Gezi Rehberi

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil Pasaport, Yeşil Pasaport nedir, Yeşil Pasaport kimler alabilir, Yeşil Pasaport kimlere verilir, Yeşil Pasaport başvuru şartları, Yeşil Pasaport talep formu, Yeşil Pasaport ücreti, Yeşil Pasaport geçerlilik süresi

Gezmeyi çok seven biriyseniz ve yeni yeni ülkeler görmek istiyorsanız eğer pasaporta ihtiyacınız bulunduğunu bilirsiniz. Peki, hiçbir engelle karşılaşmadan o ülkeden bu ülkeye gezmenizi sağlayacak bir şeyden bahsetsek size, tepkiniz nasıl olurdu acaba? Evet, ülkemiz uzun zamandır böyle bir hizmeti sunmaktadır.

Bir diğer adı hususi pasaport olan Yeşil pasaport, devlet memuru statüsündeki insanlara verilmesiyle tanınır. Belli bir süre çalışma şartı ile birlikte verilen bu pasaporta sahip olmak için gereken şartları taşıyan memur sayısı %4’ü geçmemektedir. Vizesiz olarak ülkelere belirli bir süre boyunca giriş yapmanıza olanak tanıyan pasaportun avantajları saymakla bitmez.

YEŞİL PASAPORT NEDİR? (Hususi Pasaport)

Bu pasaportun ne işe yaradığını bilmeyen insanların aklına ilk olarak yeşil pasaport nedir sorusu gelmektedir. En baştan söyleyelim, renginin yeşil olmasından dolayı ona bu isim verilmiştir. Anlaşmalı ülkelere vizesiz giriş yapabildiğiniz bu belge ile oralarda rahatça gezebiliyorsunuz. Özellikle devlet memurlarına verilen yeşil pasaport, bunun haricinde bazı devlet yöneticilerine ve topluma mal olmuş kişilere verilmektedir. Tüm bu konuları aşağıda genişçe anlatacağımız için çok ayrıntıya girmiyorum. Ancak size tavsiye edebilirim ki gezmeyi seven bir insansınız muhakkak bu pasaporttan edinmelisiniz.

YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR? (Başvuru Şartları)

Bu pasaport devlet memuru statüsüne sahip ve emekli sandığında kaydı bulunan kişilere verilmektedir. Aşağıda sizler için bu konuyu maddeler halinde biraz daha detaylandırmak isterim. Yeşil pasaport kimlere verilir sorusunun cevabını aşağıda kendinize en uygun olan maddeyi bulabilir alabilirsiniz.

  • TBMM eski üyeleri, eki milletvekilleri ve eski bakanlara
  • 3’lü dereceye kadar memur statülerinde bulunmuş ve buradan emekli olmuş kişilere
  • Görevde oldukları sürelerce büyükşehir belediye başkanlarına ve ilçe başkanlarına
  • 3’lü derecelerde devlet memurluğundan emekli olmuş eski belediye başkanlarına
  • Milli yada devlet sporcularına
  • Başta devlete ait olan ancak daha sonra belirli ölçülerde ve şartlarda özelleştirilen kurumlarda çalışan insanlara
  • İhracat firmalarında belirli şartları sağlamış ve belirli yüzdeyi tutturmuş olan iş adamlarına
  • Ayrıca tüm yukarıdaki saydığımız kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşlerine yeşil pasaport verilmektedir.

Ayrıca Bakınız ⇒ Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

YEŞİL PASAPORT BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Bu pasaporta sahip olmak isteyen insan sayısı o kadar fazladır ki her gün Google’da binlerce arama yapılmaktadır. Bu aramalardan bir tanesi de yeşil pasaport başvuru nasıl yapılır sorusudur. Başvuru için gerekli olan evrakları tamamlayan ve ödenecek olan harçları ödeyen kişilerin bulunduğu ildeki nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekmektedir. Burada sıra beklemek istemezseniz eğer bu işlem için online olarak randevu alabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORT BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Pasaportu almayı düşünüyorsanız eğer aşağıda yazan evrakları toplamanız gerekmektedir. Böylelikle kısa süre içerisinde pasaport sahibi olabilirsiniz. Yeşil pasaport için gerekli belgeler şu şekildedir.

Memurlar; çalıştıkları kamu kuruluşundan imza sirküleri almak zorundadırlar.

