Karadeniz Bölgesi

Bartın’da Gezilecek Yerler (Bartın Gezi Rehberi)

1991 yılında Zonguldak’tan ayrılarak il statüsüne kavuşan Bartın, gerek tarihi gerekse doğal zenginlikleri bakımından dikkat çeken ve gezilmeye değer bir şehrimiz olarak dikkat çekmektedir. Özellikle komşu iller yani Kastamonu, Karabük ve Zonguldak olmak üzere çeşitli illerden çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan “Bartın gezilecek yerler“ni sizler için bu yazımızda listeledik. Bartın’da görülmesi gereken yerler gerçekten oldukça fazla olduğundan en azından bir gününüzü sadece buraya ayırmanızı ve Bartın’ın meşhur plajlarında denize girmenizi tavsiye ediyoruz.

Bartın Gezilecek Yerler

18. ve 19. yüzyıl Türk mimari özelliklerini taşıyan ve tarihsel dokusunu bozulmadan korumayı başarabilen Bartın evlerinin yanı sıra Amasra kalesi, Fatih camii, Bedesten,Kuş kayası yol anıtı, Aya Nikolas kilisesi, Taşhan, Hisarkale mahzeni gibi belli başlı tarihi eser, birçok meşhur plajlar ve koylardan oluşan doğal alanlar, Kumluca Kızıllar köyü yakınlarında bulunan Aksu çayı ve Ulus ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan Ulus çayı üzerinde 30 metrelik bir yükseklikten süzülerek dökülen iki adet şelale, ve Amasra ilçesi, Karakoçak köyü,Kuyupınar mahallesindeki Gürcüoluk mağarası, sarkıt, dikit ve travertenleri, 15 odadan oluşan dehlizleri ile görülmesi gereken yerlerden bazıları olarak sıralanabilirler.

İşte Bartın’ın görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikleri:

Güzelcehisar

Bartın’a mesafesi 17 kilometre olan ve 80 milyon yaşındaki, 50-100 cm çağonda ve 30 metre boyunda olan “Lav Sütunları”’na ev sahipliği yapan Güzelcehirsar, sadece deniz-kum-güneş üçlüsünü sevenler için değil aynı zamanda doğa kaşifleri içinde oldukça güzel bir alternatif oluşturmaktadır. Lav Sütunlarının oluşum süreçlerinden kısaca bahsedecek olursak; günümüzde Karadeniz dağ kuşağı olarak bilinen bölge, 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde ve Tetis Okyanusu ile kaplı durumdaydı. Zaman içerisinde, okyanus tabanının kuzeye doğru batmaya başlaması ve yerin derinliklerinde eriyerek tekrar yüzeye çıkması ile birlikte günümüzde Bulgaristan sınırı ile Gürcistan sınırı arasında kalan bölgede birçok volkan oluşumuna yol açmıştır ki gerçekleşen volkanik hareketler sonucunda ortaya çıkan lavların, soğuyarak kristal kaya haline gelmesi ile gerçekleşen büzülme, kaya üzerinde gerilim yaratmış ve her geçen gün biraz daha büyüyen çatlaklar meydana getirmiştir ki altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapı, Lav Sütunu olarak bilinmektedir ve Jeolojik Miras Envanteri Önerileri tarafından, dünya üzerinde nadir görüşen gelişmiş doğal oluşumlardan birisi olarak kabul edilmektedirler.


İnkumu Plajı

Bartın’ın sahip olduğu bütün doğal güzellikleri tek bir yer ile tarif etmek istersek; şehir merkezine 14 km mesafede bulunan ve tertemiz havasının yanı sıra turkuaz rengi suları ile misafirlerini karşılayan İnkumu Plajı’nı tarif etmek çok yanlış bir tutum olmaz. Yaz ayları içerisinde, kalabalıktan kaçmak, denizde serinlemek ve doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için biçilmiş kaftan vazifesi gören plaj, her yıl, yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır.


Göldere Şelalesi

Kurucaşile ilçesi sınırları içerisinde, Kanatlı Köyü’ne 3 km mesafede bulunan Göldere Şelalesi, seyretmeye doyamayacağınız manzarası, yeşillikler arasında ve su sesleri arasında huzur bulabileceğiniz mükemmel bir dinlenme mekanı alternatifi oluşturmaktadır ki şelale, acı sarı ve pembe renkli orman gülleri ile yeşillikler arasında bulunan bir vadi içerisinde yer alması itibari ile de görsel olarak bir şölen yaratmaktadır. 


Amasra Kalesi

Bizans Dönemi içerisinde yapılan, büyükliman, küçükliman, karanlık yer ve zindan kapıları bulunan ve 500 metre uzunluğunda olan Amasra Kalesi, Amasra’nın tarihsel değerini yansıtması nedeni ile oldukça önem arz etmektedir. Boztepe Adası ve Zindan Mahallesi içerisinde bulunan ve “Boztepe Kemeri” ismi ile bilinen bir köprü ile bağlanan, iki farklı kütleden meydana gelen Amasra Kalesi’nin güney surları, 200 metre uzunlukta ve üzerinde 6 adet burç bulunurken kalenin, Zindan Mahallesi içerisinde bulunan bölümü, 300 metre uzunlukta, 50 metre genişliğinde ve yaklaşık olarak 17 metre yüksekliğindedir. Tarihsel süreç içerisinde, Cenevizliler tarafından yoğun olarak kullanıldığı bilinen kale,14. Ve 15. Yüzyıl içerisinde önemli tadilatlar geçirmiştir.


