Viyana Opera Binası

Sanata ve sanatçıya verdiği değer ile bilinen Viyana, bünyesinde yetiştirdiği pek çok ünlü kişi ile de bilinir. Mozart, Beethoven ve Schubert gibi dünyaca ünlü sanatçıların bu ülkede yetişmelerinin bir sebebi olmalı değil mi? 1869 yılında kurulan Viyana Opera Binası, Mozart tarafından okunan Don Giovanni eseri ile açılışını yapmıştır. Her hafta bir çeşit gösteriye sahne olan bu opera binası, özellikle opera ve bale konusunda dünyanın en önde gelen ve en ünlü yerlerinden bir tanesidir.

Bina 1869 yılında açılmış olmasına rağmen ikinci dünya savaşında zarar görmüş ve 10 yıl süren bakım sonrasında 1955 yılında bu seferde Beethoven ile ünlenmiş Fidelio ile tekrar açılabilmiştir. Bina Viyana’da bulunan ve sanat için yaptığı harcamalar ile tanınan “şehir genişleme fonu” tarafından yaptırılmıştır. Binanın yapım işini Josej Hlavka üstlenmiş, yapım aşamasında kullandığı mermerleri ise özel olarak ürettirmiştir. Bina açılışına dönemin imparatoru Franz Josef’te katılmış ve görkemli bir açılışa sahne olmuştur. Zaman içerisinde özellikle Viyana devlet konservatuarı tarafından çok sık kullanılmışsa da günümüzde bale gösterileri içinde kullanılmaktadır.

VİYANA OPERA BİNASI HAKKINDA BİLGİ

Yılda yaklaşık olarak 60 opera ve 10 tane baleye ait yaklaşık olarak 350 gösteri sergilense de bu gösterilere yer bulmak oldukça zor olmaktadır. Viyana devlet operası ve balesi tarafından kullanılan binanın içerisindeki mimari detaylarda oldukça ilgi çekicidir. Binayı tasarlayan ve mimari detayları planlayan Edward van der, Nüll olarak tasarladığı yapımdaki baskılara dayanamayarak intihar etmiştir.

Dünyanın en çok ilgi çeken sanat merkezlerinden bir tanesi olan opera binası, yapımındaki incelikler ile ön plana çıkmaktadır. Ana salonda bulunan tüm detaylar, 7 tane sanat dalını simgeleyen 7 adet heykel, imparatorun çay içme odası gibi bölümler oldukça ilgi çekicidir. Viyana opera bileti bulamasanız dahi en azından binanın arkasında bulunan müzeye gitmelisiniz. Bina hakkında son bir açıklama yapmak gerekirse eğer içeride bulunan etkinlikleri izlemek için klasik bir takım giyinme zorunluluğu bulunur. Bu nedenle gösteri izlemeye giderken ne giydiğinizi dikkat etmelisiniz. Aksi halde en arkada ayakta tüm gösteriyi izlemek zorunda kalırsınız.

VİYANA OPERA BİNASI ZİYARET SAATLERİ

Gösteri olan günler haricinde sadece Noel’de ve Paskalya günlerinde kapalı olan bina, bunun dışında her zaman açıktır ve ziyaret edilebilir. Haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz bu yerde, Viyana opera binası turu yapmak isterseniz bu saatleri kaçırmamalısınız. Ziyaret esnasında arkasında bulunan müzeyi de gezmeli ve sanat ile ilgili olarak pek çok tarihi şeyi görmeyi unutmamalısınız. Dünyaca ünlü pek çok kişinin sahne aldığı bu bina sizleri gerçekten kendisine çekecek ve tarih hakkında hiç ummadığınız bir yerde kendinizi bulmanı sağlayacaktır.

VİYANA OPERA BİNASI GİRİŞ ÜCRETİ

Dünyanın en önemli sanat ve gösteri merkezlerinden bir tanesi olan bina, giriş ücreti konusunda da bir hayli ekonomik olarak göze çarpmaktadır. Opera a ve bale etkinliklerine katılamasanız dahi belirli günlerde düzenlenen etkinlik ve gezilere katılabilirsiniz. Viyana opera binası giriş ücreti şu şekildedir.

  • 1 saatlik turlar ile birlikte giriş yapmak isterseniz eğer fiyatı 15 € olarak öze çarpmaktadır. Turlarda 5 farklı dil ile anlatım seçeneği bulunmaktadır ancak Türkçe bu diller arasında yoktur maalesef.
  • Turistler için ayrılmış özel balkonlarda ayakta gösteri izlemek istiyorsanız 16 € bedel ile bu isteğinize kavuşabilirsiniz.
  • Opera ve bale gösterilerini koltuklarınızda rahat bir şekilde izlemek istiyorsanız eğer bunun karşılığında ise bulunduğunuz konuma göre 16 € – 500 € gibi bedeller ödemeniz gerekecektir.

VİYANA OPERA BİNASI NEREDE?

Viyana gibi üst üste tam 10 yıl dünyanın en yaşanabilir şehri seçilen bir ülkede hayat Türkiye standartlarına göre biraz pahalı aslında. Bu şehre giderek gezip görmek istiyorsanız ilk uğrayacağınız yerlerden bir tanesi de opera binası olmalıdır. Peki, Viyana opera binası nerede? Şehir merkezinde bulunan binaya toplu ulaşım araçları ve metro ile de rahatlıkla gidebilirsiniz. Ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacağınız binaya gitmek için dilerseniz şehirde bulunan tabelaları da takip edebilirsiniz.

VİYANA OPERA BİNASI NASIL GİDİLİR?

Öncelikle söylemek gerekirse şehir içinde bulunan bu binaya ulaşımda oldukça basittir. Dilerseniz U1, U2, U4 numaralı otobüsler ile dakikalar içerisinde binaya ulaşabilirsiniz. Eğer metro ile gitmek isterseniz de binaya en yakın metro istasyonu olan Karlsplatz istasyonunu kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Opera binasında aynı zamanda Viyana devlet operası gibi dünyanın önde gelen operalarından bir tanesi de sahne almaktadır. Avrupa’da tartışmasız sanatın en önde gelen şehirlerinden bir tanesi olan Viyana’ya giderek sizlerde tarihe ve sanata doyabilirsiniz. Ancak gitmeden önce söylememizde fayda bulunur ki Viyana devlet operası bilet almak için aylar öncesinden araştırma yapmaya başlasanız iyi edersiniz.

Viyana Gezilecek Yerler

İlgili Yazılar