İstanbul

Garipçe Köyü

Garipçe, Garipçe hakkında bilgi, Garipçe gezilecek yerler, Garipçe köyü, Garipçe köyü nerede, Garipçe köyü gezilecek yerler

İstanbul denildiğinde hepimizin aklına aşırı insan kalabalığı ve üst üste binmiş beton yapılarla oluşan o çirkin görüntülerin geldiğine neredeyse eminim. Ancak durum böyle olsa da İstanbul’un öyle köşeleri var ki gerçekten kısa sürede sanki şehirden binlerce kilometre uzaklaşmış hissine kolayca kapılabiliyorsunuz. Bu hissi veren ender yerlerden birisi de boğazın dibindeki Sarıyer ilçesinin “Garipçe Köyü“dür. İstanbul’un pek bilinmeyen muhteşem doğasına doymak ve günübirlik gezilerinizde değerlendirebileceğiniz “Garipçe Köyü” hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Garipçe, Garipçe hakkında bilgi, Garipçe gezilecek yerler, Garipçe köyü, Garipçe köyü nerede, Garipçe köyü gezilecek yerler

İstanbul’un küçük ama bir o kadar şirin ve eşsiz manzaralı köyü Garipçe’ye gittiğinizde şehrin o güzelim boğaz manzarasını en iyi şekilde gözlemleyebilirsiniz. Böylesine muhteşem doğa ve manzara sahibi köyde sessizliğin de fazlaca tadını çıkarabilirsiniz. Bu noktada en çok aranan başlıkların başında gelen “Garipçe’de Ne Yapılır?” sorusunun cevabını şu şekilde özetleyebiliriz:

Tarihi Yapılar

Buraya geldiğinizde gördüklerinizi sadece köyle bırakmadan Bizans ve Osmanlı’dan kalma birçok tarihi yapıyı da görmelisiniz. Bu yapıların başında gelen Garipçe Burnu olarak adlandırılan konuma 16.yüzyılda III.Mustafa tarafından yaptırılan Garipçe Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bunun dışında gittiğinizde hemen dikkatinizi çekecek olan köyün en yüksek noktasındaki gözetleme kulesini de görmelisiniz. Yeni yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsünün güzel bir noktadan seyredilmesinden dolayı Garipçe Köyü son zamanlarda bu konuda da popüler olmaya başlamıştır.

Rumeli Feneri

Garipçe’nin komşusu olan bir başka tarihi köy olan Rumelifeneri’ni de gezmeden dönmek olmaz. Bu köyden yaklaşık olarak 2.5 km uzaklıkta olan Rumelifeneri ismini köyde bulunan tarihi fenerden almaktadır. Yaklaşık 30 metre yükseliğinde olan fenerin yapılışı ise 1850’li yıllara kadar gitmektedir. Yapılış amacı ise boğaz ve Karadeniz arasındaki gemi trafiğinin karanlıkta aksamamasıdır. Fenerin tam karşısı Anadolu yakasında ise Anadolu Feneri bulunmaktadır.Yine köyün meydanında yer alan tarihi çınar ağacının altında oturup çayınızı yudumlayabilirsiniz. Garipçe’ye giden otobüsler yaklaşık 6-7 dakikalık yolculuktan sonra buraya kadar gelmektedir. Özel araçlarınızla da buraya kolayca gelebilirsiniz.

Garipçe Plajları

Eğer geziniz yaz aylarında ise değerlendirebileceğiniz bir başka seçenek ise kendinizi boğazın serin ve dalgalı sularına bırakmak olabilir. Garipçe ve çevresinde değerlendirebileceğiniz birçok plajın olduğunu söyleyelim. Kilyos halk plajı, Sebastian Beach ve İstanbul Plajı tercihleriniz arasında olabilir. Buralarda yer alan plajlarda yemek yiyebileceğiniz ve duş alabileceğiniz tesisler mevcut.

Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi

Buraya kadar gelmişken yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan “Kuş Gözlem Kulesi”ni de ziyaret edebilirsiniz. 2015 yılında açılan kule, kuşların göç yolları üzerinde yer alan ülkemizdeki bu göçleri izleme imkanı sunmaktadır. Yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip olan kuleyi vaktiniz varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Garipçe Köyü Nerede?Garipçe, Garipçe köyü, Garipçe köyü nerede, Garipçe nerededir, Garipçe köyü nerededir

Özellikle İstanbul’a yapılan 3.köprü sonrasında tekrar popüler hale gelen ve ismini sık sık duymaya başladığımız Garipçe Köyü Sarıyer ilçesinin birbirinden güzel köylerinden birisidir. En güzel tarafı hem tarihi yapılarla bezenmiş olması hem de muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olmasıdır. Bu güzel köyün konumuna yukarıdaki görsel üzerinden göz gezdirebilirsiniz.

Garipçe Köyü’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan Karadeniz’e açılan kıyılarında bulunan Sarıyer İlçesi sınırları içinde bulunan Garipçe Köyü’ne gitmenin en kolay yolu buranın şehre olan uzaklığı düşünüldüğünde özel araçlarınız olacaktır. Sarıyer ilçesine geldiğinizde Şehit Mithat Yılmaz Caddesi güzergahını takip ettiğinizde Koç Üniversitesi kavşağından Garipçe tabelasına doğru yönelmeniz gerekmektedir. Her zamanki olduğu gibi özel araçlarını tercih edenlere herhangi bir yol kargaşasına uğramamaları için navigasyonu kullanmalarını tercih ediyoruz. Navigasyon kullanacakların “Google Konumu” üzerinden buraya kolayca ulaşmaları mümkün olacaktır.

Garipçe’nin bazı ilçelere olan uzaklığı ise şu şekildedir:

Kartal: 60 km
Kadıköy: 45 km
Avcılar: 60 km
Silivri: 95 km
Bağcılar: 40 km
Esenler: 35 km
Şişli: 30 km

Garipçe Köyü’ne otobüsle gidecekler 150 hat numaralı (İETT- HACIOSMAN METRO – RUMELİFENERİ) araçlarla ulaşım sağlayabilirler.

Garipçe’de Kahvaltı (Garipçe’de ne Yenir?)

Garipçe Köyü, küçük ama oldukça şirin ve muhteşem bir manzaralı köydür şeklinde yorum yapmıştık. Küçük bir yer olmasından dolayı yeme-içme konusunda büyük bir çeşitlilik ve alternatif konusunda büyük beklentiniz olmamalı. Burası kahvaltı ve balık restoranları olarak isim yapmış bir yerdir. Eğer boğaz kıyısında şirin bir köyde kahvaltı yapmak ve tertemiz havayı içinize çekmek istiyorsanız buraları tercih edebilirsiniz.

Boğazın atmosferi içinde balık yiyebileceğiniz ve kahvaltı yapabileceğiniz mekanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Fazla alternatifi olmayan bu mekanlarda kahvaltı yapabileceğiniz gibi balıkçılıkla geçinen bir köy olması hasebiyle çeşit çeşit balıkları tazece yiyebilirsiniz.

Garipçe Köyü Gezi Yorumumuz

Garipçe Köyü İstanbul’da gideceğiniz güzel yerlerden biridir. Ancak buraya geldiğiniz öyle kocaman bir yer yer, gez gez bitmez bir köy olarak düşünmeyin. Burası çok kısa sürede gezmeyi tamamlayacağınız bir köydür. Bu nedenle doğayı ve boğaz manzarasını seyretmeyi seven, oturup bu manzaranın tadını çıkarabileceklere özellikle tavsiye ederim burayı. Son olarak burada yapacağınız en güzel etkinliğin ise erken saatlerde gelip hem buranın tadını çıkarmak hem de doya doya lezzetli kahvaltıların tadına bakmak olacağını belirtelim.

⇒ İstanbul’da Gezilecek Yerler

Yorum yap