İstanbul Marmara Bölgesi

Kuzguncuk Gezilecek Yerler: Boğaz’da Tarihi Bir Mahalle

Kuzguncuk, Kuzguncuk evleri

İstanbul dediğimizde belki de herkesin zihninde çarpık binalarla örülmüş irili ufaklı mahallelerin her yeri sardığı bir görüntü canlanmaktadır. İstanbul ile ilgili bu kötü intibayı kırabilecek ve sizi şehrin gürültüsünden uzaklaştırıp bir tatil havasına sokabilecek yerlerin başında ise Kuzguncuk gelmektedir. İstanbul Boğazı’nın mavi sularının hemen dibinde kurulmuş ve yeşillikler içinde gökkuşağını andıracak renk tonlarıyla bezenmiş sokaklarıyla yüzyıllardır hoşgörünün simgesi olmuş tarihi bir mahalledir. İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik dininin bir arada yaşayabildiği ender yerlerden biri de bu mahalledir.

Kuzguncuk mahallesi her köşesinde farklı bir güzellik barındırır ve her adımda insanı yavaş yavaş büyüsüne çeker. O kadar güzel bir otantik mahalledir ki birçok filmin ve dizinin bu mahallede çekildiğini hatırlatalım. İstanbul’da mahalle kültürünün en iyi yansıtıldığı dizilerden olan Ekmek Teknesi ve Perihan Abla’nın burada çekilmiş olması sizleri şaşırtmasın. Çünkü bu küçük otantik mahalle, yalnızca görüntüsüyle değil sahip olduğu kültürü ve yaşatmış olduğu gelenekleriyle tüm sıcaklığını sizlere hissettirebiliyor. Burada yaşayan insanlar sadece samimi ilişkilerini değil hem kültürlerini hem de doğayı korumayı başarabilmişler.

Kuzguncuk tarihi incelendiğinde mahallenin eski adının Hrisokeramos (Türkçe anlamı: Altın Kiremit) olduğu görülür. Bu isim ise 6. yüzyılda yapılan bir kiliseden gelmektedir. Bugünkü isminin nereden geldiği konusunda Evliya Çelebi’nin notlarından yararlanılabilir. Evliya Çelebi, bu ismin 15. yüzyılın sonlarında buraya yerleşmiş olan Kuzgun Baba adlı bir şahıstan geldiğini söyler. Burası bir Musevi köyü olarak bilinir. Musevilerin bu bölgeye ne zaman yerleştikleri ise bilinmemektedir.

Şimdi de “Bir mahalle daha ne kadar güzel olabilir ki?” diyeceğiniz bir yer olan Kuzguncuk’ta görülmesi gereken yerler listesini sizler için ele alalım:

Kuzguncuk’ta Gezilecek Yerler

Aslında burayla ilgili övgüleri oldukça kısa tuttuk. O kadar güzel bir köy ki burası sayfalar dolusu övgüyü hak ediyor. Ancak kısa bir girizgahın bile sizleri buraya getirebileceğinden emin olduğumdan övgüyü bırakıyor ve sizler için hazırlamış olduğumuz “Kuzguncuk Gezilecek Yerler” listemizi paylaşıyoruz:

1. Kuzguncuk Evleri

 

Bir gökkuşağını andırırcasına rengarenk Kuzguncuk evleri, mahallenin o tarih kokan otantik havasını oluşturan en önemli yapılardır. Cumbalı tarzda yapılan Osmanlı evlerinin büyük bir kısmı tarihi yapısını koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Farklı renklerde boyanan evlerin kat sayısı dörde kadar çıkmaktadır. Ahşap olarak inşa edilen evlerin alt katlarında ise mahalle esnafları bulunmaktadır. Eskilerde kalmış mahalle dükkanlarının samimiyetini özlediyseniz bu dükkanlardan alışveriş yapmalısınız. Sizler de geçmişe bir yolculuk yapmak ve tarih koklamak istiyorsanız rengarenk yapılarla bezenmiş Kuzguncuk sokakları arasında tur atmalısınız.


