İstanbul

Madam Martha Koyu

Madam Martha Koyu, Burgazada, Madam Martha Koyu Burgazada, Burgazada Madam Martha Koyu, Madam Martha Koyu kamp, Madam Martha Koyu plajı, Madam Martha Koyu fotoğraf, Madam Martha Koyu yorumlar, Madam Martha Koyu yüzmek, Madam Martha Koyu nerede

İstanbul’un gürültüsünden kaçmak isteyenlerin, yüzmek ve belki de kamp kurup İstanbul’dayken kendini Ege kıyılarında hissetmek isteyenlerin Burgazada’da en çok sevdiği yerlerden birisidir Madam Martha Koyu. Yaklaşık bir kilometrelik genişliği, denizi ve barındırdığı sessizlikle belki de adanın yüzmek için en güzel yeri neresi diye sorsanız ilk sayacağım yer de burası olacaktır.

Burgazada iskelesinden indikten sonra tüm adayı adımlayarak her yerini keşfetmek ve edindiğim tecrübeleri sizlere aktarmak isterken adayla ilgili ilk yazımın Madam Martha Koyu olmasını tercih ettim çünkü burası beni her anlamda etkiledi. Gelin hem koyun hikayesini, hem de koyla ilgili bilmeniz gerekenleri birlikte keşfedelim. Öncelikle videomu da seyrederek koy hakkında hem detaylı bilgi edinebilir hem de güzel görüntülere doyabilirsiniz 🙂

Madam Martha Koyu Plajı

Yukarıda da bahsettiğim gibi Burgazada’nın arkasında yani Batı’ya bakan kısmında bulunan ve bir kilometre genişliğiyle adalar içinde en büyük koylardan olan Madam Martha Koyu, son yıllarda sadece Burgazada’nın tüm adalar içerisinde ismini sıklıkla duyduğunuz bir yer olmalı. Genişçe bir koyda bulunan plajı; dalgasız, temiz ve hemen derinleşmeyen özelliğiyle yüzmek isteyenler için oldukça ideal.

Madam Martha Koyu’nda özel bir işletme bulunduğundan denize girmek isterseniz şemsiye ve şezlong hizmeti alabileceğiniz gibi plaja havlunuzu sererek herhangi bir ücret ödemeden de denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz. Koyda tek bir işletme bulunuyor ve oradan içeceklerini temin edebilir, çok temiz olmasa da WC ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Madam Martha’nın HikayesiBurgazada, Burgazada madam martha koyu, madam marta, madam martha, madam martha koyu

Aslında adı Halikya Koyu olan bu doğa harikası koyun isminin neden “Madam Martha” olduğunu merak ettiğinizi hissedebiliyorum. Gelin biraz da acıklı hikayesine ortak olalım sizinle.

Lübnanlı bir Ermeni olan ve aynı zamanda balerin olan Martha Arat adlı bir kadının yolunun Burgazada’ya düşmesiyle başlıyor hikayemiz. Adalı bir adamla evlenen güzel Martha, vaktinin çoğunu bu koyda geçirir ve tüm misafirlerini de burada ağırlarmış. İçinde yaşadığı topluluktan oldukça aykırı bir tarza sahip olan Martha, bu yönüyle çevresini bolca dedikoduya sevk edermiş. Neredeyse her gün koya gelen, koyu temizleyen ve buradan topladığı taşlarla çeşitli takılar yapan ve yaz-kış bu koyda yüzmeyi alışkanlık haline getirmiş.

Yaz ya da kış ayırt etmeden denizde yüzmeye bayılan Martha, genelde yüzerken çıplak olurmuş ki bu da koy çevresinde kendisinin dikizlenmesine neden olur ve adada bu özelliğiyle bayağı bir dedikoduya sebep olur. Artık dedikodulardan o kadar bunalmış olmalı ki insanların kendisi hakkında bu şekilde konuşmalarını kaldıramayıp belki de en sevdiği yer olan bu koyda intihar eder. Geriye bıraktığı notta ise şu yazar: “Artık rahat edersiniz…”

İşte, bu acıklı hikayeden ve güzeller güzeli olan Martha’nın ölümünden üzüntü duyan ve belki de suçluluk hisseden komşuları ise buraya “Madam Martha Koyu” adını verir.

