Yöresel Yemekler

Adana’nın Yöresel Yemekleri (Adana Yemekleri Nelerdir?)

Adana'nın Yöresel Yemekleri, Adana yemekleri, Adana'nın lezzetleri, Adana yöresel yemekleri, Adana yemekleri, Adana meşhur yemekleri

Coğrafi koşulları ve tarihsel süreç içerisinde ev sahipliği yapmış olduğu değişik kültürler nedeniyle Adana, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Adana, aldığı iç göçler nedeniyle köy ve kasaba kültürünü ve aldığı dış göçlere nedeniyle de birçok ilin kültürünü mutfağına taşımış durumdadır. Bu yazımızda yemek kültürü denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden olan “Adana’nın Yöresel Yemekleri“ni sizler için listeledik.

Adana’nın Yöresel Yemekleri

Adana mutfağının en önemli özelliği; yemeklerde, un, bulgur, et ve birçok değişik baharat türü ve süt, yoğurt, peynir ve çökelek gibi hayvansal ürünlerin kullanılıyor olmasıdır. Peki coğrafi şartlar ve tarihsel etkileşimler sonucunda oluşmuş olan zengin Adana mutfağında ne yenir?

Adana Kebap

Bölgenin en ünlü yemeği olan Adana Kebabı’nın lezzettinin çok özel olmasının en önemli nedeni Toroslarda varolan kekik ile beslenen küçük baş hayvan etinin, satır yardımı ile el kıyması olarak hazırlanarak dinlendirilmesi ve içerisinde katılan az baharatlar ile kısık ateşte pişirilmesidir. İstanbul ve güneydoğudaki servis şeklinin aksine Adana’da, kebabın yanında pilav verilmez ve bol salata ile servis yapılır.

Adana Lahmacun

Şanlıurfa ve Gaziantep’te yapılan lahmacuna göre daha küçük ancak fındık lahmacuna göre daha büyüktür. Ünlü olmamasına tapmen yerel mutfakta tüketilen önemli bir lezzet olan lahmacunun en önemli özelliği ise; kıymasının kalitesinin yüksek olması, etinin bol olması ve hamurunun kalın ve yumuşak olmasıdır.

İçli Köfte

Hatay’da yapılan içli köfteden farklı olarak Adana’da içli köfte, kızartılarak değil haşlanarak yapılmaktadır. Adana’da yapılan içli köftenin en önemli özelliği ise; dışındaki ince bulgurun et ve cevizle hazırlanması, içerisine ise soğan ile kavrulmuş kıyma, baharat ve yağ konulmasıdır. Köftenin dışı çok ince, içi çok dolu bir şekilde yapılmaktadır.

Adana Böreği

Yerel lezzetler arasında yer alan ancak Adana dışında çok fazla bilinmeyen Adana Böreği, el ile incecik açılan ıslak hamurların, kat kat sarılarak içlerinin, kıyma, patates ya da peynir ile doldurulması ile hazırlanır.

Deniz Ürünleri

Kırmızı et kadar yaygın tüketilmemekle birlikte bölgede hakim olan bir balık kültürü de mevcuttur. Seyhan Nehri’nden elde edilen tatlı su balıkları ve Akdeniz’den gelen balıklar, Adana’da enfes bir balık keyfi sunmaktadır.

Pişirim Pide

Avuç içinizden biraz büyük boyutta ve kayık şeklinde hazırlanan pideler, peynirli ya da ıspanaklı olarak yapılmaktadır. Pidelerin köşesi, Viking kayıklarının ejderha başlarına benzer şekilde yapılır ve bu nedenle kalın olduğu için yenilmemektedir ancak pidenin iç tarafı, akıllarınıza kazınacak bir tat bırakır.

Acılı Ekmek

Hatay’da yapılan katıklı ekmeğe benzer bir çeşit olan acılı ekmek, içerisinde biber salçası, soğan ve baharat bulunan malzeme karışımının hamura sürülerek fırınlanması şeklinde yapılır. Eğer alışık değilseniz, acılı ekmek yanında ayran içebilirsiniz ya da acı seviyorsanız, yanında şalgam ile yiyebilirsiniz.

Şırdan

Eğer sakatat seviyorsanız acı biber turşusu ile birlikte yenilen bu yemeği kesinlikle kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz. Alkol almış kişiler tarafından “munchies” olarak değerlendirilen şırdan, hayvan bağırsağının pirinç, et ve baharat karışımı ile doldurularak bağlanması ve haşlanması şeklinde yapılır. gın tüketilmemekle birlikte bölgede hakim olan bir balık kültürü de mevcuttur. Seyhan Nehri’nden elde edilen tatlı su balıkları ve Akdeniz’den gelen balıklar, Adana’da enfes bir balık keyfi sunmaktadır.

Bumbar

Mumbar dolması olarak da bilinen Bumbar, Şırdan’ın Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaygın olarak tüketilen şeklidir ve üzerine kimyon ile karabiber serpiştirilerek yenir.

Bici bici

Adana’nın en yerel tatlısı olarak kabul edilir ve sıcak havalarda Adanalıların ilk tercihleri arasında yer alır. Su muhallebisi kıvamında olan ve içerisinde nişasta bulunan bir tatlının, bici suyu adı verilen kimyasal ile renklendirilerek doğranması ve sonrasında buzla soğutularak üzerine gül suyu ve pudra şekeri dökülmesi ile hazırlanır.

Karsambaç

Tatlıdan ziyade serinletici bir içecek olarak kabul edilir ve kar ile pekmezin bardakta karıştırılması ile hazırlanır. Günümüzde, hazır kalıp buzlarının tıraşlanması ile elde edilen kar taneleri ile hazır meyve suyunun karıştırılarak üzerine pudra şekeri dökülmesi ile hazırlanmaktadır.

Bunlara ek olarak; Adana içerisinde tadına bakmanız gereken diğer tatlıları ismen belirtmek gerekirse; turunç tatlısı, taş kadayıfı, halka tatlı, bülbül yuvası, sarı burma, kabak tatlısı ve cevizli sucuk şeklinde sıralama yapılabilirken Adana içerisinde ünlü olan salatalar ise; sumak salata olarak da bilinen soğan salatası, söğüş turp, domates ezme ve mevsim salatası olarak da bilinen çoban salata şeklinde sıralanabilirler. Son olarak Adana’nın ünlü içeceklerini ismen belirtmek gerekirse; Adana Şalgamı, Adana Rakısı olarak da bilinen Adana Boğması, Şıra ve Haşlama olarak da bilinen Aşlama, Kaynar, Misis Ayranı, Yenice Çilek Suyu ve Muzlu Süt olarak sıralama yapılabilir.

Yorum yap