2. İcadiye Caddesi

Mahallenin ana caddesi olan İcadiye Caddesi dizilerin çekildiği, edebiyata konu olan, tarihi yapıların ve asırlık çınarların yer aldığı mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Bu cadde üzerinde meşhur Kuzguncuk mekanları ve yapıları yer almaktadır.


3. Ekmek Teknesi

 

Tür televizyon tarihine geçmiş dizilerden olan Ekmek Teknesi’nin çekildiği fırın olan dükkan bugün lokanta olarak hizmet vermektedir. Diziye ismini de veren bu mekan meşhur İcadiye Caddesi üzerinde yer almaktadır. Nostalji yapmak ve dizideki o muhteşem mahalleyi zihninizde tekrar canlandırmak için Ekmek Teknesi’ne uğramalısınız.


4. Üryanizade Camii

İstanbul Boğazı’ndan geçerken hemen sahilde yer alan ve alışılmış cami mimarisinden farklı olarak inşa edilmiş olmasıyla dikkat çeken Üryanizade Cami, minaresi olmasa bir köşke benzetilebilmektedir. 1860 yılında denize sıfır bir konumda ahşap olarak inşa edilen Üryanizade Cami, boğaz manzarası ve dalga sesiyle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunmaktadır. 


5. Fethi Ahmet Paşa Yalısı (Ahmet Fethi Paşa Yalısı)

Kuzguncuk sahili üzerinde yer alan Fethi Ahmet Paşa Yalısı, 1840 yılında ahşap olarak Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir. 1920’li yıllarda yangında hasar gören yalı daha sonra tekrar onarımdan geçmiştir. Yalı iki katlıdır ve içinde toplamda 16 oda yer almaktadır.


6. Cemil Molla Köşkü

1886 yılında Üryanizade Cemil Molla Efendi tarafından İtalyan bir mimara yaptırılan döneminin en ihtişamlı ve iddialı köşküdür. Kalorifer tesisatına ve elektrik sistemine sahip olmasıyla dönemin köşklerinden ayrılır. Nakkaştepe Mezarlığı’nın hemen sol üst tarafında bulunmaktadır. Bölgede anlatılan rivayetlere göre perili bir köşktür.


7. Bet Yaakov Sinagogu

Mahallede yer alan en büyük sinagogdur. Yapılış tarihi tam olarak bilinmese de 19. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Sinagog tavanındaki resimler Tevrat’tan esinlenerek yapılmıştır. Toplam 260 kişilik bir kapasiteye sahip olan sinagogu her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir.


8. Ayios Panteleimon Kilisesi

İcadiye Caddesi üzerinde 1872 yılında Rum Ortodoks kilisesi olarak inşa edilmiştir. Caddenin hemen sağında kalan bir bahçede yapılan kilise daha önce yanan bir başka kilisenin yerine yapılmıştır. Kilise üç katlı bir planda yapılan çan kulesiyle dikkat çekmektedir.


9. Kuzguncuk Bostanı

 

İstanbul’un son yeşillik alanlarından biri de mahalle sakinlerinin göz bebeği olan “Kuzguncuk Bostanı”dır. Bu mahalleye yolu düşünlerin mutlaka uğraması gereken yerlerin başında geliyor. Yaklaşık 700 yıldır bostan olarak kullanılan arazi bundan birkaç yıl önce haberlerde sıklıkla yer alıyordu. Belediye ekiplerinin bostan üzerindeki asırlık ağaçları kesmesiyle mahalle halkı büyük bir eylem başlatmış ve belediyenin bostan düzenleme faaliyetleri sonlandırılmıştı. Betonlaşmaya karşı korunan bostanda her yıl etkinlikler düzenlenmektedir.


Kuzguncuk’ta Ne Yenilir?

