Karadeniz Bölgesi

Ordu’da Gezilecek Yerler – Ordu’nun Tarihi Yerler

Ordu’da gezilecek yerler” listesini sizlere vermeden öncelikle Ordu’dan biraz bahsetmekte fayda var. Batının Doğu Karadeniz’e açılan kapısı olan Ordu, coğrafi konumunun etkisi ile sahip olduğu doğal güzellikleri, bitki örtüsü, mavinin yeşil ile bir harmoni oluşturduğu kıyıları, yaylaları, milli parkları, vadileri, gölleri, nehirleri ve adaları ile Karadeniz Bölgesi’nin turizm cennetlerinden birisini oluşturmaktadır. 

Ordu’nun Gezilecek Yerleri Nelerdir?

Sahip olduğu 150 km uzunluğundaki kıyı şeridinin 90 km’sinin kumsallardan oluşması, Ordu’yu diğer Karadeniz Bölgesi şehirlerinden ayıran en önemli özellik olarak bilinmektedir. Bölgenin, dağlık ve ormanlık alanlar ile kaplı olması, zengin bir floraya sahip olması, ziyaretçilerinin ilgisini çeken özellikleri arasında olması ile birlikte Ordu’nun sosyal ve kültürel yapısı da turizmin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Kıyı turizmi, yayla turizmi, trekking ve yamaç paraşütü gibi çeşitli aktivitelere olanak sağlayan Ordu’da ziyaretçileri birbirinden güzel ve değerli birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bekliyor. Ordu’nun turistik yerleri oldukça fazla olduğundan Ordu’yu gezmek isteyen ziyaretçilerin günübirlik geziden çok en az iki günlük bir gezi planı yapmalarını öneriyoruz. Özellikle doğal güzelliği karşısında hayranlık duyacağınız Ordu’nun tarihi yerleri ve mutlaka görülmesi gereken yerleri şu şekildedir:

Ordu Müzesi

3 katlı bir konaktan oluşan ve 1987 yılında ziyarete açılan müzenin ilk katında, etnografik eserler sergilenirken diğer katları ise; konağın orjinal yapısının bozulmamasına dikkat edilecek şekilde düzenlenmiş durumdadır.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Şehir merkezinde, Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, bölgenin en çok ziyaret edilen alanlarından birisi olan ve 1896 yılında, Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından konak olarak yaptırılan müze, 1987 yılında, etnografya müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin birinci katında, silahlar, takılar ve kıyafetler sergilenirken müzenin ikinci katı ise; sofa, Paşa Nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odasından oluşmaktadır.

Yason Burnu

Turizm bölgesi olmaması nedeniyle yatırım yapılamayan ancak bir yarımada özelliği taşıyan Yason Burnu, şehir merkezine 35 km mesafede bulunmaktadır ve özellikle, dalgıçlar ve su sporları ile ilgilenen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Burnun alt tarafında bulunan “Panaya” kilisesi, 1868 yılında, bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmış olmakla birlikte Yason burnunun, çok eski bir yerleşim yeri olduğu da bilinmektedir ve Karadeniz bölgesinde, deniz kenarında bulunan tek kilisedir.

 

Taşbaşı Kültür Merkezi

Şehir merkezinde yer alan ve 1853 yılında, Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilmiş ve ilk yapıldığı dönem içerisinde kilise olarak kullanılmış olan bina, 1937 ile 1977 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış ve 1983 yılında restore edilerek kültür merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bolaman Kalesi

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ancak Pontus Rumlar tarafından yapıldığı tahmin edilen kale, Ordu’nun Fatsa ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır ve günümüze kadar orijinalliğini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Kalenin, yapıldığı dönem içerisinde karakol ve gözetleme noktası olarak kullanıldığı tahmin edilmekle birlikte 65 metre uzunluğa sahiptir ve üzerinde de 19. Yüzyıla ait bir Osmanlı Konağı yer almaktadır. Kale, üçgen bir kaya üzerine yapılmıştır, avlusunun etrafı sur duvarları ile çevrili durumdadır ve kuleler bulunmaktadır. Ordu’nun simgelerinden birisi olarak kabul edilen kale, iç kale ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmiştir ve günümüzde kale özelliğini yitirerek konak olarak hizmet vermeye başlamıştır. 

Ünye Kalesi

M.Ö 200 ile 250 yılları arasında yapılmış olan ve önceden yanardağ olmasına rağmen yanardağın pasif hale gelmesi ile birlikte üzerine inşa edilen kalenin, Pers kökenli Pontus Hükümdarı olan 2. Mitradates tarafından yaptırılmıştır. Büyük bir bölümü sadece tek bir kayadan oluşan ve son halini Osmanlı Dönemi içerisinde almış olan kalenin içerisinde, kaya mezarları, kral mezarları, mağaralar, kuyular, dehlizler ve eski sur kalıntıları bulunmaktadır.