Ulukaya Şelalesi

Bartın’ın Ulus ilçesine 17 km mesafede bulunan, ortalama olarak 1 km uzunluk ve 35 metrelik bir yüksekliğe sahip olan, 10 metre genişliğe sahip bir kaya oyuğun içerisinden çıkan ve bir kanyon üzerinden akan Ulukaya Şelalesi, sularını Ulus Çayı’na bırakmaktadır ve döküldüğü yerde 40 metre genişliği olan ve 200-250 lt/sn’lik debiye sahip bir gölet meydana getirmektedir.


Bartın Şehir Hamamı

Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından, 1747 yılında yaptırılan ve duvarları harçlı moloz taştan oluşurken iki katlı soyunma yeri ahşaptan yapılan Bartın Şehir Hamamı içerisinde, bir tane büyük, üç tane küçük kubbe ve ortasında küçük bir şadırvan bulunmaktadır.


Amasra Hamamı

İçerisinde, soğukluk, ılıklık, bir orta kubbe ve iki yarım kubbe ile örtülü olan üç kurnalı yıkanma yeri ve külhan bulunan Amasra Hamamı’nın, 17. Yüzyılda yapıldığı bilinmekle birlikte soğukluk kısmı yıkılmış olarak günümüze ulaşmıştır ve hamamın dört tarafında varolan “Biye” ler, Anadolu Beylikleri dönemine ait mimari özellikler sergilemektedirler.


Taşhan

Hacı Ali Ağa tarafından, 1832 ile 1835 yılları arasında yaptırıldığı bilinen, 70 metrelik bir alanda kurulan, iki katı, dikdörtgen bir planı ve açık bir avlusu ile 18 odası ve 16 tonozlu bölmesi bulunan Taşhan, günümüzde ticari amaçla kullanılmaktadır.


Dervişoğlu Hanı

Dervişoğlu Ali ve Osman Kardeşler tarafından, 1897 yılında yaptırılan, kısmen dikdörtgen bir plana sahip, 2 katlı Dervişoğlu Hanıiçerisinde, toplam 16 oda bulunmaktadır. Karakaş caddesinde bulunan ve günümüzde ticari depo olarak kullanılan han, ilk yapıldığı zamanlarda taş ve tuğladan olmasına rağmen sonraki yıllarda restore edilmiştir.


İbrahimpaşa Camii ( Orta Cami)

Ortalama 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen, Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılan, Orta Cami olarak da bilinen İbrahimpaşa Camii, Bartın çarşısında bulunmaktadır. Kare plana sahip, tek kubbesi ve tek minaresi bulunan ve toplam 32 pencere ile aydınlatılan cami yapımında kullanılan ana malzeme; blok kesme taş ve moloz taştır.


Amasra Fatih Camii

Amasra Kalesi içerisinde, 9. Yüzyılda yaptırılmış eski bir Bizans kilisesidir. 1460 yılında, Amasra’nın fehti sırasında, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür.


İçkale Mescidi

15. Yüzyılda mescide dönüştürülen ve Amasra Kalesi içerisinde eski bir şapel olan mescid, 1930 yılında ibadete kapatılmıştır. Mescid içerisindeki duvarlarda “Ascension” olarak da bilinen “Hz. İsa’nın Gökyüzüne Yükselişi” sahnesini anımsatan izler bulunmasına rağmen duvarlar zaman içerisinde sıva ile kapatıldığından günümüzde sadece düşen sıvı tabakalarının arasından parça parça olarak görülebilmektedir.


Aya Nikolas Kilisesi

Günümüzde Kültür Evi olarak hizmet veren yapı, 1319 yılında Bartın içerisinde yaşayan Rum Cemaati tarafından yaptırılmıştır.


Yeraltı Çarşısı

17 metre genişliğinde bir ana galeri ve 50 farklı odadan meydana gelen Yeraltı Çarşısı içerisinde, güney ve batı yönüne doğru ilerlendikçe antik şehir kalıntıları içerisinde kanalizasyon ve kanalizasyon bacaları ile birleşmektedir.


Hisarkale Mahzeni

Kurucaşile ilçesi içerisinde bulunan Tekkeönü köyünün Hisarkale mevkisinde yer alan ve Tekkeönü Kalesi’ne ait kalıntılar ile karışık durumda olan Hisarkale Mahzeni, kale içerisinden denize kadar devam eden bir dehliz ve 7 tane kaya kuyusundan meydana gelmektedir kii bu kuyuların, Kromna halkı tarafından savaş sırasında erzaklarını saklamak için kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca, dehlizin kaleden denize kaçış için kullanıldığını bilinmektedir.

Bunlara ek olarak; Çakra’da bulunan Gürcüoluk mağarası, Bartın ve Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan Küre Dağları Milli Parkı, Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacında bulunan Antik TiyatroBedesten, Bedesten’in güneybatısında kalan AkropolÇakraz Plajı, Hatipler Plajı, Akkonak Plajı, Deliklişile Plajı, Çambu Plajı, ziyaret edilebilecek diğer yerler olarak sıralanabilirler.

Ayrıca Bkz ⇒ Amasra Gezilecek Yerler

Yorum yap