Karadeniz Bölgesi

Uzungöl (Hakkında Bilgi, Nerede, Nasıl Gidilir, Neler Yapılır?)

Uzungöl, Uzungöl Trabzon, Trabzon Uzungöl, Uzungöl nerede, Uzungöl hakkında bilgi

Karadeniz denilince sımsıkı ormanları ile aklımıza yer edinen, yöre halkının “dünyanın sonu” olarak tanımladığı Uzungöl, ülkemizin önemli doğal güzellikleri arasında yer alırken her geçen gün otel işletmecileri, restoranlar ve insanımız tarafından bu doğal güzelliğimiz büyüleyici görüntüsünden uzaklaşmaktadır. 2300 metre yükseklikten bakıldığı zaman eşsiz bir güzelliğe şahit olabileceğiniz Uzungöl her yıl yüzbinlerce turist ağırlamaktadır.

Bu yazımızda Trabzon’un simgesi olmuş olan “Uzungöl” hakkında detaylı bilgiye ve burada yapmanız gereken aktiviteleri bulabilirsiniz.

Uzungöl Hakkında BilgiUzungöl, Uzungöl Trabzon, Trabzon Uzungöl, Uzungöl hakkında bilgi, Uzungöl kısaca bilgi

Uzungöl mevkii daha önce yerleşim kayıtlarına bakıldığında 1586 yılında Rumca “Saraho” ismi ile bilinmektedir. Tarihin belli bir döneminde ‘Şerah’ adıyla bilinirken meydana gelen bir doğal afet sonrasında Solaklı Deresi’nin önü kapanır, böylelikle uzun bir göl oluşur. Bu doğal güzellik o tarihten bu yana ‘Uzungöl’ olarak anılmaktadır.

Uzungöl tarihte ilk olarak Trabzon’un Of ilçesine bağlıyken 1948 yılından bu yana Çaykara ilçesine bağlanmıştır.

Coğrafi güzelliğinden sonra turizm ile tanışan bu göl ünlü bir turizm bölgesine haline gelerek çevresine oteller ve restoranlar açılmıştır. Otel ve restoranların açılması iyi mi oldu kötü mü olduğu sorusu ise tamamen sizin kararınızdır.

Uzungöl’ün çevresi tamamen orman ile kaplı, yaban hayatı, flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Restoranların ızgara dumanlarından etraftaki bolca oksijenini içinize çekemediğiniz için üzgünüz.

Uzungöl, 1000 metre uzunluğunda, 500 metre genişliğinde ve derinliği ise yaklaşık 15 metredir.

Kalabalık şehir hayatından uzaklaşıp çevresinde yer alan sık ladin ağaçların bulunduğu geniş bitki örtüsünü seyredebileceğiniz, yaylarında koşup eğlenebileceğiniz, kuş gözlem kulesinden kuşların cıvıltısı ve uçuşlarını seyredebileceğiniz, eşsiz manzarasında bütüncül fotoğraf kaleleri çekebileceğiniz Uzungöl, 1989 yılında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilmiştir.

Uzungöl’de Neler Yapılır?

Bisiklet Kiralama

Uzungöl çevresinde yer alan işletmelerden 1 saati 10 TL karşılığında bisiklet kiralayarak göl çevresini gezebilirsiniz. Önemli bir hatırlatma yapalım; bisikleti kiralarken fotoğrafları çekin, teslim ederken sorun çıkartırlarsa fotoğrafları gösterebilirsiniz.

Doğa Yürüyüşü

Bulutları ayaklarınızın altına almak ister misiniz? Soğanlı Dağı ile Kaçkar Dağları arasında Haldizen Vadisi’nde yer alan Uzungöl, çevresinde yer alan dağların eteklerine doğru çıktığınız zaman bulutlara yaklaşırsanız etekleri aştığınız zaman yaylarında bulutları ayaklarınızın altına almış hissedersiniz.

Yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüş turlarına katılın ya da kendi rotanızı oluşturun. Sık ormanların arasında yer alan binlerce ağaç türünü inceleyin, oturup doğanın eşsiz fotoğraflarını çekin.

Doğa yürüyüşü için çıktığınız bu rotada; yanınıza su almayı unutmayın ve GSM operatörlerinin çekmediğini bilin.

Kamp Kurabilirsiniz

Uzungöl çevresinde yer alan ormanlık alan ve yaylaları kamp kurabilmek için oldukça elverişlidir. Karester Yaylası’na doğru çıkarken yamaçların eteklerinde yer alan kahverengi unutulmuş ahşap evlerin kenarına kamp atabilirsiniz.

