Karadeniz Bölgesi

Trabzon Gezilecek Yerler (Trabzon Gezi Rehberi)

Karadeniz denildiği zaman ilk akla gelen şehirlerden birisi olan Trabzon, tarihsel süreçleri içerisinde ev sahipliği yaptığı değişik uygarlıklardan aldığı kültür mirası ve coğrafi özellikleri nedeniyle Karadeniz turlarının olmazsa olmazlarından birisini oluşturmaktadır. Peki Karadeniz Bölgesi’nin en çok turist çeken şehri olarak bilinen Trabzon’da Gezilecek Yerler nelerdir? Bu güzelim şehre gelenler ya da gelmeyi planlayanlar için oluşturduğumuz gezi listesini paylaşalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

1) SÜMELA MANASTIRI

Sümela Manastırı, Sümela Manastırı tarihi, Sümela Manastırı tarihçe, Sümela Manastırı tarihçesi, Sümela Manastırı tarihi nedir

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü içerisinde, Antik Yunanzamanında Panagia olarak bilinen derenin batı yamacındaki Kara tepesi üzerinde, deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte bulunan ve eski bir Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olan Sümela Manastırı’nın tam adı Panagia Sumela (Παναγία Σουμελά) veya Theotokos Sumela olarak bilinmekle birlikte halk arasında “Meryem Ana” olarak anılmaktadır. Yapım yılı tam olarak bilinemeyen ancak 365 ile 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kilise, Kapadokya kiliselerine benzer bir yapıda yapılmış olmasının yanısıra Trabzon il sınırları içerisindeki Maşatlık mevkii içerisinde de benzer bir mağara kilisesi bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin Doğu Karadeniz kıyıları üzerindeki egemenliğinin başlaması ile birlikte manastırın hakları korunmuş ve birçok imtiyaz verilmiştir. 1916 ile 1918 yılları arasında kalan Rus işgali sırasında manastır, Ruslar tarafından el konularak Rum milislerinin karargahı haline getirilmiş ancak 1923 yılı itibari ile tamamen boşaltılmış ve nüfus müdahalesi ile bölgede yaşayan Hristiyanların Yunanistan’a gönderilmeleri ile birlikte önemini yitirmiştir.

Bugün gerek manastırın tarihi gerekse insanı hayrete düşüren konumu nedeniyle şehrin bir simgesi olmayı başarmış, her yıl onbinlerce yerli-yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Daha detaylı bilgi için “Sümela Manastırı” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


2) TRABZON ATATÜRK KÖŞKÜ

1913 yılı içerisinde, Konstantin Kabayanidis tarafından yaptırılan ve o dönemlerde yazlık olarak kullanılan, Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkisinin bariz olarak gözlenebildiği ve Avrupa simgelerinin kullanıldığı köşk, bodrumu ile birlikte 4 katlı bir yapıdır. Köşkün üçüncü katında bulunan büyük oda, Atatürk’ün bir Trabzon ziyareti sonrası, Trabzon Belediyesi tarafından Atatürk’e hediye edilmiş ve bu tarih itibari ile köşk, Atatürk Köşkü olarak anılmaya başlanmıştır. Atatürk’ün bütün mal varlığını devlet hazinesine, noter huzurunda bağışladığı yer olan köşk, Atatürk’ün ölümü ile birlikte müze haline dönüştürülmüş ve Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinde yapmış olduğu konuşmanın tam metni, hayatına ve Trabzon ziyaretlerine ait fotoğraflar, müze girişinde sergilenmeye başlanmıştır. Trabzon’un en güzel evlerinden birisi olarak kabul edilen köşk içerisinde, Atatürk’ün yatak odası, banyosu, yaver odası ve çalışma salonu bulunmaktadır. Müzenin giriş katında; oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası, ikinci katında; büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı salonu bulunurken ikinci katında ise; iki tane küçük oda bulunmaktadır.


3) TRABZON KALESİ

Trabzon, Trabzon Kalesi, Trabzon Kalesi hakkında bilgi

Trabzon il merkezinde, şehrin en yüksek yerinde bulunan ve günümüze kadar ulaşabilmiş eserlerden birisi olan Trabzon Kalesi,Bizans dönemi içerisinde yapılmış ve kıyı şeridinden başlayarak şehrin arkasında bulunan tepelere kadar uzanmaktadır ve Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Batı tarafındaki Zağanos burcunun yanından başlayarak denize kadar uzanan ve doğusundaki Pazar ve Mumhane kapılarının bulunduğu surların güneyde Orta Hisar ile birleştiği Aşağı Hisar, St.Andrea Kilisesi (Molla Siyah Camisi) Hoca Halil Camisi, Pazarkapı Camisi, Kundupoğlu ve Yarımbıyıkoğlu Evleri, Sekiz Düzenli Hamam, Tophane Hamamı, Hacı Arif Hamamı, İskender Paşa Çeşmeleri gibi tarihi eserler ile çevrelenmiş durumdadır.

