Karadeniz Bölgesi

Amasra Gezilecek Yerler – Nerede? Nasıl Gidilir?

Amasra, Batı Karadeniz’de, Bartın şehrine bağlı bir ilçedir. Bu tarihi ve şirin ilçenin nüfusu yaklaşık olarak 6,800 kişidir. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla beraber kıyı turizminin bir parçası olarak nüfusu 30 bin civarına çıkmaktadır.  

Amasra, ülkemizin önemli liman şehirlerinden biridir. İlçenin en çok dikkat çeken özelliği ise insanının oldukça sıcakkanlı oluşu. Farklı şehirlerden gelen turistlerle çok yakından ilgilenirler ve insanlara karşı çok ince, kibardırlar. Misafirperver özelliklerinden dolayı tüm insanların ilgisini çekmeyi başarmış şirin bir ilçedir. 

Amasra sahip olduğu binlerce yıllık tarihi geçmişi ve tarihi güzellikleriyle bağlı bulunduğu Bartın’dan çok farklı bir yapıya sahip. Aynı zamanda sahip olduğu güzel plajlarıyla bölgesinde gezilecek yerlerin başında gelmektedir.

Amasra tarihi oldukça eskidir. Kraliçe Amastris’ten ismini alan kentin kuruluşunu da yine kraliçe yapmıştır. Göçmenlerin yarımada üzerinde bulunan köye yerleştirilmesiyle kentin ilk adımları atılmış olur. Sahip olduğu binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan kent, Türklerin Anadolu’ya gelişene kadar ise Bizanslılar tarafından yönetilmiştir. Anadolu’ya hükmeden Selçuklulara karşı Bizanslılar Cenevizlilerden yardım istemiş ve şehir Cenovalıların elinde iyice kalkındırılarak 1460 yılına kadar elde tutulmuştur. 1460 yılında ise Fatih Sultan Mehmet bu tarihi kenti fethetmiştir.

Amasra’da Gezilip Görülecek Yerler

Bakacak Mevkii 

İlçeye giderken yol üzerinde göreceğiniz bir yer. Bu noktadan ilçeyi kuşbakışı bir şekilde görebilirsiniz. Bu noktada yaz mevsiminde gelip mangalda yapılmış olan mısırları tadabilirsiniz. Buraya gelecekseniz, dinlenme noktanız Bakacak Mevkii olsun. Manzarası muhteşemdir. Ayrıca bu güzergahta ufak bir pazar da bulunuyor. Dilerseniz doğal ürünleri bu pazardan alabilirsiniz. 

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi, Bizans zamanında yapılan muhteşem bir kaledir. Kalenin surları Zindan ve Boztepe mahallelerinin etrafını sarmış, muhteşem bir eser. Kale görünümüyle orta çağ zamanlarını hissettiriyor. İlçeye geldiğiniz zaman bu harika kaleyi ziyaret etmeyi unutmayın. 

Kuş Kayası Anıtı 

 

Bu tarihi kente gelmeden evvel birkaç kilometre geride Kuş Kayası Anıtı’nı görebilirsiniz. Bu anıta ulaşmak için birkaç basamak çıkmanız gerekli. Bu anıtın tarihi açıdan çok önemli bir yere sahip.  

Kuş Kayası Anıtı’na mutlaka uğrayın. Ve mümkünse anıttan sahile doğru bir yürüyüşe çıkın. Sahil tarafında birbirinden güzel koylar bulunmaktadır. Çok değerli sahili bulunan ilçenin yaz aylarında pek çok turist tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Cenova Şatosu

İsminden de anlaşılacağı üzere Cenovalılar tarafından inşa edilmiştir. Burası, Cenovalılar tarafından kale olarak kullanıldı. Cenova Şatosu’nun iki adet girişi bulunuyor. Kente geldiğinizde uğramanız ve görmeniz gereken yerlerden biri. Özellikle tarihe ilgi duyanlar, sık sık ziyaret etmekteler. 

Küçük Liman

Küçük Liman, yelkenciler tarafından çok iyi bilinen bir yerdir. 365 gün rüzgâr alan bir liman olmasından dolayı yelken sporuyla uğraşanlar tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Ayrıca bu limanda direkli kaya bulunmaktadır. Bu kayayı Cenevizliler inşa etmiştir. Yapılma amacı ise etrafı izlemek ve ışıklandırmak. Oldukça eski ve kıymetli bir yapıdır. Ve turistlerinde uğrak noktalarından biridir. 

Büyük Liman-Mendirek 

Sevdiklerinizle, ailenizle tatlı bir esinti eşliğinde yürümek istiyorsanız Büyük Liman’a uğramalısınız. Denizin etrafında yürüyüş yapıp karşı tarafa geçtiğinizde, bu kez de denizin diğer kısmında yürümeye devam edebilirsiniz. Tabi diğer kısma geçmek için ufak bir tepeyi aşmanız gerek. Bu tepeyi aşarken dikkatli olmanızda fayda var.  

Kemere KöprüsüSormagir Kalesi 

 

Bu köprünün en önemli özelliği, iki mahalleyi birbirlerine bağlaması. Pek çok insan tarafından ziyaret edilen Kemere Köprüsü, oldukça güzel bir ambiyans sunuyor. Bu köprüye gelenler mutlaka fotoğraf çektirerek anı ölümsüzleştiriyorlar. Bu köprüde fotoğraf çekmek adettir. Bu tarihi kente uğradığınız zaman Kemere köprüsüne gelerek sevdiklerinizle mutlaka fotoğraf çektirin. 

Ayrıca Bkz ⇒ Bartın Gezilecek Yerler

Amasra Nerede? Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra, Batı Karadeniz’de Bartın iline bağlı şirin bir ilçe. Küre dağlarının arasında yer alan bu harika ilçeye gelmek isteyenler karayolunu tercih ediyorlar. Karayoluyla gelerek doğal tüm güzellikleri görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Buraya kendi hususi aracınızla gelebileceğiniz gibi tur şirketleri aracılığıyla da günübirlik gelme imkânınız var. Birçok tur şirketi buraya seferler düzenlemekte, siz de tur aracılığıyla gelmek istiyorsanız bu firmaları araştırabilirsiniz. 

Amasra;
İstanbul’a 435 km mesafe uzaklıkta.
Ankara’ya 300 km mesafe uzaklıkta.
Bartın’a ise yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunuyor. 

İstanbul’dan ulaşım;
İstanbul’dan buraya gelmek için 2 alternatif bulunuyor. Bunlardan ilk güzergâh, Gebze, Düzce, Bolu, Mengen, Bartın istikameti; bir diğer güzergah ise Düzce, Bolu, Karabük, Bartın yolunu kullanarak gelebilirsiniz. İstanbul ile Amasra arası aşağı yukarı 5,5 – 6 saat sürmektedir. 

Ankara’dan ulaşım;
Ankara’dan buraya gitmek için 2 farklı güzergâh bulunuyor. Bunlardan ilki, Karabük, Safranbolu ve Bartın istikameti; bir diğer güzergâh ise Gerede, Mengen, Çaycuma, Bartın yolunu takip ederek buraya ulaşabilirsiniz. Ankara Amasra arası aşağı yukarı 5,5 – 6 saat sürmektedir. 

Otobüs ile yolculuk edecekler;
Bu tarihi kente ulaşım oldukça kolay ve rahat. Bartın’dan 30 dakikada bir dolmuşlar kalkmaktadır. Şehir dışından gelecekler içinde birçok otobüs firması mevcut. Bu firmalar aracılığıyla Amasra’ya ulaşabilirsiniz. 

Yorum yap