Doğu Anadolu Bölgesi

Usta Şagirt Kümbeti (Ulu Kümbet)/ Ahlat-Bitlis

Ahlat kümbetlerinin günümüze kadar gelmeyi başarmış en büyük kümbet “Usta Şagirt Kümbeti“dir. Kare bir kaide üzerine yapılan kümbetin üstündeki süslemelerin ve işçiliğin güzelliği göze çarpmaktadır. Bir kenarları süslenmiş bir şekilde kapı ve üç pencere bulunmaktadır. Yuvarlak gövdenin üst tarafını çevreleyen şeritlerde ise ayetler yer almaktadır.Zarif ve süzülmüş bir zevkin izlerini bu kümbet üzerinde keşfedebilirsiniz.

Kümbetin 13. yüzyılda yapıldığı tespit edilmiştir. Kare kaide üzerinde bulunan silindir yapının çapı ise yaklaşık 7 metredir. Kümbetin üzerinde bulunduğu karenin çapıysa 9 metredir. Türk sanat ve zevkinin en nadide örneklerinden olduğu için yöre halkı tarafından “Ulu kümbet” olarak da isimlendirilmiştir.

Usta Şagirt İsmi Nereden Geliyor?

Üzerinde bir kitabe bulunmamasından kaynaklı yapılışı hakkında kesin bilgiler elimizde bulunmamaktadır ancak yöre halkı arasında anlatılan efsanelere dayanarak yorumlar yapabilmekteyiz. Rivayete göre bu kümbetten yaklaşık 100 metre kadar ileride başka bir kümbet daha bulunmaktadır. Bugün sadece izlerini görebildiğimiz bu kümbeti Ahlatlı bir usta yapmışken onun şagirti yani çırağı tarafından Usta Şagirt Kümbeti yapılmıştır. Şagirtin yapmış olduğu kümbet gerek yapı bakımından gerekse işçilik bakımından ustasınınkini geçmiştir. Zamanla ustanın yaptığı kümbet yıkılmış ama çırağın yaptığı kümbet bugüne kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. 

Usta Şagirt Kümbeti Nerede? Nasıl Gidilir?

Kümbet hemen Ahlat ilçesinin merkez mahallerinden olan İkikubbe Mahallesinde yer almaktadır. Buraya Ahlat’a gelerek yol üstünde ulaşmanız mümkündür. Ayrıca kümbetin “Google konumu“na göz atarak yerini kolayca bulabilirsiniz.

Bu tarih kokan kente gelmişken “Ahlat’ta Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum yap