Marmara Bölgesi

Yerebatan Sarnıcı (Tarihi, Özellikleri, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri)

Hem tarihi bilginizi arttırabileceğiniz hem de sessiz ortamı sayesinde huzur bulacağınız Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biridir. Bizans döneminden günümüze kadar ulaşabilen bu tarihi yapı aynı zamanda İstanbul’un en büyük sarnıcıdır.

Bizans döneminde bu bölgede Bazilika yer almasından dolayı Bazilika Sarnıcı olarak da bilinmektedir. Yerebatan Sarnıcını günümüzde müze olarak kullanılırken zamanında su deposu olarak kullanılmıştır.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

Sarnıç, 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak için kullanılan sarnıç 7000 kölenin çalışması ile yapılmıştır. Suyun dağıtımı için 2 kemer kullanılmıştır. 116 metre uzunluğundaki kemerler İmparator Justinianus emriyle inşa edilmiştir.

Kent 1453 yılında Osmanlı Eğemenliği’ne geçtiği için Topkapı Sarayı’nın bahçesindeki bitkileri sulamak için sarnıçtan yararlanılmıştır. Sarnıç bir süre kullanıldıktan sonra İslami Kaidelere ters düştüğü için kullanılmasından vazgeçilmiştir.

1544 – 1550 yılları arasında İstanbul’a Bizans kalıntılarını araştırmak için gelen Hollandalı P. Gyllius’un keşfi ile sarnıç daha fazla ün kazanmıştır. III. Ahmet ile II. Abdülhamit dönemlerinde sarnıç iki büyük tadilat geçirmiştir.

İstanbul Belediyesi tarafından 1987 yılında sarnıcın çevresine yürüme platformları yapılmıştır. Yürüme platformlarının ardından sarnıç sanatsal etkinliklere ve turlara ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgi

Bizans döneminde su deposu olarak kullanılan sarnıcın 100 bin ton su kapasitesi bulunmaktadır. Sarnıç uzunluğu ise 140 metre, genişliğin 70 metre ve toplamda 9.800 m2 lik alanı kaplamaktadır. 336 adet mermer sütün bulunan bu sarnıç 52 basamaklıdır. Sarnıcın silindirik şeklinde olan sütunları yunan mimarisine göre dizayn edilmiştir. Yunan mimarisine göre dizayn edilen bu silindirik sütunlar korint üslubu adı verilmiştir.

Sarnıç duvarlarının kalınlığı ise 4,80 metredir. Sarnıcın duvar ve zemininde kullanılan tuğlalar Horasan Harcı ile sıvanmıştır. Bu sayede sarnıç kesinlikle su geçirmemektedir.

Yerebatan Sarnıcı Bölümleri

Yerebatan Sarnıcı’nın içerisinde bulunan en dikkat çekici bölüm ise Medusa Başları’dır. Medusa Başları, iki sütunun desteklenmesi için eklenmiştir. Zaman içerisinde ün kazanan bu başların Yunan Mitolojisi ile ilgili efsaneleri bulunmaktadır. Bu efsanelerin en ünlüsü;

Medusa’nın simsiyah gözleri ve uzun saçları ile antik çağın en güzel kadınlarından biridir. Zeus’un oğlu Perseus ile aşk yaşayan Medusa, Athena tarafından kıskanılmış ebediyen lanetlenmiştir. Medusa’nın up uzun saçları yılana dönüşmüş, bakışları ile ona bakmaya cesaret edenler ise taşa çevirmeye başlamıştır.

Yerebatan Sarnıcı’nın her sütununda ve bölümünde tarihi bir bilgi öğrenebilirsiniz. Hem hakkında onlarca bilgi öğrenebileceğiniz hem de görsel bir şölen yaşamaya hazırlıklı olun.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2020

İstanbul’un gezilecek yerler listesinde yer alan bu sarnıcın giriş ücreti öğrenciler için 5 TL, yetişkinler için ise 10 TL’dir.

Yabancı uyruklular için giriş ücreti ise 20 TL’dir. Müzekart kapsamında olmayan bir tarihi yapıdır.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaretçi Saatleri

Haftanın 7 günü ziyaret açık olan bu müze 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Bu tarihi yapı Ramazan ve Kurban Bayramı’nda sadece ilk gün öğlen 13:30’da açılmaktadır.

Bu tarihi yapıya gitmeden önce araştırıp gidilmesi tavsiye edilir. Bu sayede sütunların üzerinde yer alan bilgileri ve tarihi algılayarak inceleyebilirsiniz. Fotoğraf makinelerinizin hafızalarını yeterli duruma getirmeyi unutmayın.

Yerebatan Sarnıcı Nerede?

Yerebatan Sarnıcı nerede diye merak ediyorsanız, nasıl gideceği ve nerede bulunduğu hakkında bütün detayları buradan öğrenebilirsiniz.

Sarnıç, Bizans Mimarisine ait en güzel örneklerden biridir. Ayasofya Müzesi’nin hemen yanında, Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?

Yerebatan Sarnıcı’na ulaşabilmek için birkaç farklı alternatif yöntem bulunmaktadır. Marmaray, Tramvay ve özel aracınızı kullanabilirsiniz.

  • Kabataş – Zeytinburnu arasında yer alan tramvayı kullanarak, Sultan Ahmet Durağı’nda inin, kısa bir yürüyüşün ardından hemen sarnıca ulaşabilirsiniz.
  • Toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyen tatilciler Eminönü’nden kalkan belediye otobüslerini kullanabilir veya deniz altından hareket eden Marmaray ile Sultan Ahmet Meydanı’na ulaşabilirsiniz.
  • Topkapı Sarayı ile Eminönü civarında yer alan otoparkları kullanarak sarnıca ulaşabilirsiniz.

Yorum yap