İzmir Selçuk

Şirince Köyü

Şirince Köyü, Efes Şirince Köyü, İzmir Şirince Köyü, Şirince Köyü nerede, Şirince Köyü tarihi, Şirince Köyü hakkında bilgi, Şirince Köyü gezilecek yerler

Doğal ve saf duruşuyla turistlerin ilgi odağı haline gelen “Şirince Köyü yemyeşil ağaçlarla kaplı ve köy hayatını sonuna kadar hissedebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Köyde mevcut olan evlerin tamamının 2 katlı olması ile aralarındaki müthiş uyumu görmek, ağaçların arasında tablodan fırlamış gibi duran konakların arasında gezinmek ve taş döşeli sokaklarında yürümek gerçekten çok eğlencelidir. Tatil beldelerine olan yakınlığıyla dikkat çeken köy, özellikle hafta sonları turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Köyde bulunan çoğu ev tadilat görmüş ve bir kısmı pansiyona veya restorana dönüştürülmüştür. Sokak lezzetleri ile de ünlü olan bu şirin yerde yürürken şirince köftesini denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Mezeleriyle bir hayli meşhur olan Şirince, diğer taraftan ise efe kebap, keşkek, saç kavurma, çökertme yemenizi ve dillere destan olan şarabının tadına bakmanızı muhakkak öneririz.

Şirince Köyü TarihiŞirince, Şirince köyü, Şirince köyü tarihi, Şirince köyü tarih, Şirince köyü hakkında bilgi, Şirince köyü tarihi bilgi

Şirince köyü tarihi milattan sonra 5 binli yıllara kadar dayanmaktadır. Bu köyde yaşam başlangıcının, Efes limanının Kuşadası’na doğru çekildiği döneme denk geldiği düşünülür. Bir başka inanışa göre ise Çirkince isminin Aydınoğulları tarafından serbest bırakılan kölelerin buraya yerleşmesiyle verildiği düşüncesidir. Şirince ismini alana kadar pek çok kere isim değiştirmiş olan bu güzel belde sırasıyla Kırkınca, Kirkice, Kirkince ve Çirkince gibi isimlerle anılmıştır. Son olarak Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllarda o dönemde İzmir’de görev yapan vali Kazım Dirik tarafından “Şirince” ismi resmi olarak kullanılmaya başlamıştır. Köyün bir tanede efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre Kırkınca isminin tarih öncesi dağlarda kendini dağa vurmuş 40 kişinin anısına köye verilmiş olduğu söylenir.

Ayrıca birde Mayaların meşhur kehaneti bulunmaktadır. 21 Aralık 2012 yılında kıyametin kopacağını düşünen bazı insanlar sadece Şirince’de yaşamın devam edeceğini düşünmüştür. Hal böyle olunca o tarihte köye pek çok kişi gelmiş ve yerleşmiş. Dünyanın 6 gün kadar duracağını ve sonra tekrar başlayacağını, yaşayan insanlarınsa bu köyde ikamet eden seçilmiş insanlar olacağına inanmışlar. Üstelik köylüler başta dalga geçse de onlarda bir yerden sonra kendilerini bu furyaya kaptırmışlar, iyi mi?

Şirince Köyü Gezilecek Yerler

Şirince köyü gezilecek yerler hakkında öncelikle köyü bir turlamanızı öneririz. O eşsiz manzarasıyla köy hasretinizi giderdikten sonra Aziz John Baptitst kilisesini, Tiyatro medresesini, Nesin Matematik köyünü, Demetrius of Ephesus dükkânını ziyaret etmenizi (Truva filminin takılarını tasarlayan yer), Aziz Dimitros Kilisesini de görmenizi öneririz. Köyde yaklaşık 20 adet kilise bulunmaktadır. Köyün yerli insanları ile tanışmak, onlarla konuşmak ve kıyamet günü kehaneti zamanında yaşananlar hakkında sıcak bir çay eşliğinde hoş bir sohbet etmek ilginizi çekecektir.

Diğer taraftansa köye ulaştığınızda yapılacak bir sürü aktivite de bulunmaktadır. Bisiklet sürmek için gittiğinizde sizi 18 km uzunluğunda, başlayıp bittiği yerin aynı nokta olduğu ve mükemmel doğa manzaraları ile karşılaşacağınız bir parkur beklemektedir. Bunun yanı sıra Tandem atlayışı yapmak isteyenler için sadece 15 dakikalık eğitimin ardından 4000 metre yükseklikten atlayış da yapabilirsiniz. Hatta bu köyde Aquapark dahi bulunmakta ve ailenizle birlikte gittiğinizde eşsiz kaydıraklarından kayma fırsatını yakalamaktasınız.

Şirince Nerede?Şirince Köyü, Şirince Köyü nerede, Şirince Köyü nerededir, Şirince Köyü nerdedir, Şirince nerede

Tarih ve doğa ile iç içe bir tatil arzusu diliyorsanız Şirince tamda size göre bir yer. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan köyün tamda filmlerde görebileceğiniz eşsiz bir doğası bulunmaktadır. Şirince nerede sorusunun cevabı olarak ulaşımın kolay olarak sağlanabildiği bir noktada bulunmaktadır diyebiliriz.