Madam Martha Koyu KampMadam Martha Koyu, Burgazada, Madam Martha Koyu Burgazada, Burgazada Madam Martha Koyu, Madam Martha Koyu kamp, Madam Martha Koyu plajı, Madam Martha Koyu fotoğraf, Madam Martha Koyu yorumlar, Madam Martha Koyu yüzmek, Madam Martha Koyu nerede

Burayla ilgili paylaşım yaptığımda ve video yayımladığımda en çok aldığım sorular “Madam Martha Koyunda çadır kurabilir, kamp yapabilir miyiz ve çadır açmak ücretli mi?” şeklinde olduğundan yazımda bu sorulara da cevap vermek istedim.

Öncelikli şunu ifade etmeliyim ki Burgazada’da yıllar önce çıkan büyük yangının hala üzüntüsü ve korkusu geçmediğinden adada çadır kurmak, ateş yakmak ve kamp yasaktı fakat Madam Martha Koyu, vakıflar tarafından özel bir şirkete ihale edildiğinden bu özel şirket ücret karşılığı koyda çadır kurulmasına müsaade ediyor.

Burgazada Madam Martha Koyu çadır ücreti işletme tarafından kişi başı 50 TL olarak belirlenmiş ve içinde WC ile duş hizmeti de veriliyormuş. Çadır başı değil de 50 TL’nin kişi başı alınması gerçekten çok yüksek ki bunu ziyaretçilerden gelen yorumlardan da anlayabiliyorum.

Madam Martha Koyu Nerede? Nasıl Gidilir?Madam Martha Koyu, Burgazada, Madam Martha Koyu Burgazada, Burgazada Madam Martha Koyu, Madam Martha Koyu kamp, Madam Martha Koyu plajı, Madam Martha Koyu fotoğraf, Madam Martha Koyu yorumlar, Madam Martha Koyu yüzmek, Madam Martha Koyu nerede

İstanbul’daki prens adalarından birisi olan Burgazda’da bulunan Madam Martha Koyu, iskelede indiğiniz yerden adanın tam arka tarafında bulunuyor. İskelede indiğinizde sağ taraftan yaklaşık 20 dk yürüdüğünüzde bu koya geldiğinizi gösteren tabelaya rastlabilirsiniz.

İskele ile koy arasındaki mesafe yaklaşık olarak 1.5 km ancak yürürken adanın en güzel görüntülerinin ve manzarasının size eşlik edeceğini söylersem abartmamış olurum.

Madam Martha Koyuna harita üzerinden bakmak isterseniz bunu sizin yerinize yapmış olayım:

Burgazada Madam Martha Koyu Giriş Ücreti

Madam Martha Koyu her ne kadar özel bir şirkeye işletme olarak verilse de girişlerde herhangi bir ücret alınmıyor. Ancak şezlong ve şemsiye vb. hizmetlerden yararlanmak isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. Aynı zamanda yukarıda da belirttiğim gibi kamp kurmak da burada ücrete tabi.

Madam Martha Koyu Yorumlar

Öncelikle olumlu yorumlarımı sıralamak istiyorum:

⇒ Oldukça güzel ve huzur verici bir havası var.

⇒ Buraya yürüyerek gelmek de en burası kadar güzel.

⇒ Deniz anlamında da adada gördüğüm en temiz ve sakin yerdi.

⇒ Hafta içi gittiğimde oldukça sakindi ve az sayıda misafir vardı. Bu bakımdan özellikle hafta içi aile için oldukça ideal bir yer.

⇒ Burada çadır kurmak ve sabah bu manzarayla uyanmak harika olmalı.

Olumsuz düşüncelerim:

⇒ Çadır için kişi başı 50 TL ücret alınmasıdan daha olumsuz düşüncem olamaz.

⇒ İşletme çok profesyonel değil.

⇒ Benim gibi kumsal seviyorsanız buranın taşlıktan oluşan plajı sizi cezbetmeyebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
Büyükada Gezilecek Yerler
Heybeliada Gezilecek Yerler
Büyükada’da Ne Yenir

Yorum yap