Gölköy Kalesi

Tayfun Paşa Kalesi olarak da bilnen ve M.Ö. 3. Ve 4. Yüzyıl içerisinde yapılan kale, işgal yılları içerisinde, Ordu’da işgal edilmeyen tek nokta olarak bilinmektedir, ilçe merkezine 4 km mesafede yer almaktadır ve tarihsel süreçleri içerisinde, gözetleme, sığınma ve savunma amaçları ile kullanılmıştır. Kale, doğal bir kaya kütlesi üzerine yapılmış olmakla bilrikte Pers Kralı olan Dana tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Gaga Gölü

Bölgedeki diğer göllere göre daha derin olan ve Fatsa ilçesinin Meşebükü ve Yassıtaş köyleri arasında yer alan gölün derinliği ortamala 4.5 metre civarındadır. Herhangi bir akarsu ile beslenmeyen göl içerisinde, sazan, kerevit ve yerel balıklar bulunmaktadır.

Ordu Ulugöl

İlçe merkezine 17 km mesafede bulunan ve Haruniye Köyü ve Süleymaniye Köyü arasında yer alan Ulugöl, bir krater gölüdür be Ordu’nun en büyük gölü olarak kabul edilmektedir. Gölün çevresi, meşe ve gürgen ormanları ile kaplı olmakla birlikte bölge, piknik ve kamp alanı olarak kullanılabilmektedir. Gölü, ortalama 15 ilie 40 metre arasında değişkenlik gösteren bir derinliğe sahiptir, 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır ve 26.56 hektarlık bir alana yayılmış durumdadır.

Hoynat Adası

Eski zamanlarda, gemiciler tarafından sığınak ve depo olarak kullanılan, muhteşem bir manzaraya sahip olmasına rağmen çok fazla bilinmeyen ve birçok martı ve karabatak kuşuna ev sahiplğiği yapıyor olması nedeniyle Türkiye Doğa Derneği tarafınca “Önemli Kuş Alanı” ilan edilen ada, nesli tükenmekte olan karabatakların yuva yaptığı tek alan olması nedeniyle korumaya alınmış durumdadır.

Asarkaya Milli Parkı

Doğa ile başbaşa, huzur içerisinde piknik yapabileceğiniz ya da etrafta keşif yapabileceğiniz milli park içerisinde, bol yeşillikler arasında spor yapmak olanakları da bulunmaktadır.

 

Kadılar Yokuşu

Tarihi bir sokak olan ve Osmanlı Dönemi içerisinde, birçok kadının yetiştiği bölge olması nedeniyle Kadılar Yokuşu olarak adlandırılan bölge, Ünye ilçesi içerisinde bulunmaktadır ve kadıların, tatil dönemlerinde yaptırdıkları konak tipi Ünye evleri ile ünlü bir bölgedir.

Turnasuyu Vadisi

Şehir merkezinde yer alan vadi, sahip olduğu doğası ve 60 km uzunluğundaki yürüyüş parkuru ile doğanın ve keşif yapmanın tadını almak isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir.

Melet Nehri

Mesudiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan nehir, ufak akarsular tarafından meydana gelmiştir ve antik dönemde, Melanthios olarak bilinmektedir. Nehrin kuzeyinde, Konacık Kaya Mezarları ve Kaleköy Kalesi gibi tarihi yapıtlar bulunmakla birlikte bölge, pide ve balık yemek isteyenler tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Ordu Çambaşı Yaylası

Şehir merkezine 60 km mesafede yer alan ve 1991 yılında, yayla turizmi merkezi olarak ilan edilen yayla, 72 tane obaya sahiptir ve Türkiye’nin en geniş yaylası olarak kabul edilmektedir.

Osman Paşa Şadırvanı

Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından kendi memleketi olan Ordu’ya 1842 yılında yaptırdığı şadırvandır. 1937 yılında yıkılan şadırvan ancak 1997 yılında tekrar yaptırılmıştır. Türkiye’de sütunların yükseliği bakımından en yüksek şadırvandır.

Başkotanı Köprüsü

Melet ırmağı tarafından ayrılan Mesudiye ve Kabadüz ilçelerinin sınırında bulunan köprü, iki ilçe arasında ulaşımı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır ve 1875 ile 1880 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Cıngırt Kalesi

Fatsa’ya 5 km mesafede ve Yapraklı Köyü sınırları içerisinde yer alan kale, günümüzde birinci derecede arkeolojik sit alanı durumundadır ve M.Ö. 301 ile 63 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Bunlara ek olarak, bölge içerisinde ziyaret edilebilecek diğer noktaları ismen belirtmek gerekirse; Çamaş Hisarbey Köyü Kaya Mezarları, Delikkaya Kaya Mezarları, Gelinkaya Mesire Yeri, Hamidiye Camii, İbrahim Paşa Camii, Selimiye Camii, Aziziye Camii, Yalıköy Camii, Saray Camii, Hacı Osman Ağa Camii, Kadıncık Şelalesi, Keyfalan Yaylası ve Perşembe Yaylası şeklinde sıralama yapılabilir.

Yorum yap