Akdeniz Bölgesi Antalya

Aspendos Antik Kenti (Tarihi, Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti)

Aspendos Antik Kenti, Antalya şehrinin Serik ilçesi içinde yer alan Belkıs köyünde bulunmaktadır. Her yıl yüzbinlerce hem yerli hem de yabancı turist tarafından ziyaret edilen antik kentin belli başlı bölümlerinde tiyatro ve konser gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Antik kent; agora, tiyatro, stadyum, hamam ve dükkan gibi bölümlerden oluşmaktadır.

MS 2. yüzyılda Romalı Zenon tarafından inşa edilen tiyatro Aspendos’un en görkemli ve dikkat çekici binasıdır. Antalya‘ya gelmiş ya da gelmeyi planlıyorsanız, mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz “Aspendos” ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdiğimiz bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Aspendos Antik Kenti TarihiAspendos Antik Kenti, Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti, Aspendos Antik Kenti giriş fiyatı, Aspendos Antik Kenti ücreti, Aspendos Antik Kenti fiyat

Antik kent, kurulduğu bölge itibariyle döneminde önemli ticaret merkezlerinden biriymiş. Farklı resmi kayıtlar ve efsanelere göre antik kentin kim tarafından hangi tarihte kurulduğuna dair net bir bilgi söylemek pek mümkün görünmüyor.

Yunan efsanesine göre antik kent; Truva Şavaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen Mophos liderliğinde Argive kolonicileri tarafından kurulduğu belirtilmiştir.

Ünlü coğrafyacı Strabon ve Pamponrus Mela, antik kentin Agruslular tarafından kurulduğunu yazmıştır.

Antik kentin kuruluşu hakkında en doğru bilgi M.Ö 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğudur. İki farklı tepe üzerine inşa edilen antik kent biri küçük biri büyük olmak üzere inşa edilmiştir.

M.S 2. yüzyılda Romalı’lar tarafından inşa edilen tiyatrosu antik kentin en görkemli yapısıdır. Bu kent içerisinde yer alan tiyatro günümüze kadar en iyi şekilde korunarak gelen açık hava tiyatrosudur. Açık hava tiyatrosunun mimarisi Aspendos’lu Theodoros’un oğlu Zenon.

Milattan önce geçirmiş olduğu savaşlar ve egemenliklerden dolayı halk zor günler geçirmiştir. Bölgeyi ele geçirmek isteyen farklı imparatorluklar bölgeye oldukça fazla zarar vermiştir. Aspendos bir süre Likya egemenliğine sahip olurken, M.Ö 546’da Pers hakimiyetine girmiştir.

M.Ö 467 yılında hem devlet adamı hem de askeri komutan ünvanına sahip olan Cimon, Pers donanmasını Köprüçay Nehri’nin hemen yanı başında yok etmiştir. Cimon bir süre bölgeyi ele geçirdikten sonra tekrar savaşlara mağdur kalan kent M.Ö 411 yılında tekrar Persliler’in eline geçmiştir.

Büyük İskender önce Perge’yi ele geçirir ardından M.Ö 333’te Aspendos Antik Kenti’ni ele geçirmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra ayaklanmalar ve antik kenti ele geçirmek için devam eden baskınlar sonrasında Ptolemilerin ve Seleucidlerin eline geçen kent, M.Ö 133 yılında Pergamum Krallığı’na geçmiştir.

Aspendos antik kenti en parlak dönemini milattan sonra ikinci ve üçüncü yüzyıllarda geçirmiştir. Halkın rahat bir nefes aldığı dönemdir.

Aspendos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Bazı insanlar ve ya tarihi eserler vardır ki, tarihe öyle adlarını yazdırırlar ki sadece onlardan söz edilir. Aspendos Antik Kenti içerisinde yer alan görkemli tiyatrosu hem akustiği hem de günümüze kadar sapasağlam gelebilen ender açık hava tiyatrolarından biri olmasıyla birlikte adını sıkça duyurmuştur.

Aspendos, sanıldığı gibi sadece tiyatrosundan ibaret değil, bu antik kent Belkıs Harebeleri olarak da adlandırılmaktadır.

Tarım ve ticaret merkezi olarak kullanılan antik kent, Side’den sonra bölgede gümüş sikke imalatıyla bilinen ikinci kenttir. Tarım ve ticaret alanında iyi olduğu görünülen antik kentin bir başka özelliği sanat merkezi olmasıdır.

Bergama Kralı II. Attalos’un vasiyeti ile antik kent Romalılara devredilmiştir.

Aspendos Antik Kenti’nde tiyatrodan sonra ilgi çeken kalıntılardan biri su kemerleridir. Su kemerleri 1 kilometre uzunluğuna sahip, antik kentin kuzey tarafında yer alan dağlardan akan suyu şehrin içerisine taşır.

Bizans Dönemi’nde kullanılmaya çalışan antik kent, Selçuklu Dönemi’nde kervansaray olarak kullanılmıştır. 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilen antik kent, bazı istekler üzerine restore edilmiştir.

Şehrin en görkemli yapılarından biri olan tiyatro hakkında bazı halk efsaneleri bulunmaktadır. Bu halk efsaneleri şu şekilde;

Theodoros’un oğlu Zenon tiyatroyu öyle bir dizayn etmiş ki, yaklaşık 25 – 30 bin kişinin sığdığı bu tiyatronun en aşağı basamağından fısıldandığı zaman en üst basamağında yer alan kişi duymaktadır. Eşsiz akustiği ile bilinen bu tiyatro bu özelliği sayesinde iki gencin kavuşmasına neden olmuştur.

Kral, tiyatronun bu eşsiz akustiğini öğrendikten sonra denemiş ve bunu gördükten sonra mimarisi olan oğlana genç kızını vereceğini ilan etmiştir. Delikanlının yaptığı bu eşsiz yapı günümüze kadar taşınabilmiş ve adına Belkıs Tiyatrosu denmiştir.

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti 2019

Antalya’nın Serik ilçesine 8 kilometre doğusunda yer alan Aspendos Antik Kenti’nin giriş ücreti kişi başı 35 TL‘dir. Ancak bunun yanında Müzekart’ı olanların ücretsiz giriş yapabileceğini hatırlatalım…

Aspendos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak işletilen bu antik kentte diğerlerinde olduğu gibi yaz ve kış aylarında mevsim şartlarına göre çalışma saatleri düzenlenmiştir. Bu çalışma saatleri şu şekilde;

15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında açılış saati 08:00 (Yaz)

15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında kapanış saati 19:00 (Kış)

3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında açılış saati 08:00 (Yaz)

03 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında kapanış saati 17:00 (Kış)

Aspendos Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Antalya – Alanya karayolunun 44. kilometresinden kuzeye doğru döndükten sonra 2. kilometre sonra karşınızda yer almaktadır.

Antik kente hem yerli hem de yabancı turistler yaz ayında sıkça uğrar. Antalya merkezinden kalkan tur şirketleri aracılığıyla bu antik kente gidebilirsiniz.

Antalya Otogarı’ndan kalkan minibüslerle Serik ilçesine ulaşabilir, buradan kalkan minibüslerle antik kente ulaşımınız mümkündür. Her iki minibüse toplam da 15 – 20 TL miktar ödersiniz.

Serik ilçesinden D-400 karayolunu takip ederek Belkıs yön tabelalarını takip ederek antik kente kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum yap