Kamp kurduğunuz zaman ateş yakmamaya özen gösterin. Çünkü böylesine sık ormanların arasında ateş yakmak tehlikeli olabilir. Her ne kadar önlem almış olsanız bile hepimiz insanız elbet hata yapabiliriz.

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü, uzay teknolojisinden yararlanılarak motursuz bir hava aracı yardımıyla yüzlerce metre havalanmak ve etrafınızı 360 derece görebilmektir.

Yamaç paraşütü yaparken bu gölü 360 derece görebileceksiniz, havada süzülürken kendinizi kuş gibi hissedeceksiniz.

Karadeniz Kahvaltısı

Uzungöl çevresinde bulunan işletmecilerin en güzel yanı kahvaltıdır. Yöreye özgü sunduğu eşsiz kahvaltısı ile yüzbinlerce turist kazanmaktadır.

Doğu Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan mısır ekmeğinden oluşan, peynir ve doğal mısır unu ile yapılan mıhlamasının tadına bakmadan dönmeyin.

Fiyatlar biraz pahalı olmasına rağmen bir defa gideceğinizi unutmayın.

Uzungöl’e Ne Zaman Gidilir?

Uzungöl, tipik bir Karadeniz iklimi yani her mevsim yağışlı, denizel termik özellikler gösterir. Uzungöl’de yağışlar; kış aylarında kar olarak görülürken, yaz aylarında yağmur olarak görülür. Burada ne zaman yağmur yağacağını kestiremezsiniz, aniden yağmurun ortasında kalabilirsiniz.

Bu sebeple Uzungöl ziyaretinizde tedbirli olmanızda fayda var. Uzungöl’ün en soğuk ayı Şubat iken, en sıcak olduğu zaman Temmuz ayıdır. Kış aylarında göl buz tabakası ile kaplanmaktadır.

Uzungöl ziyaretinizi genellikle yaz aylarınıza planlamanızda fayda var. Uzungöl çevresinde yer alan işletmeler aktif olarak yaz aylarında hizmet verir.

Uzungöl Nerededir ?

Uzungöl, Trabzon ilçesinin Çaykara ilçesine bağlıdır. Uzungöl’ün Trabzon’a uzaklığı yaklaşık 99 kilometre, Çaykara ilçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık 19 kilometredir.

Adres : Uzungöl Mahallesi, 61940 Çaykara/Trabzon

Uzungöl’e Nasıl Gidilir?

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı olan Uzungöl turizm bölgesine ulaşabilmeniz için oldukça fazla alternatif bulunmaktadır. Bu alternatiflerden bahsetmeden önce turizm bölgesinin nereye kaç kilometre uzaklığı olduğundan bahsedelim.

Uzungöl ile Rize arasında 70 kilometre bulunmaktadır.

Trabzon Havalimanı ile Uzungöl arasında yaklaşık 90 kilometre bulunmaktadır.

İstanbul ile Uzungöl arasında yaklaşık 1160 kilometre bulunmaktadır.

Ankara ile Uzungöl arasında yaklaşık 824 kilometre bulunmaktadır.

Trabzon’a ulaşabilmeniz için ülkemizin her bölgesinden neredeyse saat başı otobüs bulunurken, en uygun uçak fiyatlarını inceleyerek Trabzon Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Nasıl gideceğiniz hakkında bilgiler;

Özel aracınız ile;

Öncelikle göle ulaşabilmeniz için öncelikle Trabzon’a gelmelisiniz. Trabzon – Rize karayolunu kullanarak Of ilçesine ulaşın, ardından Uzungöl tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

Trabzon’a ulaştıktan sonra özel aracınızı şehir içinde otoparka park edin, Trabzon – Uzunsefer dolmuşlarına binebilirsiniz. Kişi başı yaklaşık olarak 20 TL ücret talep edilmektedir.

Otostop ile ulaşım;

Uzungöl’e ulaşmak isteyen yüzlerce gezgin ve öğrencinin otostop çektiğini göreceksiniz. Siz de otostop ile ulaşmak istiyorsanız; Trabzon’un Of ilçesine ulaşın, buradan Uzungöl yol ayrımında bekleyerek el kaldırabilirsiniz.

Genellikle yaz aylarında tek atışta Uzungöl’e ulaşabilirsiniz.

Yorum yap