Karadeniz Bölgesi

Rize Gezilecek Yerler (Rize Gezi Rehberi)

Rize Gezilecek Yerler, Rize gezi rehberi, Gezilecek yerler rize, Rize'de gezilecek yerler

Karadeniz bölgesinin en önemli ve en gelişmiş turizm merkezlerinden birisi olarak kabul edilen Rize, coğrafi şartlarının sağladığı eşsiz doğası ve tarihsel süreç içerisinde ev sahipliği yaptığı birçok uygarlıktan kalan eserleri ile özellikle bahar ve yaz ayları içerisinde yerli yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Doğanın içerisinde sırt çantanızla muhteşem bir yolculuk yapmak istiyorsanız Rize, eşi bulunmaz bir adres olarak karşınıza çıkacaktır. Peki Rize’de nereleri gezebilirsiniz ?

Rize’de Gezilecek Yerler

RİZE KÖPRÜLERİ

Rize içerisinde, eşsiz bir doğanın içinde ve derelerin üzerine yapılmış onlarca köprü bulunmaktadır ki bu köprülerin büyük bir bölümü taştan yapılmış olmakla birlikte içlerinde 100 yaşında olan köprüler bile vardır. Fırtına Deresi üzerinde bulunan Kemer Köprüler, bölgenin en ünlü köprüleri olarak bilinirken Mikron Köprüsü, Şenyuva Köprüsü, Köprüköy Köprüsü, Çağlayan Köprüsü ve Güneyce Köprüsü, bölgedeki diğer köprüler arasında yer almaktadırlar.

RİZE KALELERİ

Coğrafi koşulları ve bitki örtüsü özellikleri nedeniyle Rize içerisinde bulunan tarihi yapılar da doğanın içerisinde yer almaktadırlar ki Rize Kalesi, Ciha Kalesi, Zil Kalesi, Bozuk Kale ve Yukarı Kale gibi yapılar da eşsiz vadiler arasında yer alan ve kesinlikle ziyaret edilmesi gereken noktalar arasındadırlar.

Rize Kalesi : İl merkezi içerisinde bulunması nedeniyle ulaşım sorunu olmayan kale, iç kale ve aşağı kale olarak iki bölüme ayrılmış olmasına rağmen günümüzde, aşağı kale nerdeyse yok olma durumuna gelmiştir. Bir dönem Cenevizliler tarafından kullanılan İç Kale, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yenilenmiş ve günümüzde Rize’ye gelen ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Ciha Kalesi : Pazar ilçesi sınırlarında bulunan ve Cenevizliler tarafından inşa edilen kalenin çevresi ağaçlarla çevrili durumdadır. Tarihine dair çok fazla bilgi bulunmayan kalenin turizme açılması için çalışmalar devam etmektedir.

Kale – i Bala : Çamlıhemşin İlçesi’ne 40 km mesafesi bulunan ve Hisarcık Köyü sınırları içerisinde kurulmuş olan kale, Fırtına Deresi’nin kaynaklarına hakim bir nokta üzerinde bulunmaktadır. Varoş kale olarak da tanımlanan kale, dikdörtgen bir yapıya sahiptir ve doğusu, güneyi ve belli noktalarda kuzeyi sarp kayalıklardan oluşmaktadır. Kalenin batı tarafı, eğimli bir arazi üzerindedir ve giriş kapısı, kuzeybatıda bulunmaktadır.

Zil Kalesi : Çamlıhemşin ilçesinin 15 km güneyinde ve Fırtına Deresi Vadisi’ne hakim bir noktada bulunan kale, deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte ve kıyıdan 40 km içeride bulunmaktadır. Dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelen yapının, dere yatağına hakim bir kayanın üzerinde yapılmış olmasının nedeni ise; çevreyi kontrol amaçlı olmakla birlikte tam olarak kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

RİZE’DE CAMİLER

Rize il sınırları içerisinde bulunan camileri ismen belirtmek gerekirse; Rize-İkizdere’de buunan ve bölgenin tarihi ibadet mekanlarından birisi olan Şimşirli Köyü Camii, şehir merkezinde bulunması nedeniyle ulaşım sorunu olmayan bölgenin tarihi değerlerinden birisi olarak kabul edilen İslampaşa Camii, Rize Merkez’de bulunan ve tekrar tekrar yıkılarak inşa edilen Büyük Gülbahar Sultan CamiiKüçük Gülbahar Hatun Camii şeklinde sıralama yapılabilir.

