İstanbul Marmara Bölgesi

Eyüp Sultan Camii (Tarihçesi, Hakkında Bilgi, Özellikleri, Nerede?)

Hem ibadet hem de ziyaret amacıyla yüzbinlerce ziyaretçi konuk eden Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, Osmanlı’nın İstanbul‘a bıraktığı en büyük miraslardan biridir. Caminin avlusunda yer alan asırlık çınar ağacı bütün bir yıl hem ibadet hem de ziyaret için yüzbinlerce gezgin ağırlamaktadır.

İslamiyeti ilk olarak kabul edenlerden biri olan Hz. Eyyup El-Ensari, İstanbul kuşatması sırasında şehit olmuş ve kabri caminin içerisinde bulunmaktadır.

Eyüp Sultan Camii Tarihi

İstanbul’un fethinden 5 yıl sonra Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1458 yılında inşaa edilmiştir. Bu camii 308 yıl boyunca ayakta kaldıktan sonra meydana gelen doğal afetler sonrasında 1766 yılında kullanılamayacak kadar kötü bir duruma gelmiştir.

1766 yılından sonra cami bir süre harap şeklinde kalmış, III. Selim döneminde minareleri ve temelleri haricinde geri kalan kısımları yeniden inşaa ettirilmiştir. Eyüp Sultan Camii’nin restore işlemlerine 1798 yılında başlanmış, 1800’de tamamlanmıştır.

Eyüp Sultan Camii üzerine 1823 yılında düşen yıldırımlar nedeniyle minareler büyük zarar görmüş, Adnan Menderes’in talimatı ile caminin son kez onarımı yaptırılmıştır.

Eyüp Sultan Camii’nin çevresinde yer alan duvarların içerisindeki türbe 1458 yılında Hz. Eyyubu El Ensari adına inşaa edilmiştir. Sultan I. Ahmed ve Sultan II. Mahmud dönemlerinde türbe tamir görerek, 16. yüzyılda çinilerle süslenmiştir.

Eyüp Sultan Camii’nin Mimari Özellikleri

Eyüp Sultan Camii’nin ilk inşaa edildiği tarihteki mimari özelliklerine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. 1766 yılında yaşanan doğal afetler sonrasında cami çok büyük hasar gördükten sonra bir süre sonra tekrar yapılmıştır.

Günümüzde kullanılan caminin sahnı, sekizgen bir kasnak üzerine oturan 17,5 metre çapındaki bir kubbe ile örtülüdür. Bu sekizgen kasnak birbirlerine kemerler ile bağlanmış, mihrap duvarın içinde yer alan iki ayak ile altı serbest sütun üzerindedir.

Eyüp Sultan Camii’nin meydan yönündeki dış avlusu barok tarzında yapılmıştır. Batı ve güneyde bulunan iki kapıdan giriş sağlanır. Cami avlusunu süsleyen çınar ağaçlarını Akşemseddin’in diktiğine inanılmaktadır. Bu ağaçların üzerinde yer alan set ise alçak bir taş duvar ile çevrilmiştir.

Camiinin dört bir köşesinde zarif görünümüyle barok çeşme yer alır. Bu çeşmelerin kutsal olduğuna dair inanışlar vardır.

Eyüp Sultan Camii Hakkında Bilgi

İstanbul’un Osmanlı kontrolüne geçmesi ile birlikte Eyüp Sultan’ın kuşatma esnasında vefaat ettiği alan Fatih’in isteğiyle Akşamseddin tarafından bulunmuştur.

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi’nin tarihi bir diğer önemi ise; padişahların kuşanma törenlerine ev sahipliği yapmıştır. Padişahlar tarafından bu gelenek devam ettirilmiş, I. Selim ve I. Süleyman başta olmak üzere pek çok padişah buraya gelerek sefer öncesinde dua etmiştir.

Eyüp Sultan Camii dikdörtgen planında inşaa edilmiştir.

Eyüp Sultan haricinde dönemlerinde önemli işler yapan şahsiyetlerin mezarları burada yer almaktadır. Eyüp Sultan Camii defnedilen kişiler; Sokullu Mehmet Paşa, Necip Fazıl, Fevzi Çakmak ve Ziya Osman Saba’dır.

İstanbul’un ilk külliyesi içerisine; imarethane, şadırvan ve şerbethane gibi bölümler inşaa edilmiştir.

Eyüp Sultan Camii Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Eyüp ilçesindedir. Metrobüs, metro, İETT tarafından işletilen otobüs hatları ve kendi özel aracınızı kullanarak kolayca bu dini komplekse ulaşabilirsiniz.

Metroyu tercih edecek olanlar; Yenikapı – Atatürk Havalimanı veya Kirazlı – Yenikapı hatlarını kullanabilir. Bayrampaşa’da araçtan inip, kısa bir yürüyüş yaparak camiye ulaşabilirsiniz.

Yenikapı, Aksaray ve Bakırköy duraklarından kalkan otobüsler Eyüp Sultan Durağı’na ulaşır.

Metrobüs ile ulaşmak isterseniz Ayvansaray Durağı’nda inip, camiye kolayca ulaşabilirsiniz.

Eyüp Sultan Camii ve Türbeye kendi aracınız ile ulaşabilmek için yol tarifi uygulamalarından faydalanmaya özen gösterin. Unkapanı Köprüsü’nden geçerek, Feshane’yi kullanarak Eyüp’e ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da Gezilecek Yerler ⇐

Yorum yap