1297 ile 1330 yılları arasında yaşamış olan 2. İmparator Aleksios tarafından yaptırılan ve İç Kale’nin devamı olan Orta Hisarın batısında imaret ve Zağanos kapıları yer alırken diğer bölümlerde, tabakhane, Kule kapıları, Orta Hisar Camisi (Panagia Chrysokephalos Kilisesi), yeni Cuma Camisi (Hagios Eugenius), Hükümet Konağı, Zağnos Köprüsü, Kule Hamamı, Çifte Hamam, Amasya Camisi, Şirin Hatun Camisi ve Musa Paşa Camisi gibi yapılar yer almaktadır. İç kalenin koruyucusu olarak kabul edilen Yukarı Hisar’ın, akropol görevi üstlendiği de bilinmektedir.


4) BEDESTEN

Anadolu içerisindeki ilk örneklerinin 13. Yüzyılda görüldüğü bilinen Bedesten Yapılarının, Türkiye içerisinde en çok bilinenlerinden birisi Trabzon Bedestenidir. Yapım tarihi kesin olarak bilinememekle birlikte 11. Yüzyılda Cenevizlilere ait olduğu ve Trabzon’un Osmanlı egemenliğine geçmesi ile birlikte Bedesten haline gelen yapı, Çarşı mahallesi içerisinde bulunmaktadır. 4 fil ayağı üzerinde oturtulan ve 48 tane odaya sahip olan Bedesten’in üst katında bulunan odalarının tüccarlar tarafından ve alt katında bulunan odalarının ise mal alım satımları için kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde Bedesten içerisinde, değerli eşyalar satan tüccarlar olduğu gibi geleneksel Trabzon lezzetlerini de tadabileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır ve üst katlarda ise; Osmanlı kahvehane kültürüne uygun kafeler bulabilirsiniz.


5) ST. ANNA KİLİSESİ

Küçük Ayvasıl Kilisesi olarak da bilinen St. Anna Kilisesi, 1923 yılına kadar kilise olarak kullanılmış ve sonrasında Belediye ambarı olarak kullanılmış olmasına rağmen günümüzde kullanılmamaktadır. Narteksiz ve üç nefli bir bazilika olan kilisenin altında bir mezar bulunmaktadır. Batı duvarının dışında bulunan izler, kilisenin önceki zamanlarda başka bir yapıya bağlı olduğunu işaret etmektedir.

Bunlara ek olarak, bölge içerisinde ziyaret edilebilecek diğer manastırlar; Peristera Manastırı, Vazelon Manastırı, Gregorius Peristera olarak da bilinen Kuştul – Hızır İlyas Manastırı, Kaymaklı Manastırı ve Panagia Theokephastros olarak da bilinen Kızlar Manastırı şeklinde sıralanabilirler.


6) TRABZON MÜZESİ

Trabzon, Trabzon Müzesi, Trabzon Müzesi hakkında bilgi, Trabzon'da Müze

19. Yüzyıl içerisinde Kostaki Thopylaktos tarafından konut olarak yapılan ve 1917 yılında iflas etmesi üzerine Nemlioğlu ailesi tarafından alınan konak, 1927 yılında kamulaştırılarak 1931 yılına kadar Hükümet Konağı, 1931 ile 1937 yılları arasında Genel Müfettişlik Binası olarak kullanılmış ve 1987 yılında müze haline dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır. 22 Nisan 2001 tarihi itibari ile ziyarete açılan müzenin bodrum katında; Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katında; Konak Teşhiri, birinci katında; Etnoğrafik Eserler Seksiyonu sergilenirken asma katı İdari Bölüm olarak kullanılmaktadır.


7) TRABZON AYASOFYA MÜZESİ

Trabzon İmparatorluğu krallarından olan 1. Manuel Komnenos yaptırılan eser, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u feth etmesiyle birlikte camiye çevrilmiş ve vakıf eser haline getirilmiştir. 1. Dünya Savaşı sırasında önce depo,sonra hastane ve en son cami olarak kullanılan yapı restore edilerek 1964 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.


Trabzon il sınırları içerisinde, tarihi ve mimari açıdan önem taşıması nedeniyle ziyaret edilebilecek diğer belirtmek gerekirse;

Camiler : Gülbahar Hatun Camii, Ortahisar Fatih Camii, Yeni Cuma Camii, İskender Paşa Camii, Ahi Evren Dede Camii, Hızırbey Camii, Çarşı Camii, Erdoğdu Bey Camii, Uzungöl Camii ve Tavanlı Camii şeklinde sıralanabilirler.

Köprü, çeşme ve su kemerleri : Zağnospaşa Köprüsü, Tabakhane Köprüsü, Değirmendere Köprüsü, Abdullah Paşa Çeşmesi, Abdülhamit Çeşmesi, İmaret Deresi Su Kemeri, Kuzgundere Su Kemeri ve Kavaklı Su Kemeri olarak sıralanabilirler.

Han ve Hamamlar : Taşhan, Vakıf Han, Gön Han, Attar Han, Alaca Han, Sekiz Direkli Hamam, Paşa Hamamı ve Meydan Hamamı şeklinde sıralama yapılabilir.

Konaklar : Memişoğlu Konağı, Nemlizade Konağı, Yarımbıyıkoğlu Evi, Kundupoğlu Evi, Çakırağa Konağı, Trabzon Ortahisar Evleri ve Akçaabat Orta Mahalle şeklinde sıralama yapılabilir.

Türbeler: Ahi Evren Dede Türbesi, Gülbaharhatun Türbesi, Emir Mehmet Türbesi ve Hamza Paşa Türbesi şeklinde sıralama yapılabilir.

Yorum yap