Emekliler; emekli oldukları zaman onlara bir kadro bilgisi verilmektedir. O kadro bilgisi ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmelidirler.

Devlet memurluğundan istifa eden kişiler ise çalıştığı dönemde hangi kadroda, kaçıncı derecede görev yaptığını gösteren belgeyi ibraz etmek zorundadırlar.

Eşi vefat etmiş ancak kendisi hak sahibi olan kişi ise eşinin hayatta olduğu süreçte en son bulunduğu kadro bilgi ve derecesini gösteren belgeye sahip olmak zorundadırlar.

18 yaşından küçük olan çocuklar için ise velileri tarafından izin verildiğine dair belge

1 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanının aslı

1 adet başvuru formu

Bu belgeler ile birlikte nüfus müdürlüğüne giderek gerekli olan işlemlerin başlamasını sağlayabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORT SÜRESİ

Bu pasaport insanlara hayatları boyunca sürekli kullanmaları için verilmemektedir. Eğer yurt dışına çıkışınız iş gereği ise müdürünüzden bu durumu açıklayan bir kâğıt alırsanız o süre boyunca size yeşil pasaport sağlanmaktadır. Minimum 6 ay ve maksimum 5 yıl olmak üzere bu pasaportu kullanım hakkı insanlara tanınmaktadır. Eğer böyle bir durumunuz yoksa içişleri bakanlığının değerlendirme kriterlerince sizlere bu pasaportun süresi otomatik olarak verilmektedir.

YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARI

Yeşil pasaport ile yurtdışına çıkıp gezmek oldukça avantajlıdır. Hem ekonomik olarak hem de vakit olarak sıra beklemeden geçit olanakları gibi size pek çok kazancı bulunmaktadır. Sizlere yeşil pasaportun avantajları hakkında aşağıda madde madde bilgiler vermek istiyorum.

  • Harç ücretleri; bu pasaporta sahip olan insanlar, pasaport çıkartmak için ödenen harcı ödemezler. Böylelikle daha ilk adımda avantajlarla dolu olan bu belgeye ısınmaya başlarsınız. Normalde bir pasaport için ortalama 1000 TL gibi bir miktar olan harç bedelini ödersiniz.
  • Defter ücretleri; Yeşil pasaportlar sadece defter ücreti karşılığında size verilmektedir ve bu defter ücreti de 5 yıl için alınmaktadır. Günümüzde bu ücret 133,5 TL olarak ödenmektedir.
  • Bir ülkeye giriş yapmak için vize almak ve bunun başvurusu ile uğraşmak gerçekten insanları yorabilir. Zaman zaman mülakata dahi girdiğiniz bu gibi durumlardan yeşil pasaport ile kaçınabilirsiniz. Vize almadan ve başvuru yapmadan kolayca ülkeye girebilmek için bu pasaporta sahip olmak isteyeceksiniz.
  • Yeşil pasaport daha çok diplomasi ağırlıklı kişilerde bulunduğu için havaalanlarından kolayca geçebilmenizi sağlamaktadır. Normalde pek çok soru sorulan bu yerlerden siz rahatça tabiri caizse elinizi kolunuzu sallaya sallaya geçebilirsiniz.
  • Yeşil pasaport ile vize isteyen veya istemeyen birçok ülke bulunmaktadır. Vize isteyen ülkeler dahi bu pasaporta sahip olduğunuzu görünce pek zorluk çıkarmadan sizlerin vize işlemlerini halletmektedirler. Böylelikle bu işlemlerde de avantaj sağlamış olursunuz.

Yeşil pasaporta sahip olmak gerçekten büyük bir avantajdır. Bu pasaport diplomasi tabanlı kişilerde daha çok bulunduğu için havaalanında polis ve diğer personeller olağandışı durumlar haricinde sizinle çok uğraşmazlar. Başlarına bir iş gelmesinden çekinen bu insanlar, sizde normal hareketler gördüğü müddetçe bir tane soru dahi sormadan sizi hemen ülkeye sokabilirler.

Birde bahsetmeden edemeyeceğim bir konu bulunmaktadır. Pasaportun bu kadar avantajını bilen insanlar bu kartı kopyalamaya çalışmaktadırlar. Bunu bilen havaalanı personelleri de bazı şüpheli gördükleri durumlarda bu karta sahip olan kişileri ziyadesiyle sorgulamaktadırlar. Eğer dikkat çekecek bir şey yaparsanız gerçekten canınız fena sıkılabilir, bunu da belirtelim.

