İzmir Selçuk

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, Efes Antik Kenti tarihi, Efes Antik Kenti tarihçesi, Efes Antik Kenti tarihi nedir, Efes Antik Kenti tarihçesi nedir

Dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Antik Kenti, Anadolu’nun en önemli antik şehirlerinden bir tanesidir. Günümüzde bu antik kentin sadece yüzde on beşi ortaya çıkarılmıştır. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik kent, her yıl 1,5 milyon ziyaretçi ağırlar.

Hem kütüphane hem de antik kabir yapısını görebileceğiniz Celsus Kütüphanesi, Türkiye’nin en önemli açık hava müzesinin yer aldığı Efes Antik Kenti Tiyatrosu, antik çağda asillerin konaklama ihtiyaçlarını giderdiği Yamaç Evler‘in kesinlikle görülmesi gerekir.

Efes Antik Kenti TarihçesiEfes Antik Kenti, Efes Antik Kenti hakkında bilgi, Efes Antik Kenti tarihi, Efes Antik Kenti tarihçesi, Efes Antik Kenti nerede

Antik kentin gişelerinden geçtiğiniz zaman ücretsiz tuvaletler, hediyelik eşya mağazası ve küçük bir kafe bulunmaktadır. Tuvaletleri geçtiğiniz zaman Antik Tiyatro tarafına giden yolun sol tarafında bilgilendirme metinleri bulunmaktadır. Bu metinleri okuyarak antik kentin tarihçesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir antik kenti doğru bir şekilde gezmek istiyorsanız gitmeden önce kesinlikle tarihi ve içerisinde yer alan bölümleri hakkında bilgi sahibi olun.

Antik kentin kuruluşu M.Ö 6.000’li yıllara dayanmaktadır. Helenistik Dönem, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı Dönemleri’ne kadar bu antik kent aktif bir yerleşim alanı olarak kullanılmıştır.

İlk Kuruluş Dönemi

Efes Antik Kenti’nin amazon adındaki kadın savaşçılar tarafından kurulduğuna dair efsaneler vardır. Kadın savaşçılar tarafından kurulan antik kentin Arzawa (Ana Tanrıça Kenti) olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.

İlk kuruluş dönemine dair kesin bilgiler bulunmamakla birlikte bu anlatılanların efsane olup olmadığı ise hala tartışılmaktadır.

Roma Dönemi ve Efesin İkinci Kuruluş Dönemi

İlk kuruluş döneminden sonra Efes’in küçük bir yaşam merkezi olduğu düşünülmüştür. Efes Antik kentin asırlar boyunca üstün bir şehir olma yolunda ilerlemesi Atina Prensi Androklos’un elini sürmesiyle her şey yeniden başlar.

Androklos’un başlattığı bu süreç M.Ö 129 yılında Bergama Kralı Attolos’un bütün bölgeyi Romalılara miras bırakmasıyla, koca bir ülke bıraktığı düşünülmüştür. Bu tarihten sonra antik kent Asya’da bulunan en önemli ticaret merkezi haline gelmiştir.

Hristiyanlığın ortaya çıkmasıyla birlikte Aziz Paul’un antik kentte vaazlar vermesi, Aziz John ve Bakire Meryem’in buraya gelişiyle antik kent dini bir merkez haline gelmiştir. Efes Antik Kenti dini bir merkez haline geldikten sonra Hristiyanlar yılın belli dönemlerinde buraya gelerek kutlamalar yapar.

Efes Antik Kenti altın çağını yaşadıktan sonra 1304 yılında Türklerin eline geçmiştir.

Beylikler ve Osmanlı Dönemi

1304 yılında Türk beyliklerinin eline geçen antik kent 98 yıl boyunca altın çağına devam etmiştir. 1402 yılında Moğol saldırılarından nasibini alan bu antik kent büyük zarar görür. 1425 yılında Osmanlı tarafından bu şehir feth edildikten sonra antik kent önemini yitirmiştir.

Efes Antik Kenti Hakkında BilgiEfes Antik Kenti, Efes Antik Kenti nerede, Efes Antik Kenti nerededir, Efes Antik Kenti nasıl gidilir, Efes Antik Kenti hangi şehirde

Antik çağların en büyük şehirlerinden olan ve yaklaşık 200.000 insanın yaşadığı bu kadim kent Romalıların burayı almasıyla en parlak dönemini yaşıyor. Roma döneminde Asya kıtasının baş şehri olarak kabul görmektedir. Roma’nın önemli bir şehri olarak kısa sürede kültür ve sanat alanında hızlı bir gelişim gösteren Efes Antik Kenti, içinde ihtişamlı tapınaklar, büyük bir kütüphane, binalar ve felsefe okulu barındırmaktadır. Bugün bu binaların büyük bir bölümünün belirgin parçaları ayakta durmaktadır. Dönemine göre yüksek bir bilgi ve teknoloji gerektiren bir şekilde mimari özellikler ve mermer süslemeler barındıran kentin her köşesi görülmeye değerdir. 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren antik kent 2015 yılında da “UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi“ne kabul edilmiş.

Efes Antik Kenti Tarihi YapılarEfes Antik Kenti, Efes Antik Kenti hakkında bilgi, Efes Antik Kenti kısaca bilgi, Efes Antik Kenti hakkında bilgi kısaca

Bu antik kenti ziyaret etmeden önce içerisinde bulunan tarihi yapılar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Bu tarihi yapıları anlayarak gezmek için bu bilgileri en azından bir kere okumanız sizin için iyi olacaktır.

