Uçak Bileti

Uçak Bileti Fiyatları Neden Artar? Fiyat Artışlarının Sebepleri

Uçakla seyahat edenlerin mutlaka tanık olduğu bir durum bilet fiyatlarının anlık olarak değişmesi ve genellikle de yükselmesidir. Bu durum sadece hava yolu şirketlerine özgü bir durumdur. Mesela otobüsle seyahat ediyorsanız fiyatların ilk biletten son bilet satılana kadar hep aynı kaldığını görürsünüz. Uçak biletlerindeki bu aşırı artıştan dolayı aynı uçakta yolculuk edenlerden 40 TL’ye de 380 TL’ye de bilet alanlar bulunmaktadır. Peki uçak bileti fiyatları neden artar? Şimdi bu soruya cevap verelim. 

Uçak Bileti Fiyatları Nasıl Belirlenir – Neden Yükselir?

Birçok insanın merak ettiği uçak biletlerinin neden değişken olduğu ve hızlı bir yükseliş trendini yakaladığı şeklindeki soruların cevaplarını şu şekilde listelemek mümkündür:

Arz-Talep İlişkisi: Talep Arttıkça Fiyatlar Yükselir

Ekonomide bir malın değerini belirleyen etkenlerin başında “Arz-Talep” ilişkisi yer almaktadır. İktisat fakültelerinde anlatılan ilk konulardan biri olan arz-talep ilişkisi uçak bileti fiyatlarının belirlenmesindeki en önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani bir uçuşa ne kadar fazla talep varsa bilet fiyatlarının yüksek olması da kaçınılmaz olacaktır. Ancak dikkat ederseniz talebin az olduğu şehirlere yapılan seferlerde özellikle yolcu sayısı azsa bilet fiyatları genel olarak 100 TL’nin altına düşmektedir. O zaman aklımıza şu soru gelmektedir: “Uçak bilet fiyatları ne zaman yüksek olur?”

Bayramlarda tatilin ortalama bir hafta olması nedeniyle tüm yurtta seyahat oranı da oldukça yükselmektedir. Bu nedenle bayramlarda bilet fiyatları en üst seviyeye çıkmaktadır. Bunun dışında yılbaşlarında, sömestr (yarıyıl – 15 tatil) ve yaz tatillerinin özellikle başında ve sonunda fiyatlar aşırı derecede yüksek olmaktadır. Bu özel günlerin dışında hafta sonları (Özellikle cuma ve pazar günleri) bilet fiyatları zirveye ulaşır. Uçak biletlerinin en ucuz olduğu günler ise genelde salı, çarşamba ve perşembe günleridir.

Ayrıca tatil dönemleri kadar uçuş saatleri de bilet fiyatlarının belirlenmesinde etkili olmaktadır. Sabahın erken saatlerinde ve günün son saatlerinde talep az olduğundan uçak bilet fiyatları düşük olacaktır.


Verim Yönetimi (Yield Management)

Hava yollarının tek amacı hiç kuşkusuz ki yaptığı seferlerden maksimum karı elde edebilmektir. Gelirdeki maksimum verimlilik için de yolcuların maliyetlerini düşürmek ve ortalama bilet fiyatlarını yüksek tutmak önemli bir kriterdir. Bu nedenle bir bilet ucuza satılırken edilen zarar diğer biletlerin yüksek fiyatlarla satılmasıyla tolere edilmektedir. Bu politika sonucunda bazı biletlerin aşırı düşük bazı biletlerin aşırı fazla olmasına neden olmaktadır. Uçak seferlerindeki kar oranını artıran ise tartışmasız business class koltukları olmaktadır.