Kuzguncuk cafeler ve restoranları ile sizlere lezzetli tatlar sunmaktadır. Benim ilgimi çeken ilk yer Nail Kitabevi oldu. Kitap cafe olarak tasarlanan mekanların üst katında kitap alışverişlerinizi yapabileceğiniz gibi oturup kitap okuyarak zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Kitabevinin ilk katında ise oturup köyün o tarihi atmosferinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

İstanbul’da kahvaltı yapacağınız bir yer arıyorsanız burayı ilk sıralara eklemelisiniz. Kuzguncuk kahvaltı bakımından sizlere eşsiz tatlar sunabilir. Bunu sadece kahvaltının kalitesi için söylemiyorum. Böylesine otantik bir mahallede boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı yapmayı sanırım kimse reddedemez.

Kuzguncuk Balıkçısı

İşte size müdavimi olacağınız bir mekan daha: Kuzguncuk Balıkçısı. Boğaz’da yer alan bu tarihi mahallenin en önemli lezzetlerinin başında balığın olması son derece normal. Balığın en lezzetli hallerini ise bu mekanda bulabilirsiniz. Hem sokak  hem de mekanın kendisi oldukça şirin ve güzel gözüküyor. Böylesine şirin bir yerde menüdeki tatlar da lezzetli olunca buraya uğramadan gitmek imkansız oluyor.

 

Adres: İcadiye Caddesi, Perihan Abla Sokağı, No:3 Telefon: 02163410144

Pita

Buranın meşhur mekanlarından Kuzguncuk Pita, lezzetlerinin tadına bakmadan gitmeyeceğiniz bir başka yer. Mekanın ismi ise ekmeklerinden geliyor. Üç kadın tarafından işletilen mekandaki tatlar üreticiden direkt sofralara servis ediliyor. Ayrıca yöresel lezzetlerin de tadına varacağınız bu mekanda kahvaltınızı da yapabilirsiniz.

Kuzguncuk Mahallesi, İcadiye Caddesi, No: 41/A Telefon: 02165323215

İsmet Baba

Artık mahalleyle bütünleşmiş bir mekan da Kuzguncuk İsmet Baba’dır. 1950’lerden beridir hizmet veren ve birçok ünlü isme tatlarını sunmuş İsmet Baba hemen boğaza kurulmuş bir mekanda yer alıyor. İsmet Baba Kuzguncuk tarafında ün yapmış bir mekan olduğundan açıkçası biraz da müşteriye doymuş durumdalar. Bu nedenle özellikle deniz tarafındaki masalara talep fazla olduğundan buralara oturmak biraz şans gerektiriyor. Hele 2-3 kişi gitmişseniz mekan boş da olsa boğaza sıfır duran masalara oturmanız mümkün olmuyor.

Kuzguncuk İsmet Baba

Kuzguncuk Nerede? Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir?

Kuzguncuk, İstanbul’un Üsküdar ilçe sınırları içinde yer alan tarihi bir mahalledir. Zamanın neredeyse akmadı bu mahallede tarihin izlerini görebileceğiniz gibi İstanbul’da neredeyse yok olan yeşil doğanın tüm güzelliğine tanık olabileceksiniz.

 

Dizilere fon olmuş bu otantik köye özel araçlarıyla gelecek olanların “Google konumu” ile yollarına devam etmeleri faydalı olacaktır.

Kuzguncuk’a toplu taşıma araçlarıyla gelecekler için güzergah tavsiyelerimiz şu şekilde:

Sirkeci, Beşiktaş ve Kabataş iskelelerinden kalkan vapurlarla Üsküdar’a kolaylıkla gelebilirsiniz. Aynı zamanda “Yenikapı-Sirkeci-Kadıköy” bölgelerinden Marmaray ile Üsküdar’a hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz mümkün. Üsküdar ile Kuzguncuk arası ise yaklaşık 1.5 km’dir. Üsküdar’dan geçen dolmuşlarla 3-4 dk içinde buraya ulaşabilirsiniz. Ya da muhteşem boğaz manzarasıyla 15 dakika yürüyerek buraya ulaşmanız mümkün.

Kuzguncuk’tan geçen otobüs hatları ise şunlardır: 15Y, 15S, 15B, 15, 15R

Daha fazla bilgi için “Kuzguncuk Nerede?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

⇒ İstanbul Gezilecek Yerler

Yorum yap