Antalya

Karain Mağarası

Karain, Karain mağarası, Karain mağarası nerede, Karain mağarası, Karain mağarası tarihi, Karain mağarası giriş ücreti

Karain, Antalya‘nın 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Tarihten günümüze kadar 500.000 yıl boyunca aktif olarak yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarında yaşayan insanların bu mağarayı yaşam alanı olarak kullandığı bilinmektedir.

Ülkemizde yer alan doğal oluşumları ziyaret etmeden önce onların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Bu sayede doğal oluşumları daha iyi anlayabilir ve gördüğünüz izleri kolayca yorumlayabilirsiniz. Şimdi sizlere dünyaca ünlü olan “Karain Mağarası” hakkında bilmeniz gereken bilgileri vermek istiyoruz.

Karain Mağarası Tarihi

Karain Mağarası, 1946 yılında Prof. Dr İsmail Kılıç Kökten’in yaptığı araştırmalar neticesinde arkeoloji dünyasına kazandırılmıştır. Kökten, bu mağarayı keşfetme sürecinde araştırmalar yaparken elinde bulunan imkanlar oldukça kısıtlı ve sınırlıymış.

1947 – 1973 yılları arasında mağaranın belli başlı bölümlerinde (A Bölümü haricinde) kazı ve sondaj çalışmaları yapmıştır.

1974 yılında İsmail Kılıç Kökten vefaat ettikten sonra Karain Mağarası hakkında yapılan araştırmalar bir süre durdurulmuştur. 1985 yılında Prof. Dr. Işın Yalçınkaya tarafından tekrar araştırmalar başlatılmış, günümüzde halen devam ettirilmektedir.

Karain Mağarası Hakkında Bilgiler

Karain Mağarası’nda yapılan araştırmalar neticesinde tek bir mağara olarak nitelendirmek yerine mağaralar ağı olarak ifade etmek daha doğru olacağı düşünülmüştür. 1985 yılında başlatılan araştırmalar sonrasında mağara içerisinde yer alan boşluklara “A,B,C,D,E,F ve G” şeklinde isim verilmiştir.

Alt Paleolitik dönemden tutun Geç Roma dönemine kadar birçok insana ev sahipliği yapmış olan mağara, Anadolu hakkında yapılan arkeolojik çalışmalara fazlasıyla ışık tutuyor.

Mağara tarihi boyunca farklı amaçlar için kullanılmış olabilir. Klasik dönemler boyunca yaşamını sürdüren insanlar Karain Mağarası’nı tapınak niteliğinde kullanmış olabilir, mağaranın alnı ve dış duvarlarının üzerinde Grekçe kitabe ve nişler yer almaktadır.

Karain Mağarası’ndan ve ya hemen yakınlarından çıkartılan buluntular Karain Müzesi’nde ve Antalya Müzesi’nde tarih öncesi kalıntılar sergilenmektedir.

Karain Mağarası’ndan aslan, zürafa, fil, su aygırı ve sırtlan gibi hayvanlara dair kalıntılar çıkartılmıştır. Kalkolitik Çağ’ın en önemli özelliğinden olan boyalı seramikler ise müzeler de sergilenmektedir. Bu sayede Kalkolitik Çağ’da yaşayan insanlar mağara yakınlarında yaşamını sürdürdüklerini anlayabilirsiniz.

Mağara çevresinden çıkartılan taşınabilir sanat ürünleri ise Anadolu sanatı hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar.

Karain ve çevresinde bulunan diğer mağaralar doğal ve kültürel özellikleriyle karma sit alanı olarak Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilmektedir.

Karain Mağarası Giriş Ücreti 2020

Karain Mağarası giriş ücreti kişi başı 3 ile 5 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bir yıl boyunca bu mağaraya Müzekart+ ile sınırsız ziyaret etme şansınız bulunmaktadır.

Karain Mağarası Ziyaretçi Saatleri

Nisan ve Ekim ayları arasında açılış saati 08:00 kapanış saati ise 19:00 olarak belirlenmiştir.

Kasım ve Mart ayları arasında açılış saati 08:00 kapanış saati ise 17:00 olarak belirlenmiştir.

Karain Mağarası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Karain Mağarası, Antalya’nın 31 kilometre kuzeybatısında, Döşemealtı ilçesinin Yağca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Özel aracınız ile ziyaret edebilmeniz için Antalya – Burdur karayolu üzerinde 13 kilometre ilerledikten sonra Karain Mağarası’na dair yön tabelalarını görebilirsiniz.

Dolmuş ile ulaşım sağlayabilmeniz için biraz doğa yürüyüşü yapmalısınız. Antalya – Burdur yol güzergahında çalışan dolmuş hatlarını kullanarak Yağca Köyü’ne ulaşın, ardından köyden mağaraya doğru yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Yorum yap