Bursa Marmara Bölgesi

Yeşil Türbe: Çini Sanatının Eşsiz Örneği (Nerede, Nasıl Gidilir?)

Bursa Yeşil Türbe, Yeşil Türbe, Yeşil Türbe Bursa

Bildiğiniz gibi Bursa yeşili ve doğal güzellikleri kadar çok güçlü bir geçmişe sahip olmasıyla da tanınmaktadır. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış Bursa’nın birçok tarihi güzelliği bugün yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Şehre gelenlerin merak ettiği ve hem barındırmış olduğu tarihi hem de 600 yıllık mükemmel bir işçiliği içeren “Yeşil Türbe” bu tarihi mekanların en başında gelmektedir.

Bursa’da birçok noktadan görülebilen bir tepede yapılan türbe bulunduğu semte de kendi adını vermiştir. Yıllara meydan okurcasına 600 yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duran türbenin büyüleyici bir atmosferi var. Yeşil Türbe Bursa ilinde tarihe direnen yapıların belki de en güzeli olarak kabul görmektedir. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in Türkiye’ye geldiğinde ziyaret ettiği Yeşil Türbe, o dönemde sadece ülkemizde değil yurt dışında da gündeme gelmişti.

Selçuklu kümbet geleneğine göre inşa edilen yapı sekizli bir köşe planına sahiptir. Her duvarda üst üste olmak üzere toplamda iki pencere bulunmaktadır. Pencerelerin etraflarında ise çeşitli ayetler ve hadisler yazılmıştır. İç tarafta duvarların her tarafı yerden yaklaşık 3 metre kadar yüksekliğe kadar çinilerle döşenmiştir.

Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olarak kabul gören türbenin çinileri de bu sanatın en muazzam örneklerini teşkil eder. Tüm duvarlarının çinilerle kaplı olması bakımından da Osmanlı mimarisi içinde tek olma özelliği bulunmaktadır. Türbenin en dikkat çeken yerlerinden biri de kapısıdır. Ceviz ağacından oyulmuş olarak yapılan kapının üstünde çeşitli motifler bulunmaktadır.

Her ne kadar tek katlı olarak görünen Bursa Yeşil Türbe aslında iki katlı olarak inşa edilmiştir. Göremediğimiz alt katta mezarlar yer almaktadır. Tahmin edilir ki mezarların yağmalanmaması adına bu bölümün girişinin gizli bir kapısı bulunmaktadır.

Yeşil Türbe Tarihi

1421 yılında yapılan türbenin mimari ise Hacı İvaz Paşa olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak bilinen Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yapımından 40 gün sonra Çelebi Sultan Mehmet vefat etmiş ve buraya defnedilmiştir. Aynı zamanda padişahın oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut ile kızlarının mezarları bulunmaktadır. iç mekanın tam ortasında ise Çelebi Sultan Mehmet’in sandukası bulunmaktadır. Sandukanın üstünde ise bir kitabe bulunmaktadır. Yine aynı şekilde padişahın çocuklarının da birer sandukaları bulunmaktadır.

Bursa Yeşil Türbe, Yeşil Türbe, Yeşil Türbe Bursa

Türk mezar geleneğinin en gösterişli eserlerinden biri olan yapının ismi de içindeki yeşil renkteki çinilerinden gelmektedir. Türbenin bugüne kadar toplamda beş kez onarım işlemleri yapılmıştır. Bu restorasyonlar sırasında Yesil Turbe‘nin yağmalanan orijinal çinilerin yerlerine yenileri eklenmiştir. 

Yeşil Türbe Nerede? Yeşil Türbeye Nasıl Gidilir?

Yeşil Türbe Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunmaktadır. Bursa terminalinden gelecek olursanız 99 numaralı otobüs hatlarıyla türbenin yakınlarında inebilirsiniz. Eğer şehir dışından geliyorsanız her halükarda gelmeniz gereken yer Bursa merkezi olmalıdır. Merkezde görülecek yerleri gezdikten sonra yaklaşık 15 dakika yürüyerek türbeye ulaşmanın mümkündür. Bu yürüyüş sırasında Bursa’nın tarihi sokaklarına ve evlerine de tanıklık yapabilirsiniz. Ayrıca türbenin hemen yakınlarında antika eşya satan dükkanlara da göz atarak tarihe bir yolculuk yapmanız mümkün olmaktadır. Türbenin Google konumuna bakarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa’da şurayı da gezmelisiniz ⇒ Cumalıkızık Gezilecek Yerler

Yorum yap