Doğu Anadolu Bölgesi

Ahlat Çifte Kümbetler (Özellikleri, Nerede? Nasıl Gidilir?)

Ahlat genel olarak kümbetleriyle meşhur yerlerimizin başında gelmektedir. Ahlat’taki kümbetlerin belki de en ilginçleri “Çifte Kümbetler” olarak anılan Hüseyin Timur ve Bugatay Aka kümbetleridir. Binlerce yıllık Türk geleneğini yansıtan bu kümbetler oldukça meşhur olan “Ahlat taşı” ile yapılmıştır.

Diğerine göre batıda olan Hüseyin Timur Kümbeti, diğerine göre daha küçüktür. Kapısında yer alan kitabeden yapının 1279 yılında ölen Hüseyin Timur ile bir yıl sonra ölen Esen Tekin Hatun’a ait olduğunu anlıyoruz. Güney cephesindeki kitabede ayet, batı penceresindeki kitabede ise hadisler yer almaktadır.

Çifte Kümbetlerden doğu tarafında kalanı Bugatay Aka Kümbetidir. Pencerelerinde ve kapısının üstünde toplamda dört kitabe yer almaktadır. Giriş kapısının üstündeki kitabeye göre yapı 1251 yılında Bugatay Aka ile Şirin Hatun için yapılmıştır. Doğu yönünde bulunan kitabe ayet, doğu yönünde bulunan kitabede hadisler yer almaktadır. Bu kümbet gerek iç gerekse dış süslemeler bakımından diğerine göre oldukça zengin yapıdadır. Ancak kümbetin içindeki ve pencere kenarındaki orijinal el yapımı süslemeler ve resimler sonraki yıllarda yağmalanmıştır.

Çifte Kümbetler Nerede? Nasıl Gidilir?

Çifte Kümbetler tarihi Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Ağrı-Bitlis-Van yolunun hemen üzerinde bulunan Ahlat’a ulaşım ise oldukça kolaydır. Çifte kümbetler hemen ilçenin merkezinde oldukça kolay bir konumda bulunmaktadır. Burayı ziyaret edeceklerin “Google konumu“nu kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu şirin ve tarihi ilçemize kadar gelmişken “Ahlat’ta Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı okumanızı ve rotanızı bu yazımıza göre oluşturmanızı tavsiye ederiz.

Yorum yap