RİZE (HEMŞİN) EVLERİ

Hemşin evleri olarak da bilinen Rize evleri, konak türünde, taş ve ahşaptan yapılmış olmakla birlikte en güzel örneklerine Ayder Yaylası’nda rastlanmaktadır. 3 katlı olarak yapılan evlerin üst kısımları ahşap işleme, alt katları ise taş işleme şeklinde yapılmıştır. Evlerin zemin katları, ahır ve kiler olarak, 1. Katlar, mabeyn, sofa ve oda olarak kullanırlır ki mabeyn içerisinde bulunan ocakta yemekler pişirilir.

KAÇKAR DAĞI MİLLİ PARKI

51.500 hektarlık bir alanı kaplayan ve koruma altına alınarak 1994 yılı içerisinde, Milli Park olaran ilan edilen Kaçkar Dağı’nın büyük bir kısmı Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası içerisinde yer almaktadır. Milli Park haricinde dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki ve hayvan türlerine rastlayabileceğiniz park içerisinde ayrıca, göller, çayırlar, ormanlar, buzul vadileri, tilki, ayı, domuz, sansar, çakal, dağ horozu, geyik ve yaban keçisi gibi türleri de görebilirsiniz.

MÜZELER

Rize Atatürk Müzesi : 3 katlı olan ve günümüzde en üst katı müze olarak kullanılan yapı, 1902 yılında, Mataracı Ailesi tarafından yaptırılmış ve 1984 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Alt bölümünde idare odaları ve kültür merkezleri bulunan müze içerisinde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve Rize gezileri ile Milli Mücadele yıllarında Rize’de Kuvay-i Milliye ileri gelenleri ile çekilmiş fotoğrafları kullanılmaktadır.

Rize Müzesi : İlçe merkezinde bulunan müze, Rize’nin tarihi ve bölge kültürü ile ilgili detaylı bilgi vermektedir. 1984 yılına kadar Atatürk Evi olarak hizmet veren ve “Sarı Ev” olarak da adlandırılan bina 1998 yılında müze haline getirilmiştir. Müzede 70’den fazla arkeolojik eser, 600’e yakın sikkes ve 1000’i aşkın etnografik eser bulunmaktadır.

YAYLALAR

Yayla turizmi oldukça gelişmiş olan Rize içerisinde, yemyeşil doğası ve benzersiz güzellikleri ile birçok yayla bulunmaktadır. Rize il sınırları içerisinde gezebileceğiniz yayları ismen belirtmek gerekirse; İkizdere ilçesinin 35 km güneybatısında kalan, şehir merkezine 54 km mesafesi olan ve Çiçekliköy olarak da bilinen aşağı anzer ve Ballıköy olarak da bilinen yukarı anzer olarak ikiye ayrılan Anzer Yaylası, Rizeye 69 km, Çamlıhemşin’e 19 km mesafesi olan, başından sonuna kadar ladin ve kayın ormanları ile kaplı olan ve 1994 yılında milli park ilan edilmiş dünyaca ünlü Ayder Yaylası, Hacıvanak ve Trovit buzul vadilerinin birleşme noktasında kurulmuş olan ve Çamlıhemşin’e 55 km mesafesi olan Elevit Yaylası, Palovit Yaylası, İkizdere – İspir yolu üzerinde ve İkizdere merkeze 52 km mesafesi olan Ovit Yaylası, İkizdere Yaylası, Pokut Yaylası, Avusor Yaylası, Çağrankaya Yaylası, Samistal Yaylası, Kavrun Yaylası, Kale Yaylası, Çeymakçur Yaylası, Polakcur Yaylası, Hazindak Yaylası, Ovit Yaylası ve Sal Yaylası şeklinde sıralama yapılabilir.

Yorum yap