Karadeniz Bölgesi Yöresel Yemekler

Trabzon’un Yöresel Yemekleri (Trabzon Yemekleri)

Türkiye il sınırları içerisinde bulunan her bir ilin, bölgenin ve yörenin kendine has lezzetlerinin olması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlere sahip olmasının en temel nedenini oluşturmaktadır. Trabzon da her bölgenin olduğu gibi zengin tarihinden ve coğrafi şartlarından aldığı lezzetleri mutfağına başarıyla yansıtmayı başarmıştır. Bu yazımızda sizlere “Trabzon’un Yöresel Yemekleri” hakkında bilgi vereceğiz.

Trabzon Yöresel Yemekleri

Trabzon lezzetlerinden konu açılınca akıla ilk gelen lezzetler, mısır, lahana, hamsi, fasulye, patates, pide ve turşu gibi yiyecekler olmasının yanısıra sahip olduğu zengin mutfak yapısıyla değişik birçok lezzet sunmaktadır. Trabzon’un belli başlı yöresel lezzetlerini ismen belirtmek gerekirse; Mısır sarması, su böreği, yufka tatlısı, laz böreği, gulya, turşu kavurması, pazı plakisi, içli tava, hamsili pide, kuymak, lahana kavurması, kaygana, hamsi kuşu, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav, mısır çorbası, ısırgan çorbası, hamsili pilav, etli lahana sarması, hamsili ekmek, etli mısır sarması, Trabzon kebabı, Hamsiköy sütlacı, zumur, kaz kaldıran, hoşmeli şeklinde sıralama yapılabilir.
Bunlara ek olarak;
Pancar : Karalahana sarmasının Karadeniz’de bilinen adı olan pancar, satır kıymasından yapılır ve üzerinde yoğurt dökülerek servis edilir ki Trabzon’un en önemli lezzetlerinden birisidir.
Guliya : İçerisinde barbunya ve patates olan ve çırpılmamış karalahana ile içyağı kullanılarak yapılan Guliya, ‘ğuliya’ şeklinde okunur.
Kukuca : Bal kabağı ve mısırn ezilerek üzerine süt ve şeker ilave edilmesiyle yapılan tatlı çeşidi olan Kukuca, sıcak olarak servis edilir.
Sarambula : İçerisinde pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç kullanılan, vejeterjanlara özgü muhteşem bir Trabzon yemeğidir.
Akçaabat köftesi : Türkiye genelinde yapılan köftelerden farklı olarak içerisinde konulan sarımsak, Akçaabat köftesi’nin en önemli özelliğini oluşturmaktadır.
Kefal ekşilisi : Balıkların yuvarlak bir biçimde kesilip tepsiye dizildikten sonra üzerlerine soğan, domates, biber ve maydanozun dizilmesi ve üzerinde bir tane limon sıkılması ya da limon dilimleri ile birlikte pişirilmesi ile oluşan yemek çeşididir.
Palamut dolması : Sırrı, iç malzemesinde saklı olan Palamut dolmasının içerisinde, ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, palamutun kendi eti ve çamfıstığı bulunmaktadır.
Laz böreği : Genelde börek zannedilmesine rağmen bölgenin en bilinen tatlısıdır.
Peynirli Trabzon pidesi : Bölgeye özel olan bir köy peyniri, tereyağı ve yumurta ile yapılan pide çeşididir.
Golia : İçerisinde fasulye, mısır, kırmızı biber, soğan ve kıyma bulunan bir karalahana yemeğidir.
Tomara Kızartması : Bölgede yetişen, pazıya benzeyen ve sapları pişirilerek yenilen Tomara sebzesinin, yumurta, mısır unu ve tereyağı ile yapılan bir Karadeniz yemeğidir.
Kuymak : Mısır unu, tereyağı ve kolot olarak bilinen Trabzon peyniri ile yapılan özel bir yemektir.
Laz helvası : İçerisinde irmik unu ve vanilya bulunan ve dondurma ile birlikte servis edilen bir tatlı çeşididir.
Pazılı kaygana : Mısır unu, kuru nane, taze nane ve pazıyla yapılan bir yemek çeşididir.
Karalahana çorbası : İnce kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya ve kurutulmuş acı biber ile yapılan bir çorba çeşididir.
Hurmalı tart : Trabzon’a özel bir tatlı çeşididir. Gongoş dolması : Karalahana, mısır yarması, dana eti ve yağlı kaburga kemiği ile yapılan özel bir yemek çeşididir.
Hamsiköy sütlacı : Trabzon’un dağlarının arasında kalan Hamsiköy’e özgür bir sütlaç çeşididir.
Fasulye turşusu kavurması : Fasulye turşusu ve yabani soğan ile yapılan özel bir yemek çeşididir.
Hodan böreği : Hodan bitkisi, soğan ve karabiber ile yapılarak sıcak ve ılık olarak servis edilen bir yemek çeşididir.
Pepeçura : İçerisinde siyah üzüm, fındık, antep fıstığı ve hindistan cevizi ile yapılan bir tatlı çeşididir.
Trabzon’un hamsi yemekleri: Hamsili ekmek, hamsi dolması, hamsili orman pilavı, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi şeklinde devam etmektedir.

Yorum yap