Side Müzesi

Romalılardan kalma antik hamamın üzerine inşa edilen Side müzesi tarih meraklılarının ilgi odağı konumunda bulunmaktadır. Müze içerisinde birbirinden enteresan tarihi eserler olduğu gibi Side tarafına gidildiğinde muhakkak ziyaret edilmesi gereken kültürel bir değerler bütünüdür. Tarihi müze hakkında merak edilen her şeyi paylaşacağımız yazımıza biraz tarihi bilgi vererek başlamak istiyoruz.

Side, bildiğiniz gibi Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunmaktadır. Milattan sonra 2. Ve 5. Yüzyıllar arasında yapılan tarihi agora hamamının içerisinde bulunan müze, daha sonra bu hamamın üzerinin kapatılması ile oluşturulmuştur. Gezmek ve görmek her anlamda enteresan olan müzenin içerisinde ise pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

SİDE MÜZESİ

Side müzesi, 1946 – 1966 yılları arasında Prof. Dr. Arif Müfid Mansel önderliğinde yapılan kazılarda bulunan eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu eserlere girerek Side tarihi hakkında çok ayrıntılı bilgiler edinme şansına sahip olabilirsiniz. Eserlerin içerisinde çok sayıda sütun, büst, yazıt, heykel ve lahit yer alsa da bunların arasından en çok ilgi çekeni ise Poseidon’un mitolojik frizleri olmaktadır. Sizlerde müzeye gelerek kültürel bir tura katılmak ve eğlenceli vakitler geçirirken faydalı bilgiler öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

SİDE MÜZESİ ZİYARET SAATLERİ

Bölge çok sayıda turist alması nedeniyle yaz ve kış aylarında farklı giriş saatlerine sahiptir. Yazın olan yoğunluktan dolayı müze kapanış saati uzatılabilmekte, kışın ise daha erken saatlerde kapatılarak bakım çalışmaları yapılmaktadır.

Side müzesi giriş saatleri ise şu şekildedir.

  • Yaz Dönemi (1 Nisan – 31 Ekim): 08:30 – 19:30
  • Kış Dönemi (31 Ekim – 1 Nisan): 08:30 – 17:30

Bu saatler arasında gelerek müzeyi ziyaret etme şansına sahip olabilirsiniz. Birbirinden ilginç olan tarihi eserleri görmek isterseniz eğer müze ziyaretini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

SİDE MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETLERİ

Luvi dilinde “nar” anlamına gelen Side, içerisinde bulundurduğu tarihi yapı ve antik kentlerle tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. İnsanlara bir yandan kültürel bir tatil yapma fırsatı verirken diğer yandan da denize girme fırsatı vererek insanların gönüllerini almaktadır. Böyle şahane bir yerde yapılan tatilde tabi ki tarihi değerlerin görülmesi ve incelenmesi büyük bir avantajdır. Side müzesi giriş ücretleri her dönemde 18 TL olarak açıklanmıştır. Ayrıca müzeye müzekart ile ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilmektedir. Bir yıl boyunca klasik olan müzekart ile 2 defa, müzekart+ ile de sınırsız erişim yapabilirsiniz.

SİDE MÜZESİ NASIL GİDİLİR?

Bu tarihi müzeyi görmek istiyorsanız aşağıda size kullanacağınız araçlara göre Side müzesi nasıl gidilir? Sorusunun cevabını açıklayacağız.

Otobüslerle ulaşmak isterseniz eğer Manavgattan BA 22 no’lu araçlarla müzeye gidiş yapabilirsiniz. Ortalama 1 saat 30 dakika sonra müzeye varmış olursunuz.

Uçakla gidiş için öncelikle Antalya havaalanına gitmelisiniz. Buradan tutacağınız taksilerle veya vip minibüsler kiralayarak müzeye ulaşmanız mümkündür.

Şahsi aracınızla ise öncelikle Manavgat’a gelmeli buradan 8 km uzaklıkta bulunan müzeye ulaşmak için tabelaları takip etmelisiniz.

Yaz, kış her mevsim ulaşımının kolay olduğu Antalya gibi bir ilde sizlerde vakitlerinizi değerli bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız Side müzesi ziyareti yapmalısınız. Bu ziyaret esnasında göreceğiniz benzersiz eserler ile gerçekten şahane bir bilgi ziyafeti yaşayabilirsiniz.

Side’de Gezilecek Yerler

İlgili Yazılar