Sapanca Gölü

Türkiye’de dört mevsim harika bir göl biliyor musunuz? Sapanca Gölü, İzmit’in 27 kilometre doğusunda Adapazarı ile İstanbul arasında Kocaeli sınırına yakın bir bölgede yer almaktadır. Büyük şehirlerin stresinden ve gürültüsünden sıkıldıysanız hem yazın hem de kışın Sapanca Gölü’nü görmek için burayı tercih edebilirsiniz. İstanbul‘a çok yakın olduğu için genellikle hafta sonları burası oldukça kalabalık.

Yaz aylarında yemyeşil doğasının tadını çıkarırken, kış aylarında kar eğlencesini bu gölün çevresinde yaşayabilirsiniz. Bu sayede şehrin ve işlerinizin stresinden kendinize vakit ayırmış olursunuz. Bu yazımda sizlere Sapanca Gölü gezimden sonra edindiğim tecrübeleri ve bilgileri aktarmak istiyorum.

Marmara Bölgesi’nde Turizmin Kalbi

Sakarya ve Sapanca denildiği zaman akıllara ilk olarak Sapanca Gölü gelir. Hem ilin hem de ilçenin popüler tatil yeri Sapanca Gölü’nün çevresinde yer alan yüksek tepeler ve sık orman, eşsiz bir manzara imkanı sunuyor. Sapanca Gölü’nde harika vakit geçireceğinizden şüpheniz olmasın.

Unutmadan hatırlatalım, bu göl yaz aylarında yabancı turistlerin de akınına uğruyor. O sebeple yaz aylarında ve özellikle hafta sonları çok kalabalık olabilir.

Sapanca Gölü Hakkında Bilgi

Sapanca Gölü’nde yapabileceğiniz oldukça fazla alternatif aktivite imkanı bulunurken öncelikle göl hakkında bilgilere bir göz gezdirelim. Sapanca Gölü, Sakarya şehir merkezine 12 kilometre, Kocaeli’ye ise 27 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nin tam merkezinde yer aldığı için Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi çevre illerden oldukça fazla ziyaretçi bu eşsiz doğa manzarasını görmek için buraya gelir.

Sapanca Gölü, deniz seviyesinden yaklaşık 33 metre yükseklikte, 53 metreye ulaşan derinliği bulunur ve uzunluğu yaklaşık 16 kilometredir. 16 kilometre boyunca hem göl hem de yemyeşil bir alan sizleri bekliyor diyebiliriz.

Doğudan batıya doğru uzanan eşsiz güzellik olarak ifade edebileceğimiz Sapanca Gölü’nün doğu tarafında Sakarya sınırı, batı tarafında ise Kocaeli sınırı bizleri karşılıyor. Göl çevresinde bir sene boyunca yaklaşık 70 farklı kuş türü gözlemlenmiştir. Kış ve yaz döneminde belli başlı göçmen kuşlar buraya uğramaktadır ki aynı zamanda bu kuşlar içinde önemli bir yaşam alanıdır.

Ülkemizin birçok yerinde bu şekilde göl bulunmasına rağmen bir çoğu turizme kazandırılma konusunda sorun yaşıyor. Sapanca Gölü’nün kesinlikle görülmesi gerektiren en önemli yanı ise çevresindeki yeşillendirme çalışmaları ve göl boyunca kurulan restoranlar. Örneğin, göl çevresinde hem doğa yürüyüşü yapabilir hem de yürüyüş sonrasında eski kültürümüzü anımsatan restoranlarda eşsiz bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Sapanca Gölü’nde Ne Yapılır?

Sizlere yukarıda bahsettiğimiz gibi burada oldukça fazla alternatif aktivite imkanı bulunmaktadır.

Sapanca Gölü Kamp

Türkiye’de son yıllarda artan konaklama faaliyetleri sonrasında birçok genç arkadaşımız ve doğa sevdalısı kamp kurmak için lokasyon önerileri üzerinde sıkça araştırma yaptığını hepimiz biliyoruz. Kamp ve ya çadır sadece gençlere yönelik olmaması ile birlikte birçok kişi bu konuda meraklı, yanlış anlaşılmak istemeyiz.

Sapanca Gölü’nün Sakarya İl Orman Tabiatı Parkı olarak da bilindiğinden bahsetmiştik. Sapanca Gölü kamp şeklinde araştırma yaptığınız zaman Google üzerinde bulduğunuz sonuçlar genellikle Kocaeli içerisinde kamp kurabileceğiniz diğer lokasyonları göstermektedir.

Sapanca Gölü karşısında sizde çadırınızı kurabilirsiniz. Tabiat parkının içerisine girdiğiniz zaman yukarı doğru giden yolun tepesinde çadır kurabileceğiniz bir alan bulunmaktadır. 2018 yılındaki verilere göre burada 30 TL karşılığında tabiat parkının içerisinde kamp yapabilirsiniz. Park içerisinde bulunan WC, lavoba ve elektrik gibi ihtiyaçlarınızı buradaki işletme sahibi ile halledebilirsiniz.

Sapanca Gölü’nde kamp yapmak eşsiz bir deneyim olacaktır, kesinlikle tavsiye ederiz.

Sapanca Gölü Kahvaltı

Sapanca Gölü çevresinde hem kahvaltı yapabileceğiniz hem de kafe gibi kullanabileceğiniz onlarca şirin mekan bulunmaktadır.

