Akdeniz Bölgesi Antalya

Phaselis Antik Kenti (Tarihi, Hakkında Bilgi, Giriş Ücreti, Nerede?)

Phaselis Antik Kenti, AntalyaPhaselis Antik Kenti, Phaselis Antik Kenti Antalya, Faselis, Phaselis

Phaselis bölge bakımında hem tarihi dokusuyla hem de plaj ve piknik alanları ile ilgi çeken ören yerlerinden biridir. Antalya‘nın deniz kenarında yer alan antik kent muhteşem 3 koyun kenarına kurulmuş, yemyeşil bir ormanın içerisinde yer almaktadır. Phaselis Antik Kenti ile Phaselis Plajları yan yana yer aldığı için hem denizin tadını çıkarıp hem de tarihi dokuları keşfedebilirsiniz.

Phaselis bölgesi bazı kaynaklar da Faselis olarak geçmektedir. Faselis Antik Kenti ile Phaselis Antik Kenti aslında aynı tarihi dokulardır. Okunuştan dolayı halk arasında burası “Faselis” olarak de bilinmektedir.

Phaselis Antik Kenti Tarihi

Phaselis, M.Ö 7. yüzyılın başlarına doğru Rodos’lu kolonistler tarafından kurulmuştur. Bölge hakkında elde edilen bilgiler antik kaynaklardan öğrenilmiştir. Kentin kurucusu olarak Lacios isminde kimliği belirlenemeyen birisi gösterilmektedir. Antik kayıtlarda Lacios’un Argos’lu ve Lindos’lu olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Bu sebeple bölgenin kurucusu hakkında net bir bilgi söz konusu değildir.

Şehirde sırasıyla M.Ö 5. yüzyılda Persler, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve en sonunda komşu şehir olan Lmyra’nın Kralı Pereklis’in egemenlik sürmüştür. M.Ö 333 yılında Büyük İskender’in imparatorluğu şehri hareketlendirmiştir.

Phaselis şehri M.Ö 167 yılında Likya Birliği’ne üye olmuştur. Phaselis sürekli olarak komşu kentlerin istilasına maruz kalmıştır. Komşu kent Olympos’un istilasına maruz kaldıktan sonra M.Ö 43’de kent Roma egemenliğine geçmiştir.

129 yılında İmparator Hadrian tarafından şehir ziyaret edilir, ana caddenin girişine tek kemerli anıtsal sütun yaptırılır. Phaselis 451 yılında Kadıköy Konsülü’ne katılan şehirler arasında yer almıştır.

Phaselis şehri 7. yüzyılda Arapların istilasına uğrar, 8. yüzyılda yeni bir ferah dönemine adımlar atılır. Bununla birlikte şehir 1158 yılında Selçuklu kuşatmasına maruz kalır, bölgede yaşanan depremler ve yangınlar neticesinde 13. yüzyılda tamamen terk edilmiştir.

Günümüzde çoğunlukla Roma ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar yer almaktadır.

Phaselis Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Antik kent kurulmadan önce yaşanan bir olay efsane olarak anlatılmaktadır. Bu olay şu şekilde;

” Lacios liderliğinde Phaselis bölgesine ulaşan kolonistler, Cylabros adında bir çobana rastlar. Bunun üzerine kolonistler ve liderleri burada bir şehir kurmak istediklerini dile getirir, bunun üzerine toprakların bedelinin ne kadar olduğunu sorarlar. Phaselis bölgesinde yer alan toprakların karşılığında arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı istediğini sorar. Cylabros bunun üzerine kurutulmuş balığı tercih eder. “

Kolonistler her yıl bu çobanı kutsayarak kurutulmuş balık ikram eder. Çağlar boyunca anlatılan bu efsane biraz da halkın mizah konusu olmuştur.

Phaselis bölgesinde yer alan tarihi kalıntılar kuzey ve güney limanlarını birleştiren ana caddenin her iki tarafında sıralanmıştır. Cadde, agora ve tiyatro arasında bırakılan paylar ile şehrin küçük bir meydanı bulunmaktadır. Phaselis Antik Kenti’nin tiyatrosu Helenistik Döneme aittir.

Roma Dönemi’nde antik kente sahne binası eklenmiş, Geç Bizans’ta ise şehri baskınlardan koruyabilmek için surlar inşa edilmiştir. Phaselis’in kuzey limanında yer alan yamaçlar mezarlık olarak kullanılmıştır.

Günümüze kadar ulaşan en anıtsal yapı ise su kemerleridir. Phaselis şehrinin su ihtiyacını karşılayan kemerler, kuzeyde yer alan tepelerden suyu şehrin merkezine kadar getirir. Tiyatro karşısında ve ana caddenin sağında olmak üzere şehirde üç adet agora bulunmaktadır.

Phaselis şehrinde ısıtma sistemine dair izler görebileceğiniz biri küçük diğeri büyük olan hamamlar önemli tarihi kalıntılardandır.

Phaselis Antik Kenti Giriş Ücreti

Phaselis ören yerini gezip görebilmeniz için kişi başı 30 Türk Lirası ücret ödemelisiniz. Müzekart ve Müzekart+ kart sahiplerinden ücret talep edilmemektedir. 65 yaş üstü birey ve çocuklar ören yerine ücretsiz giriş yapabiliyor.

Phaselis Antik Kenti Ziyaretçi Saatleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan ören yerlerini ziyaret edebilmek için belirtilen aralıklarda orada bulunmalısınız. Bu takvim ise şu şekilde;

15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında açılış saati 08 : 30 (Yaz Dönemi)

15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında kapanış saati 19 : 30 (Yaz Dönemi)

03 Ekim ile 14 Nisan tarihleri arasında açılış saati 08 : 30 (Kış Dönemi)

03 Ekim ile 14 Nisan tarihleri arasında kapanış saati 17 : 30 (Kış Dönemi)

Ören yerinin kapanış saatinden en az yarım saat önce görevliler kapanış saatine dair bilgilendirme anonsu yapmaktadır.

Phaselis Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?

Phaselis Antik Kenti’nin kuzeyinde Gökdere Vadisi, güneyinde Üç Adalar ve batısında ise Çandır Vadisi yer almaktadır. Phaselis, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı olan Tekirova Beldesi idari sınırlarında bulunmaktadır.

Antik kente dolmuşlar ve ya kendi özel aracınızla kolayca ulaşabilirsiniz.

Dolmuşlar ile ulaşım sağlayabilmek için öncelikle Antalya Otogarı’ndan kalkan Kemer minibüslerini kullanarak ilçeye gelmelisiniz. Kemer Saat Kulesi’nden kalkan Phaselis – Tekirova dolmuşlarını kullanarak örenyerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Phaselis – Tekirova dolmuşlarının ücreti kişi başı yaklaşık 5 Türk Lirasıdır.

Özel aracınız ile ulaşabilmek için şehir merkezinden Kemer istikametinde yola çıkmalısınız. Kemer ilçe merkezine ulaştıktan sonra Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan ören yerine ulaşabilmek için D-400 karayolunu takip edin, yol üzerinde yer alan yön tabelalarını dikkatlice okuyun. Bu sayede kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum yap