İstanbul

Ortaköy Camii

Ortaköy, Ortaköy camii, Ortaköy camii tarihi, Ortaköy camii nerede, Ortaköy camii hakkında bilgi, Ortaköy camii nerede, Ortaköy camii nasıl gidilir

Bir diğer ismi Büyük Mecidiye Camii olarak bilinen yapı, Ortaköy’de bulunduğu için halk arasında Ortaköy Camii olarak anılmaktadır. İstanbul’un en güzel camilerinden bir tanesi olan ve Neo Barok tarzı ile inşa edilen cami, hem konumu hemde mimari özellikleri ile herkesi büyülüyor. Dışı gibi içerisi de oldukça güzel gözüken bu camide sizi etkileyecek pek çok özellik bulunuyor.

Geceleri rengarenk boğaza karşı duran görüntüsü ile sizi adeta namaz kılmaya davet ediyor. Yakınlarındaki Dolmabahçe sarayı ile birlikte şehrin boğaza doğru açılımında önde gelen eserlerden bir tanesidir. Yapıldığı günden bu güne kadar pek çok badire atlatan cami, zaman içerisinde denize doğru bir yürüyüş sergilese de alınan tedbirler ile birlikte günümüzde halen etkin olarak kullanılmaktadır.

Ortaköy Cami TarihiOrtaköy Camii, Ortaköy Camii tarihi, Ortaköy Camii nerede, Ortaköy Camii nasıl gidilir, Ortaköy Camii hakkında bilgi, Ortaköy Camii mimarı

19. yüzyıldan kalma Osmanlı dönemi eserlerinden bir tanesi olan caminin yapımı 1854 yılında tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Öncelikle vezir İbrahim Paşa’nın damadı olan Ortaköy Camii mimarı Mahmud Ağa tarafından yapılan cami, Patrona Halil İsyanı ile birlikte yerle yeksan edilmiştir. Daha sonra ise Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan hali ile günümüze kadar ulaşmıştır.

Zarif bir mimari eser olarak dikkat çeken Ortaköy Camii boğaz turları esnasında önünden geçilerek İstanbul’un görülmeye değer eserlerinden bir tanesi olarak anlatılır. En büyük özelliği ise içerisinde “Allah, Muhammed ve Hulefa-i Raşid” kelimeleri bizzat Sultan Abdülmecid Han tarafından yazılmış olması olarak gösterilir.

Ortaköy Camii ÖzellikleriOrtaköy Camii, Ortaköy Camii özellikleri, Ortaköy Camii özelliği, Ortaköy Camii özellikleri nelerdir

Barok mimarisinin yaygınlaştığı 18. yüzyıl sonrasında Osmanlı döneminde bu mimari rüzgârın etkisi ile yapılan ilk eserlerden bir tanesidir. Cami içerisinde padişahın geldiği zaman namaz kılması ve dinlenmesi için hünkâr kasrı bulunmaktadır. Yapıldığı dönem itibari ile camiye ulaşım sultanlar tarafından deniz yolu ile yapılmaktadır. Bu nedenle kasrın kapısı boğaza doğru bakmaktadır.

Kenar uzunluğu 12,25 m olan ve kare şeklinde yapılan cami dışarıdan da içeriden de oldukça ilgi çekici gözükmektedir. Pembe, mozaik kaplı bir görünüşü olan bu eşsiz yapıda tek şerefeye sahip 2 tane de minare bulunmaktadır. Camide mihrap ise mozaikten yapılmıştır.

Cami kubbesine içeriden bakıldığı zaman yoğun bir el işlemesi görülür. Camide kullanılan süslemeler, Osmanlı dönemi süslemelerine benzemeyip Roma, Bizans ve Avrupa mimarisi tarzında hazırlanmıştır. Ortaköy Camii içi, aynı zamanda insanlara boğaz manzarası da sunmaktadır.

Ortaköy Camii Nerede?Ortaköy Camii, Ortaköy Camii tarihi, Ortaköy Camii nerede, Ortaköy Camii nasıl gidilir, Ortaköy Camii hakkında bilgi, Ortaköy Camii mimarı

Açık adresi olarak Mecidiye Mah., 34347 Beşiktaş İstanbul olarak gözüken cami, Beşiktaş’a bağlıdır. Ulaşım olarak Ortaköy gibi bilindik bir yerde olmasından dolayı her daim taksi, dolmuş ve otobüs bulmanız mümkündür. Camiye giderken geçtiğiniz waffle ve kumpir yerleri ile birlikte oldukça turistik bir yerde bulunuyor.

Ortaköy’ün meşhur olan kumpirlerini de deneme olanağı sunan cami ziyareti esnasında güzel vakitler geçireceğinizi söyleyebiliriz.

Ortaköy Camii Nasıl Gidilir?

Camiye gitmek için öncelikle Beşiktaş’a ulaşmanız gerekmektedir. Buradan yürüyerek 15 dakika civarında oraya ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra toplu taşıma araçları ile de gitmeniz mümkündür.

Özel araç veya taksi ile de trafik yoğunluğuna göre ortalama 5 dakikada ulaşabilirsiniz.

Anadolu yakasından gitmek istiyorsanız eğer yine buradan vapurlar ile Beşiktaş iskelesine ulaşmanız en doğrusudur.

Eğer Sarıyer taraflarından geliyorsanız hem sahil keyfi alabileceğiniz hemde daha rahat bir ulaşım yapacağınız için sahilden gelmenizi öneririz. İstinye sahil yolundan Beşiktaş iskelesine doğru devam edebilirsiniz.

İstanbul’da Gezilecek Yerler ⇐

Yorum yap