Naturköy

Düğün yapan çiftlerin yeni gözde mekanlarından biri diyebiliriz. Naturköy, Sapanca Gölü çevresinde yer alan Mahmudiye Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çevresinde yer alan şelaleri, göletleri, piknik alanları, restoranları ve yürüyüş parkurları eşsiz bir yer.

Sopeli Doğamyaşam Köyü

Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarası karşısında kahvaltı mı yapmak istiyorsunuz? Bir de kahvaltı yapacağınız yer biraz özenli, düzenli ve lezzetli olsun istiyorsunuz. Üstü kapalı ahşap bölmelerinde hem akarsuyu izleme imkanınız varken hem de eşsiz bir kahvaltı sizleri bekliyor.

Soapeli Doğalyaşam Köyü bir işletmeci tarafından eşsiz bir yere konumlandırılmış, kahvaltı için bizce çok uygun.

Dorat At Çiftliği Restoranı

Belki de en fazla ilginizi çekecek restoranlardan biri. Dorat At Çiftliği Restoranı’nda hem binicilik yapabilir hem de yemyeşil arazisinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Restoranda manzaraya karşı keyifli bir kahvaltı yapıp hafta sonunun tadını çıkarın.

Sapanca Gölü Trekking – Doğa Yürüyüşü

Sapanca İli Tabiat Ormanı içerisinde gölü takip ederek ormanın içerisinde ailenizle bir yürüyüş yapabilirsiniz. Sapanca çevresinde trekking yapabileceğiniz rotalar da bulunmaktadır.

Yanıkdere Köyü’ndeki trekking rotası belki sizleri tatmin edebilir. Sapanca Nehrine dökülen akarsu ile birlikte trekking yapabileceğiniz bir rota bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında bu trekking rotası çok kullanılır.

Sapanca Gölü’nde Foto Safari

Sapanca Gölü’nün çevresi foto-safari için oldukça uygun ki, hem düğün çekimleri için hem de kişisel çekimleriniz için burayı tercih edebilirsiniz. Doğa çekimleri için yaklaşık 70 farklı türde kuş türü, onlarca farklı bitki ve ağaç, gölün eşsiz manzarasına karşı kişisel fotoğraflarınız için harika olacaktır.

Sapanca Gölü Efsanesi

Sapanca gölünün oluşumu ve göl ile ilgili olan efsanesi nesilden nesile zaman içerisinde aktarılmıştır.

Günümüzde gölün bulunduğu alanda bir kasaba varmış. Bu kasaba içerisinde oldukça zengin insanlar yaşamasına rağmen dünya mallarına oldukça düşkünmüş. Çevre köylerden fakir bir adam bu kasabayı günün birinde ziyarete gelir. Misafir, yerli halktan kalacak bir yer istemesine rağmen hiç kimse bu adama kapısın açmamış, bir bardak su istemiş bu isteği de maalesef yerli halk tarafından karşılanmamıştır.

Misafir tam dönmek için yola koyulduğu sırada kasabanın çıkışında sapan satan bir adam rastlamış, adam evinin kapılarını bu misafir için açmıştır. Misafirin karnını doyurmuş, suyunu içirmiş ve yerini hazırlamıştır. Sapancı adam ertesi gün misafiri dağların bitişine kadar bu adamı uğurlamıştır.

Günün birinde tekrar misafir bu kasabaya geldiği zaman ortada bir kasaba yerine sadece göl varmış. Sapanca Gölü zaman içerisinde yükselmiş yükselmiş ve burada bulunan kasabayı yerle bir etmiştir.

Sapanca Gölü efsanesi bu şekilde anlatılmaktadır. Günümüzde hala suyun altında kalan yapıların görüldüğü söylenmektedir.

Sapanca Gölü Nerede?

Sapanca Gölü, Sakarya ilinin en hareketli turizm noktalarından biridir. Sapanca Gölü, Sakarya ile Kocaeli arasında yer almaktadır.

Sapanca, Doğu Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya ilinin batısında bulunan bir ilçedir. Otobüs firmaları ve ya özel aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sapanca Gölü, İstanbul’dan yaklaşık 131 kilometre, Kocaeli’den yaklaşık 45 kilometre ve Sakarya’dan yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Sapanca ilçesinin Rüstem Paşa Mahallesi’nde bulunan Sapanca Gölü’ne ilçe otogarından kalkan otobüsler aracılığıyla buraya ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan Sakarya’ya, Sakarya’dan Sapanca’ya kalkan otobüs ve minibüs hatları bulunmaktadır.

İzmit ve İstanbul’dan Sapanca Gölü’ne ulaşmak isterseniz TEM Otoyolunu kullanabilirsiniz. Otoyolun üzerinde yer alan tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan yola çıktığınız zaman Adapazarı istikametinde ilerlediğiniz zaman yaklaşık 3 saat içerisinde ulaşabilirsiniz.

Sapanca Gölü’ne en yakın havalimanı ise İstanbul Sabiha Gökçen’dir. Sapanca Gölü ile arasında yaklaşık 100 kilometre mesafe bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı
Ormanya
Kuzuyayla Tabiat Parkı
Taraklı Gezilecek Yerler

İlgili Yazılar