Ege bölgesinin turistik açıdan incisi konumunda bulunan İzmir şehri, çevresinde barındırdığı dünyaca ünlü tatil beldeleriyle adından sıkça söz ettirmektedir. Çeşme, Bodrum ve Marmaris gibi beldeleri ile İzmir tam bir turizm cennetidir. Üstelik bu mekânlar sadece yerli insanlar değil, dünyaca ünlü futbolcular, mankenler ve şarkıcılar tarafından da tercih edilmektedir.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince nasıl gidilir sorusuna cevaben uçak ile gelmek isteyenler için İzmir Adnan Menderes havalimanına indikten sonra bir taksiyle veya araç kiralama şirketleri ile ulaşım yapılabilmektedir. Özel araçla gelmek istiyorsanız eğer İstanbul’dan feribotla güzel bir yolculuk yaparak Yalova’ya ulaşabilir ve Bursa üzerinden İzmir’e gelebilirsiniz. Şirince’ye vardığınızı ise bir tabela ve arkasındaki yemyeşil ağaçlardan rahatlıkla anlayabileceksiniz.

Köy yaşamından esintiler bulabileceğiniz bu güzel belde turistik açıdan geliştiği için size hiçbir yerde bulamayacağınız bir atmosfer sunmaktadır. Kimi zaman yapay ve suni kimi zamansa doğal olarak görünen Şirince insanların ilgisini her daim çekmeyi başarmıştır.

Şirince Konaklama Seçenekleri

Genel olarak 19. yüzyıldan kalma eski Rum evlerinden oluşan bu köyde birkaç gece geçirmek istersiniz diye sizler için birkaç tane Şirince konaklama seçenekleri araştırdık. İşte bunlardan bazıları;

  • Efes Konakları: Şirince köyüne özgü geleneksel kahvaltısıyla ünlü olan bu konakta toplam 9 tane oda bulunmaktadır. Müşterilerini köy hayatında olan eşyaların barındığı bu odalarda ağırlayan işletme köyde kalabileceğiniz yerler arasında üst sıralarda bulunmaktadır.
  • Nikbin Konak: Bahçesinin yemyeşil olması ile sizlere huzur dolu bir gün sunan Nikbin Konak tarihi yapısıyla da dikkat çekmektedir. Ev yapımı zeytinyağı ve reçeller ile harika bir kahvaltı ile güne başlamak için bu konağı seçebilirsiniz. Ayrıca öğle ve akşam yemekleri fırsatını da yakalayabileceğiniz bu konakta taş fırın veya barbekü ile harika yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
  • Çınaraltı Pansiyon: Evcil hayvanlarınızın da kabul edildiği bu pansiyonda 3 tane oda bulunmaktadır. Müşterilerinden aldığı yüksek puanla dikkat çeken yerde sadece yetişkinlere hizmet verilmektedir.
  • Nişanyan Otel: İsminden de anlaşılabileceği gibi Rum işletmecileri ile ağaçların arasında parlayan bir görüntüye sahip Nişanyan Otel, sizlere isterseniz kendi yemeklerinizi yapma fırsatı dahi sunmaktadır.
  • Sihirbazın Evi: Evcil hayvanlarınızla konaklama yapabileceğiniz bu güzel yer, anti alerjik odalara ve isteyene hazırladığı diyet menüleriyle ünlüdür.

Şirince Şarapları

Yerli ve yabancı insanların bu köye gelmelerini sağlayan bir sebepte köyün dillere destan olan şaraplarının tadına bakmaktır. Meyve şarapları ile meşhur olan Şirince şarapları yerli halkın Rum olmasından dolayı zaten henüz ilk adımda avantajlı duruma gelmiştir. Bildiğiniz üzere şarap konusunda aksini inkâr etmeden Rumların hakkını vermek gerekir. O filmlerde “doldur bre” sahneleriyle aklımızda kalan sahnelerde hep Rumların kullanılması bu yüzdendir. Burada öne çıkan işletmelerden bir tanesi de Hera Şarap Evi olmaktadır. Buraya geldiğinizde Hera’da bir şarap içmeden gitmenizi tavsiye etmem.

Şirince Matematik Köyü

Bu küçük köyde bilim ile doğayı buluşturan mükemmel bir yerleşim birimi bulunmaktadır ve adı da Matematik Köyüdür.2007 yılında kurulan bu köy, ülkemizin en önemli matematikçilerinden bir tanesi olan Ali Nesin tarafından kurulmuş ve Nesin Matematik köyü diye adlandırılmıştır. Şirince Matematik köyü ülkenin her tarafından öğrencileri bünyesinde buluşturmuş, özellikle yaz aylarında 500’ü aşan öğrenci sayısı ile destansı bir eğitim verilmektedir.

Yemekhanesi, sokak ve kütüphaneleri ile bir tanede kulesi olan bu köy ilk bakışta adeta orta çağ filmlerinden fırlamış gibi durmaktadır. Sadece matematik değil sanat, felsefe, sinema ve sosyoloji dersleri de verilmektedir.

Selçuk’ta Gezilecek Yerler

Yorum yap