YEŞİL PASAPORT YENİLEME NASIL YAPILIR?

Pasaportunun süresi biten insanların tekrar yeşil pasaporta sahip olmak istemeleri durumunda yenileme işlemleri yapmaları gerekmektedir. Yeşil pasaport yenileme işlemleri için öncelikle nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması gereklidir. Bunun için öncelikle e devlet üzerinden randevu almanız sıra beklememeniz açısından önemlidir. Daha sonra yanınızda bulunması gereken nüfus cüzdanı aslı, biyometrik fotoğraf, defter bedelinin ödendiğine dair dekont ve kadro derecenizi gösteren bir belge ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Tüm bu belgeleri tamamladığınız takdirde ilgili kurumdan yeniden yeşil pasaport edinme işlemlerini başlatabilirsiniz.

Daha önceden bu pasaporta sahip olduğunuz için bu sefer işlemleriniz daha kısa sürede tamamlanır. İçişleri bakanlığı da başvurunuzdaki belgeleri inceleme işlemlerini ilk başvurunuza nazaran daha hızlı bir şekilde tamamlamaktadır.

YEŞİL PASAPORT TALEP FORMU

Pasaporta sahip olabilmek için elbette birde yeşil pasaport talep formu doldurmanız gerekmektedir. Bu form ile birlikte diğer evraklarınız içişleri bakanlığına gönderilmektedir. Burada incelenen belgelerinizle birlikte sizin pasaport onayı için uygun bulunup bulunmadığınız anlaşılmaktadır. Uygun bulunduğunuz takdirde pasaport gerekli merciler ile birlikte en kısa zamanda tarafınıza ulaştırılmaktadır.

YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

Yeşil pasaport nasıl alınır cevabının ilk aşaması yukarıda yazmış olduğumuz şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol etmelisiniz. Eğer şartları yerine getirdiğinizi düşünüyorsanız ilgili evrakları hazırlamaya ve tedarik etmeye başlamalısınız. Evrakları bağlı olduğunuz nüfus il müdürlüğüne teslim ederek içişleri bakanlığının inceleme süresini beklemeniz gerekmektedir. Bu inceleme sonrasında yeşil pasaporta sahip olabilir, gereken ayrıcalığa sizde kavuşabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORT ÜCRETLERİ

Tamamıyla ayrıcalıklarla dolu olan yeşil pasaporta sahip olabilmek için çok az bir ücret gerekmektedir. Normalde bir pasaport sahibi olmanız için 1000 TL üzerinde bir bedel ödemeniz gerekirken, yeşil pasaport ücretleri olarak sadece defter bedeli olan 133,5 TL ödemeniz yeterli olmaktadır. Bu işleme ait dekontu da başvuru evraklarınızın arasına koymayı unutmayınız. Cüzi bir miktar ödeyerek sizlerde büyük bir avantajdan faydalanmak istiyorsanız eğer yeşil pasaporta sahip olup olamayacağınızı araştırmaya başlamalısınız.

Özellikle ülkeler arası sık seyahat eden ve bunu seven kişiler, yeşil pasaport ile işlemlerinin ne kadar çabuk hallolduğuna şaşıracaklardır. Bu belge ile açamayacağınız kapı yoktur. Sıra dahi beklemeden tamamen vip bir ayrıcalığa sahip olmak isterseniz eğer sizinde bu pasaporta ihtiyacınız var demektir.

YEŞİL PASAPORT RANDEVU

Pasaport işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için randevu ile ilgili kuruma gidilmesi büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu ayrıcalıklı karta sahip olmak istiyorsanız eğer internetten ilgili aramayı yaparak çıkan sayfadan yeşil pasaport randevu talep formunu doldurabilirsiniz. Daha sonra işleme alınan kaydınız ile ilgili size bilgilendirme yapılmaktadır. “Randevu portalı” üzerinden aldığınız randevu sonucunda damgalı pasaport sahibi olabilmek için yine il nüfus müdürlüğüne gideceğinizi aklınızdan çıkarmamanızda fayda vardır.

Yorum yap