İstanbul Marmara Bölgesi

Sultanahmet Camii (Tarihi, Özellikleri, Mimarı, Yapılışı)

Sultanahmet Camii, Sultanahmet Camii tarihi, Sultanahmet Camii kim yaptırdı, Sultanahmet Camii mimarı

Türklerin yapmış olduğu en iyi camii hangisidir diye bir soru sorulsa akla gelecek camilerin en başında şüphesiz “Sultanahmet Camii” olacaktır. Bulunduğu alana da ismini veren cami o kadar ihtişamlı duruyor ki adeta insanı kendine doğru çekiyor ve içeriye girdiğinizde huzur dolu 400 yıllık atmosferini hissedebiliyorsunuz. Atalarımızın en güzide eserlerinden olan camiyi ziyaret ettiğinizde turistlerin bile büyük bir hayranlıkla camiyi seyretmesinden gurur duyuyorsunuz. Peki “Sultanahmet Camii kim yaptı? Sultanahmet Camii mimarı kimdir?” gibi sıklıkla sorulan sorulan sorulara cevap vererek bu muhteşem camimiz hakkında sizlere bilgi verelim.

Sultanahmet Camii Hakkında Bilgi

17. yüzyılın başlarında yapılan bu eşsiz cami sadece yapıldığı dönemde değil ondan sonraki her yüzyılda kendisini ziyaret edenler üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Yapıldığı dönemin en büyük yapılarından biri olarak bilinen cami İstanbul Boğazı’ndan bile görünerek İstanbul‘un simgelerinden birisi haline gelmiştir. Tarihi yarımadayı ziyaret edeceklerin ilk başta görmesi gereken yapılardan birisidir. Hatta bize göre tarihi yarımadaya gitmek için “Sultanahmet Camii” tek başına yeterli sebep bile olmaktadır.

1. Tarihçesi (Sultanahmet Camii’nin Yapılışı)

1603 yılında Sultan I.Ahmet Osmanlı Devleti’nin tahtına çıkıyor. Ancak burada gerçekten ilginç bir bilgi var çünkü Sultan I.Ahmet 14. yaşında 14. Osmanlı padişahı olarak tahta çıkıyor ve tahta sadece 14 yıl kaldıktan sonra vefat ediyor. Atalarının isimleriyle şehrin birçok noktasında ihtişamlı caminin bulunması Sultan Ahmet‘e diğerlerinden daha ihtişamlı bir camii yapma fikrine itiyor.

Cami İstanbul’un meşhur tarihi hipodromun hemen yanına yapılıyor. Ancak caminin yapılması planlanan noktada Ayşe Sultan Sarayı yer alıyor. Padişah tarafından 30 bin altın bedelle saray satın alınıyor ve gerekli inşaat çalışmaları başlatılıyor. Ayrıca Bizans eserlerinin gözdesi olan Ayasofya‘nın tam karşısına yapılmış olması aslında Omanlı mimarisinin karşılaştırmalı olarak ulaştığı noktayı gözler önüne serer. 1609 yılında inşaatın ilk adımı Sultan Ahmet’in temel kazısına ilk kazmayı vurmasıyla atılmış oluyor. Caminin temel kazımı sırasındaki sultanın kullandığı kazma bugün Topkapı Sarayı‘nda sergilenmektedir. Temel kazma çalışmaları yaklaşık bin işçiyle 30 günden fazla sürüyor. Caminin yapımı tam 7 yıl 5 ay 6 gün sürüyor ve 1616 yılında ibadete açılıyor.


2. Caminin Özellikleri

Sultanahmet Camii kubbesi, Sultanahmet Camii Kubbe, Sultanahmet Camii içi

Cami avlusuyla birlikte dikdörtgen bir planda yapılmış ve kare planda olan ibadet alanı toplamda 2.646 m2’den oluşmaktadır. 43 metre yüksekliğe sahip olan kubbenin çapı ise 23 metredir. Büyüklüğü ile dikkat çeken kubbe dört büyük sütun üzerinde bulunmaktadır.

Cami birçok noktadan görülebilsin diye zeminde bir yükseltme yapılmıştır. Caminin ön tarafında şadırvanın da yer aldığı avlu toplamda 26 sütun üzerine yapılmıştır. Bu avluda toplamda 30 kubbe bulunmaktadır. Bu avluya merdivenleri bulunan üç farklı kapıdan girilebilmektedir. Bu kapıların bir başka özelliği ise üstünde kıymetli bronz kapıların bulunmasıdır.

Böylesine büyük bir caminin iç pencere sayısı da fazla olacaktır. Etrafı çinilerle süslenmiş rengarenk pencerelerin oluşturduğu muhteşem görüntüler caminin iç ambiyansını artırmaktadır.


3. Altı Minareli Cami

Camide toplamda 6 minare vardır ki bu da alışılmışın dışındadır. Bu minarelerden dördü caminin dört köşesindeyken diğer iki minare avlunun iki yanındadır. Genellikle 4 minareden oluşan camilerin aksine 6 minare inşa edilince biraz tepkiyle karşılaşılmıştır. Çünkü Kabe’de Mescidi Haram’da 6 minare bulunmaktadır. Sultan tarafından Mescidi Haram’a yedinci minare yapılarak bu tepkiler azaltılır. 


4. Blue Mosque İsmi Nereden Geliyor? Neden Mavi Cami?

Sultanahmet Camii, Sultanahmet Camii içi, Sultanahmet Camii çiniler, Sultanahmet Camii mavi, Sultanahmet Camii blue mosque

Sultanahmet Camii, Avrupalılar tarafından Blue Mosque olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle cami günümüzde yurt dışında Blue Mosque olarak meşhur olmuştur. Caminin iç bölgesi -özelikle kubbenin içi-  yaklaşık 21 bin çiniyle süslenmiştir. Bu çiniler daha çok mavi renkte olduğu için yabancılar tarafından Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılmıştır.


5. Mimar Sedefkar Mehmet Ağa

Sultanahmet Camii pencere, Sultanahmet Camii namaz, Sultanahmet Camii görüntü

En çok merak edilenlerden biri de mimarının kim olduğudur. Caminin mimarı Mimar Sinan‘ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Osmanlı mimarisinin en önemli mimarlarından biri olarak kabul gören Sedefkar Mehmet Ağa, cami yapımının tamamlanmasından bir yıl sonra vefat eder.

Ayrıca yapmış olduğumuz gezimizin görüntülerinden oluşan “Sultanahmet Camii” adlı videomuzu seyredebilirsiniz…

1 Comment

Yorum yap