosmaniye Camii nerede, Nuruosmaniye Camii bilgi

Osmanlı’nın muazzam sanat eserlerinden bir tanesi olarak günümüze ulaşmayı başaran Nuruosmaniye Camii İstanbul’daki ilk Barok özelliğini taşıyan ibadet yeri olarak tarih kitaplarına ismini yazdırmıştır. Bilindiği üzere Barok, Avrupa’da yaygınlaşan ve sanata farklı bir bakış açısı sunan anlatım biçimlerinden bir tanesidir. Camii, ismini içerisine düşen ışıktan ve yapımının tamamlanmasını sağlayan 3. Osman’dan almıştır. Kare bir taban üzerine inşa edilmiş olan bu muazzam eser İstanbul’da yaşayan herkesin muhakkak gidip görmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Nuruosmaniye Camii Tarihi

Camii’nin yapımına 1749 yılında 1. Mahmud döneminde başlanmış olsa da bu padişahın ölmesi üzerine kardeşi 3. Osman bitirmeye muvaffak olabilmiştir. Şehrin merkezinde yapılan ve ticaret yapılan alanlara yakın olan (kapalı çarşı vb) Camii, insanların o zamanlardan beri sıklıkla uğradığı yerlerden bir tanesi olmuştur. Açılış tarihi olarak 5 Aralık 1755 yılı gözükmektedir. Emini Ahmed efendi önderliğinde Simon kalfa tarafından yapılan bu muazzam eser Avrupa’da o dönemlerde başlayan sanat akımına uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Hatta Camii yapılabilmesi için o zamanlar Avrupa’ya bir tane mimar gönderildiği dahi konuşulmaktadır.

Nuruosmaniye Camii Hakkında Bilgi

Fatih’te bulunan bu eşsiz cami günümüze kadar neredeyse tüm özelliklerini koruyarak ulaşmayı başarmıştır. Yapımında yeni bir akıma öncülük ettiği için pek çok farklı konsept denenmiştir diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi Camii içerisinde toplam 174 adet pencere bulunması ve bu pencerelerden süzülen ışıklar ile Camii’nin rahatlıkla aydınlatılabilmesi olmaktadır. Hatta ismindeki Nur kelimesi de buradan gelmektedir. Nuruosmaniye Camii içerisinde bulunan yazıları Hattah Rasim, Mehmet Refi Efendi, Abdülhalim ve Müzehhip isimli o zamanın büyük ustaları yazmıştır. İbadet yapmak isteyenler veya bu tarihi yapıyı görmek isteyenler için günün her saatinde dolup dolup taşan bu eşsiz mimari yapıyı sizinde görmenizi tavsiye ederiz.

Nuruosmaniye Camii Özellikleri

İstanbul’da ilk Barok özelliğini taşıyan bu muazzam yapının elbette kendisine has bir sürü özelliği bulunmaktadır. Aşağıda sizlere Nuruosmaniye Camii özellikleri hakkında detaylı bilgilendirme yapacağız.

Mimar Sinan’ın eserlerinde aradığı o büyük ve görkemli kubbe arayışını Simon kalfa bu eserde de aramayı sürdürmüştür. Sadece Camii’nin kubbesi Osmanlı eserlerine benzemekte, geriye kalan her şeyi serbest stil bir çalışma olduğu için diğer ibadet yerlerine benzememektedir. Bu Camii’nin yapılması ardından oluşan akım sonucunda Dolmabahçe ve Ortaköy Camileri de aynı stilde yapılmıştır.

Kare bir plan üzerine oturtulduğunu söylemiştik. Hatırlatmamız gereken bir nokta ise Osmanlı döneminde yapılan Camilerin tamamı o döneme kadar dikdörtgen olarak tasarlanmaktaydı. Ancak bu Camii ile birlikte o tasarımda artık tarihe karışmış oldu.

Camii’nin ana kütlesinin yanında yapılan iç avlu modelleri Osmanlı döneminde görülmektedir. Ancak buradaki fark bu avlunun yarım daire şeklinde tasarlanmış olmasıdır. Hâlbuki o zamana kadar Avlular tam bir daire hesap edilerek tasarlanmakta idi.

Günümüze kadar ulaşmasını sağlayan en önemli ve diğer Camilerden farklı olarak dikkatimizi çeken şey ise yapımında demir kullanılmasıdır. Bu sayede depremlerden falan etkilenmeden günümüze kadar rahat bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca Camii’nin alt tarafında 12 odalı toplam 19 bölümden oluşan bir mahzen bulunmaktadır. Bu mahzen o zamanlarda sergi ve gösteriş alanı olarak faaliyet göstermiştir.

Camii kubbesi 25 metre çapında ve yerden 43 metre yüksekliğinde tasarlanmıştır. Oldukça büyük bir kubbe ile tavanı örtülmüş olan Camii gerçekten yapılışı bakımından insanda hayranlık hissi uyandırmaktadır. Hatta Osmanlı döneminde yapılan en büyük kubbelerden bir tanesi olma özelliği de bulunmaktadır. Camii kubbesinde Nur suresinin 35. Ayeti yazılı olarak bulunmaktadır. Burada “Allah göklerin ve yerin nurudur” yazmakta, Kubbe kemerleri ile duvar arasında ise toplam 115 metre uzunluğunda Fetih suresinin tamamı yazmaktadır.

Nuruosmaniye Camii Nerede?

İstanbul’da oturanlar için gerçekten görülmesi gereken muazzam yerler arasında bulunan Camii Fatih’te bulunmaktadır. Fatih ilçesi, Çemberlitaş’ın kuzeyinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Kapalıçarşı’ya yakınlığı ile bilinen ve oradaki esnaflar tarafından ibadet durağı olarak kullanılan bu muazzam yapının bahçesinin bir tarafı Kapalıçarşı’ya açılmaktadır. Hatta bu Cami’yi bilmeyen insanlar dahi Kapalıçarşı’ya ulaşmak için yine buranın avlusunu kullanmaktadır. Nuruosmaniye Camii nerede sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi de nasıl gidilir sorusunun cevabını irdeleyebiliriz.

Nuruosmaniye Camii’ne Nasıl Gidilir?

Konum itibari ile İstanbul’un en hareketli ilçelerinden bir tanesi içerisinde bulunan NuruOsmaniye Camii, Çemberlitaş’a 5 dakika yürüme mesafesinde olması nedeniyle en kolay ulaşım yolu olarak tramvay gözükmektedir. Nuruosmaniye camii nasıl gidilir sorusunun bizce en kolay yolu budur. Çemberlitaş durağında inerek 5 dakika içerisinde Cami’de olabilirsiniz.

Diğer yandan otobüs ile gitmek isterseniz eğer son durağında Beyazıt yazan seferleri tercih etmelisiniz. Beyazıt’ta inerek Camiye 10 dakika içerisinde ulaşmanızda mümkündür.

Gerek Kapalıçarşı’ya yakınlığı gerekse bulunduğu yer itibari ile Camii yakınlarında taşıt trafiği yoktur. Vakti zamanında yasaklanan bu uygulama halen günümüzde de uygulanmaktadır.

İstanbul’da Gezilecek Yerler ⇐

Yorum yap