Artemis Tapınağı

Efes Antik Kenti’nde bulunan Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, M.Ö 550 yıllarında yapımı tamamlanmış ve tamamen mermerden inşa edilmiştir. Artemis Tapınağı bir diğer ismiyle Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen bu tapınak yaşadığı isyanlar ve doğal afetler sonrasında günümüze sadece birkaç mermer parçası taşınabilmiştir.

Efes Antik Kent Tiyatrosu

St. Paul’un vaazlarını gerçekleştirdiği Efes Antik Kent Tiyatrosu, antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro tam olarak 24.000 kişi kapasiteli, tiyatronun oturma alanları gayet iyi olmasına rağmen sahne alanı maalesef yıkılmıştır.

Celsus Kütüphanesi

Celsus Kütüphanesi antik kent içerisinde yer alan en güzel yapılardan biridir. M.S 106 yılında Celsius adına oğlu tarafından yaptırılan bu tarihi doku, dışarıdan iki katlı görünmesine rağmen aslında tek katlıdır.

Celsus Kitaplığı, Efes antik şehrinin mermer caddesinden doğuya doğru kıvrıldığınız zaman Agora’nın güneyinde bulunmaktadır.

Yamaç Evler

Antik dönemde yaşayan yerli halk sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. İşçiler, soygular, zenginler gibi sınıflandırmalar arasından Efes’in zengin halkı için inşaa edilen Yamaç Evler 4000 m2 alan üzerine yapılandırılmıştır.

Evlerin oldukça lüks olduğu şuradan anlaşılmakta; evler yerden ısıtma sistemi ile ısınmaktadır.

Meryem Ana Evi

Meryem’in Aziz John ile son yıllarını birlikte geçirdiği düşünülen kilisedir. Her ikiside yaşamının son yıllarını bu evde gerçekleştirdiği için ev kutsal hac yerlerinden biri olarak kabul edilmiş, her yıl Ağustos ayının 15’inde Vatikan tarafından düzenlenen büyük ayin burada gerçekleştirir.

Antik Kent Gezisi Hakkında Faydalı Bilgiler

Efes Antik Kenti bir gün içerisinde gezmek zor olacağı için vaktiniz varsa iki gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

Efes Antik Kenti’ni rehber eşliğinde gezme gibi bir imkanınız yoksa; girişte satılan rehberlerden bir tane alabilirsiniz.

Antik kentin gişelerinde satılan ‘anlatıcı kulakları’ kimliğiniz karşısında alabilirsiniz. Bu sayede antik kent gezisi daha faydalı olacaktır. Kulaklığı teslim ettiğiniz zaman kimliğinizi geri alabilirsiniz.

Sıcak yaz aylarında ziyaret edecekseniz mermerden yapılan tarihi dokular güneşi çektiği için oldukça sıcak olacaktır, mutlaka yanınızda su bulundurun.

Efes Antik Kenti’ni gezdikten sonra çevrede yer alan gezilecek yerleri değerlendirebilirsiniz. Şirince’ye bir dolmuş mesafesinde, Kuşadası’na 20-25 dakika uzaklıkta olduğunuzu unutmayın.

Efes Antik Kenti Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Efes Antik Kenti, Anadolu’nun batı kıyısında İzmir iline bağlı Selçuk ilçesi sınırlarında yer almaktadır.

Adres : Adres: Atatürk Mh., Uğur Mumcu Sevgi Yolu, 35920 Selçuk/İzmir

Günümüzde sıkça kullandığımız akıllı telefonların harita/navigasyon kısımlarına tam adresi yazmanız halinde kolayca ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra alternatif yöntemler;

Aydın yönünden İzmir istikametine gidiyorsanız Belevi Bağlantısı’na sapın ve 20 dakika içerisinde orada olacaksınız.

Kuşadası’ndan Aydın istikametine gidiyorsanız Çamlık’tan Selçuk istikametine döndükten sonra yön tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

Basmane – Söke ve ya Basmane – Denizli trenlerine binerseniz Selçuk Garı’nda inerek, 5 dakikalık kısa bir yürüyüş ile antik kente ulaşabilirsiniz.

Uçak ile ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçilerin en yakın havalimanı 60 kilometre uzaklıkta Adnan Menderes’tir. Özel bir taksi ve ya havaalanı şirketlerinin servisleri ile yaklaşık 45 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

İzmir iline bağlı olan Selçuk ilçesinden antik kente kalkan minibüsler 6 TL’dir.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

Antikçağ’ın Anadolu Başkenti olarak bilinen bu ören yerine giriş ücreti 60 TL’dir. Müzekart+ sahibi ziyaretçiler bu antik kente ücretsiz olarak giriş yapabilir.

Antik kentin yaz ve kış ziyaretçi kabul uygulaması bulunmaktadır. Nisan ile Ekim aylarında açılış saati 08:00 kapanış saati ise 18:30 olarak belirlenmiştir. 31 Ekim ile 14 Nisan tarihleri arasında açılış saati 08:30 kapanış ise 17:30’dur.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı ile dini bayramlarının birinci günü müze ve örenyerleri öğlene kadar kapalıdır.

Efes Antik Kent içerisinde yer alan Yamaç Evler ve Meryem Ana Evi’nde Müzekart+ geçerli değil, ekstra ücret ödemelisiniz. Meryem Ana Evi için yerli turistten 10 TL yabancılardan 25 TL, Yamaç Evler’in giriş ücreti ise 15 TL’dir.

Selçuk’ta Gezilecek Yerler

Yorum yap