Karadeniz Bölgesi

Sümela Manastırı (Tarihi, Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri)

Sümela Manastırı, Sümela Manastırı nerede, Sümela Manastırı hakkında bilgi, Sümela Manastırı tarihi, Sümela Manastırı Trabzon

Karadeniz Bölgesinde özellikle Trabzon kentinde sayıları oldukça fazla olan manastırların en ünlüsü Sümela Manastırı, Karadeniz Rumlarının en önemli hac yerlerinden biridir. Hem geçmişte hem de günümüzde sıkça ziyaret edilen bu tarihi yapı günümüzde her yıl yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Sümela Manastırı TarihiSümela Manastırı, Sümela Manastırı tarihi, Sümela Manastırı tarihçe, Sümela Manastırı tarihçesi, Sümela Manastırı tarihi nedir

Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adındaki iki rahip tarafından bu manastır kurulmuştur. Rivayete göre; Atina’lı Barnabos ile Sophronios olarak bilinen iki keşişin rüyalarında aynı şeyi görerek birbirlerinden habersiz olarak deniz yolu üzerinden Trabzon’a gelmeleri ile kilisenin ilk temeli atılmıştır ancak manastır içerisinde bulunan fresklerde, 1349 ile 1390 yılları arasında yaşamış olan Trabzon İmparatoru III. Aleksios’a yoğun bir şekilde yer verilmiş olması III. Aleksios’un, manastırın asıl kurucu olduğu izlenimini uyandırmaktadır. 6. yüzyılda İmparator Justinianus manastırın onarılması ve genişletilmesini istemiş, General Belisarios bu görevi başarıyla yerine getirmiştir. Günümüzde ziyaret edilen manastır, son şeklini 6. Yüzyıl içerisinde Belisarios tarafından tamir ettirilmesi ile birlikte almış ve Trabzon, 14. Yüzyılda birçok Türkmen akınına maruz kalmış ve manastır, kentin savunması için bir çeşit karakol görevi üstlenmiş olsada yapı olarak herhangi bir değişime uğramamıştır.

Sümela Manastırı’nın önemi III. Alexios (1349 – 1390) zamanında manastırın önemini artmış ve fermanlar ile gelir sağlanmaya başlanmıştır. Doğu Karadeniz kıyılarına Türk hakimiyeti girdikten sonra diğer manastırlar da olduğu gibi Sümela içinde hakları korunmuş ve bazı imtiyazlar sağlanmıştır.

Sümela Manastırı’nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları ise fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda manastıra büyük binalar ilave edilmiş, eşsiz bir görünüm kazanmış, bu sebeple birçok seyyah tarafından ziyaret edilerek yazılara konu olmuştur. 1916 – 1918 yılları arasında Rus işgali nedeniyle manastıra el konulmuş, 1923 yılında tamamen boşaltılmıştır.

Sümela Manastırı Hakkında BilgiSümela Manastırı, Sümela Manastırı hakkında bilgi, Sümela Manastırı bilgi, Sümela Manastırı kısaca bilgi, Sümela Manastırı bilgi hakkında

Manastır birçok kaynakta “Meryem Ana Manastırı” olarak bilinir. Sümela ismi ise sonradan eklenmiş, kelime anlamı “Mela” Yunaca’da “siyah” anlamına gelmektedir. Manastırın yapışık olduğu dağın ismi ise Karadağ’dır. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı ise “siyahtaki” demektir.

Sümela Manastırı’nın bölümlerinden kısaca bahsetmek gerekirse; Ana kaya kilisesi, öğrenci odaları, birkaç şapel, misafirhane, mutfak, kütüphane ve kutsal ayazma gibi yapılar, geniş bir alana inşa edilmiş olmakla birlikte manastırın girişinde bulunan büyük su kemeri yamaca yaslanmıştır ancak günümüzde bu kemerin büyük bir bölümü yıkılmış durumdadır. Ana girişine, dar ve uzun bir merdiven aracılığı ile ulaşılan Manastır’ın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır ki burada bulunan merdivenler aracılığı ile iç avluya ulaşabilirsiniz. İç avlunun sol tarafında, kilise haline getirilmiş olan mağaranın ön tarafında çeşitli binalar, sağ tarafında kütüphane, keşiş odaları ve misafir odaları bulunmaktadır. Avlunun iç kısmında bulunan binaların içlerinde dolaplar, hücreler ve ocaklarda Türk sanatının etkileri gözlemlenmektedir.

Sümela Manastırı’nın hemen girişinde yer alan kemerler su ihtiyacını karşılamaktadır. Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u fethettikten sonra manastıra karışmamasının en önemli sebebi hastaları iyileştirdiği düşünülen manastırın üstünde bulunan çeşmeden akan sudur.

Gezi Rotası

Manastıra ulaşabilmek için iki alternatif yol bulunmaktadır. Dolmuşların manastıra çıkabilmek için kullandığı yol ile patika yürüyüş yoludur. Günümüzde bu iki yolda restorasyon sebebiyle kapalıdır.

Patika yol doğal yapısı bozulmadan genişletilmiş, ziyaretçilerin manastıra ulaşabilmesi için oldukça rahat ve güvenilirdir. Patika yolu kullanarak yaklaşık 30 dakika sürüdüğünüz zaman manastıra ulaşabilirsiniz. Ormanın içinden yeşilliğin arasından yürürken tam yorulduğunuz anda manastırı göreceğinizden eminiz.

88 basamaklı manastıra ulaştığınız zaman hemen yanında su kemerini görebilirsiniz. Günümüzde yıkık olarak görünen bu su kemeri 88 basamağı çıkmadan önce ziyaretçilerin burada soluklanması için tasarlandığı düşünülmektedir.