Hava Yolları Şirketleri: Her Firmanın Fiyatı Farklıdır

Takdir edersiniz ki her sektörde olduğu gibi hava yollarında da firmalar arasında güçlü bir rekabet bulunmaktadır. Kimi firmalar fiyatlarını düşük tutarak rekabete dahil olurken kimi şirketler ise verdikleri hizmetin kalitesini ve konforu arttırarak rekabet gücünü yükseltmektedir. Buradaki ifadelerden de anlayacağımız gibi bu nedenlerden dolayı şirketler arasında kocaman fiyat farklarının oluşması son derece normal. Bu nedenle bilet alırken tüm firmaların fiyatlarına göz atmak ekonomik açıdan önemli bir avantaj sağlamaktadır. 


Bilet Sınıfları: Hizmet Arttıkça Fiyat Artar

Uçak şirketleri uçakları koltukları çeşitli sınıflara ayırmıştır. Her bilet sınıfının ise bagaj hakkı, bilet iadesi gibi özellikleri değişkenlik gösterir. Örneğin “ekonomi” sınıfındaki bir bilet yolcu tarafından iptal edilmek istendiğinde yolcuya vergi dışında hiçbir ücret iade edilmez. Ancak bir üst sınıf iptalde belirli saatlere göre ücretin tamamını bile iade edilebilmektedir. Ayrıca alt sınıflara 15 kg bagaj hakkı verilirken üst sınıflara 20 kg bagaj hakkı verilebilir. Aynı zamanda sınıflara göre yemek, içki ve diğer hizmetlerde değişkenlik görülebilir. Görüldüğü gibi seçeceğiniz bilet sınıfları -ki geç kalırsanız en alt sınıfları kaçırırsınız- fiyatları da doğrudan etkileyecektir.


Biletleme Tarihi: Erkenden Al Ucuza Uç

Yukarı da belirtiğimiz gibi bir uçakta yer alan koltuklar çeşitli bilet sınıflarına ayrılmıştır. Her bilet sınıfları da kendi içinde ayrı kategorize edilebilir. Örneğin 180 yolcu kapasiteli bir uçağın koltukları 10’arlı gruplara ayrılır ve ilk grup olan z-y-v  39, p-r-s 49, m-n-o 59 TL gibi fiyatlarla satılabilir. Bu nedenle uygun fiyatlara uçmak için en alt sınıfları satın almak gerekir. Burada ise asıl soru şudur: “En düşük sınıfları nasıl satın alacağım?”

Bu sorunun cevabı ise aslında basittir. Erken gelen düşük sınıfları kapar ve en düşük fiyattan uçar. Bu nedenle bir uçak biletini erkenden almak son derece avantajlıdır. Biletler satıldıkça üst sınıf biletlere doğru gidilir. Bu nedenle başlıkta da belirttiğimiz gibi “Biletini erkenden al, ucuza uç…”


Yine Arz-Talep: Bilet Fiyatı Sorgulandığında Fiyatlar Artar

Her ne kadar bu sektörde mit olarak tanımlansa da bizzat şahsımız tarafından defalarca denk geldiğimiz ilginç bir durum vardır: Seyahat planlarınızın sonucunda bilgisayar başına oturdunuz ve kafanızdaki belirli günle saatin bilet fiyatlarını sorguladınız. Sonra başka günlere baktınız alternatif olarak. İlk başta sorguladığınız uçuşa göz attığınızda bilet fiyatının artmış olduğunu muhtemelen göreceksiniz. Çünkü siz sorgulama yaptığınızda sistem o bileti rezerve olarak düşündüğünden bilet sınıfında bir kademe yükseliş olur ve dolayısıyla fiyatta artış yaşanır. Ancak bir süre önbellekten rezerve silineceğinden bilet eski fiyat seviyesine çekilecektir. Bu nedenle ilgilendiğiniz ve size uyan bir tarih varsa kısa süre içinde sık sık bakmamanızı öneriyoruz 🙂


Siz de uçak bileti masraflarınızı azaltmak istiyorsanız şu yazımızı okuyabilirsiniz: Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?

Kaynaklar
https://www.telegraph.co.uk
http://time.com

Yorum yap