Kaçırılan Eşyalar

Sümela Manastırı’ndan birçok değerli eser tarihte kaçırılmış ve bazıları bulunmuştur. Manastırın kütüphane kısmında bulunan 17 ve 18. yüzyıllara ait el yazmalarından 66 tanesi Ankara Müzesi’nde, içinde minyatür bulunan objelerden 1000 tanesi ise İstanbul’da Ayasofya Müzesi’nde bulunmaktadır.

III. Manuel’in hediye ettiği gümüş salip Atina’da bulunan Bizans Müzesi’nde sergilenirken, Gül’lü Meryem ikonu ise İrlanda da bulunmaktadır.

Sultan Selim’in hediye ettiği şamdanlar ise 1877 yılında çalınmıştır. Manastır içerisinde yer alan Meryem ikonlarından birkaç tanesi Amerika Oxford özel koleksiyonlarında yer almaktadır.

Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2020

Sümela Manastırı’nı ziyaret eden müsteşar yukarıdan sık sık mermer taşların düştüğünü fark ettikten sonra görevlilere sebebine sorar, yeterli bir açıklama gelmemesi üzerine hemen kapatılmasını ister. Bunun üzerine ziyaretçilerin zarar görmemesi için ağ çekilmesi gerektiğini belirtir, 2 yıl restorasyon için kapalı kalan manastır 2019 Mayıs ayında tekrar ziyarete açıldı.  

Sümela Manastırı’nın giriş ücreti 50 TL’dir. Kişi başı bu ücret ödenerek manastırı gezebilirsiniz. Ayrıca Müzekart+ ile bir yıl boyunca bu manastıra ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Bu nedenle Müzekart almanızı tavsiye ederiz.

NOT: Restorasyon sonrası girişler 10 TL olarak belirlenmişti fakat 2020 yılında aşağıda ziyaretçilerin yorumlarında da okuyabileceğiniz gibi fiyatlar 50 TL olarak güncellenmiş.

Sümela Manastırı Ziyaretçi Saatleri

Sümela Manastırı’nda yaz ve kış ziyaretçi kabul uygulaması geçerlidir. Haftanın her günü açık olan müze 2019 yılında tekrardan açıldıktan sonra herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi verilmemiştir.

O sebeple restore edilmeden önceki ziyaret saatleri şu şekildedir:

3 Ekim ile 14 Nisan kış döneminde açılış 08:00 saatinde iken kapanış 16:00 olarak belirlenmiştir. 15 Nisan ile 2 Ekim yaz döneminde ise açılış saati 09:00 iken kapanış 19:00’dır.

Önemli Bilgi : 2017 Ağustos ayından itibaren restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı kalan Sümela Manastırı, 25.05.2019 tarihi itibariyle tekrar ziyarete açılmıştır.

Bir Önemli Not Daha: (Yukarıda da belirttiğimiz gibi ulusal basında 25.05.2019 tarihinde manastırın törenlerle tekrar açıldığı yer almıştı. Ancak ziyaretçilerin bizlere aktardığı bilgiler restorasyon çalışmalarının devam ettiği, giriş ücreti ödenerek sadece manastırın avlusuna girilebildiği şeklinde. Giden ziyaretçiler bu konudaki serzenişlerini ve pişmanlıklarını bolca paylaşıyor. Sanırım önümüzdeki birkaç yıl daha manastıra girişler kısıtlı olacak…)

Sümela Manastırı Nerede / Nasıl Gidilir?

Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı Altındere Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Manastıra özel aracınız ve ya dolmuş ile tamamen içerisine kadar giriş yapma imkanınızın bulunmadığını hatırlatmak isteriz. Sümela Manastırına araç ile en fazla 300 metre yaklaşabiliyorsunuz.

Havayolu ve ya karayolu ile Trabzon kentine geldikten sonra Maçka ilçesine dolmuşlar/özel araç ile geçmelisiniz.

Maçka ilçesinden her 30 dakikada bir kez kalkan dolmuşlar ile Sümela Manastırına geçebilirsiniz. Dolmuşların ücreti ise yaklaşık 5 TL’dir.

Özel aracınız ile geliyorsanız sahil yolu üzerinden Maçka (Sümela) tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Akıllı telefonlarınızı kullanarak “konum bilgisi” alınması tavsiye edilir.

3 yorum

  • Giris ucreti 50 tl
    18 yas alti ucretsiz muze kart cikartmak 60 tl 28.08.2020 tarihinde gittim.fiyatlar bunlar.ayriva yol çalışması var.ulasim biraz sikintili

  • Gittiğime gidecegime pişman oldum.Yol çalışmaları yüzünden yol çok kötü.Trabzon merkezden 50-60 km yol gidiyorsun bir de 50 tl gibi çok fahiş bir giriş ücreti ödüyorsunuz.Üstüne 10 tl tl arac park ücreti verip aracınızı 4 km aşağıda bırakıp zorunlu olarak dolmuşa biniyorsunuz,tabi sıkış tıkış.Dolmuş kişi başı 6 tl.Covid salgını döneminde olmamıza rağmen çok kalabalık hala,sosyal mesafe diye bir sey yok. Sümelanın icinde ise hala restorasyon devam ediyor,ancak yarisini görebiliyorsunuz.Görevliler ve esnaf çok kaba.Sakın fiyatini sormadan bir su bile almayın.Yol üzerinde kahvaltı mekanları var.Tavuk gibi yolunmak isteyenler yemek yesinler diye.Hesaba itiraz edecekseniz dayak yemeniz an meselesi demektir.Yani 60 km yol gidipte gününüzün yarisini heba etmeyin bence.Verdiğiniz paraya,çıktığınız onlarca merdivene değmez

Yorum yap