Doğu Anadolu Bölgesi

Muradiye Şelalesi (Hakkında Bilgi, Nerede, Nasıl Gidilir?)

Muradiye, Muradiye Şelalesi, Van Muradiye Şelalesi

Birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Van‘ın görülmeye değer yerlerin başında ise son yıllarda yerli turistin yanında yabancı turistlerin de ilgisini çekmeyi başaran “Muradiye Şelalesi” gelmektedir. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen şelale son yıllarda Van’ın simgesi haline gelmeye başladı. Hem gezmek hem de doğanın keyfine varmak için Muradiye Şelalesi’ne gitmenizi öneriyoruz. 

Muradiye Şelalesi Hakkında Bilgi

Ülkemizde Düden ve Manavgat’tan sonra bu şanslı yerlerden biri de Muradiye olmuştur. Bir sefer sırasında bölgede konaklayan Osmanlı padişahı IV. Murat’tan dolayı bölgenin adı bu şekilde anılmaya başlanmıştır. Şelale, kaynağını Tendürek Dağı’ndan alan Bend-i Mahi çayı üzerinde yer almaktadır. Bu çay üzerinde aslında irili ufaklı birçok şelale bulunmaktadır.

Muradiye Şelalesi’nde sular farklı yükseklikten düşmektedir. Suyun düştüğü en yüksek yer ise yaklaşık olarak 18 metredir. Her ne kadar yüksek olmasa da suyun birçok yerden güçlü bir şekilde düşüşüyle görsel bir şölene tanık olacaksınız. Görüntünün yanında su düşüşlerinin çıkarmış olduğu melodi insana huzur verecek cinsten. İlkbaharda coşkun bir şekilde akan suyuyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan şelale kışında suyunun donmasıyla bir başka güzelliğe bürünmektedir.

Muradiye Şelalesi’ne vardığınızda suyun oldukça yukarısında bulunan asma köprüden geçerken -hele ki kalabalık bir grup varsa- köprünün sallanmasıyla heyecanlanmamanız mümkün değil. Bayağı bir yüksekliği bulunan bu köprüden şelaleyi içine alabilecek güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Köprüyü geçtikten sonra hemen sağınızda muhteşem görüntüsüyle “Muradiye Şelalesi” sizleri selamlayacaktır. Yaz aylarında şelaleye yaklaşabilme ihtimaliniz olduğundan suyun serinliği hemen kendisini hissettiriyor. Gezinizi sıcak bir havada yapıyorsanız bu serinlik sizi orada tutmaya yetecektir.

Şelale gezinizde yapmanızı tavsiye ettiğimiz etkinliklerden biri de şelalenin üst taraflarına çıkıp Bend-i Mahi çayı boyunca yürüyüş yapmanızdır. Bu yürüyüşte çay üzerinde yer alan irili ufaklı şelalelere ve çayın akışı boyunca oluşturduğu güzel görüntülere tanık olabilirsiniz. 

Muradiye Şelalesi’nin bulunduğu bölgede lokanta ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkallar bulunmaktadır. Şelalenin çevresinde geniş bir alanda piknik ya da mangal yapabileceğiniz yerler de mevcut.

Muradiye Şelalesi Nerede? Muradiye Şelalesine Nasıl Gidilir?

Muradiye Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 10, Van merkeze ise 80 km uzaklıkta yer almaktadır. Van-Erciş karayolundan Muradiye-Çaldıran ayrımından saparak 20 km kadar daha gittiğinizde Karahan köyü sapağından şelaleye ulaşabilirsiniz. Özel araçlarıyla ulaşım sağlayacakların Google konumu üzerinden gitmeleri faydalı olacaktır.

Otobüslerle ulaşım sağlayacakların Van terminalinden kalkan Muradiye otobüslerine binerek ilçeye ulaşım sağlayabilirler.

Geziyle İlgili Olumsuz Yorumlarımız

Muradiye Şelalesi ve hemen arkasındaki küçük şelaleleri gezdiğimizde her tarafın çöplerle dolu olması bizleri oldukça üzdü. Bu kadar güzel bir doğa harikasının sahipsiz kalması ve temizliğine önem verilmemesi şelalenin tanıtımı açısından olumsuzluk yaratacağı aşikar. Şelalenin çevresinin biraz daha düzenli olması ve temizliğine önem verilmesiyle ziyaretçi sayısında artış sağlanabilir.

Van’da Gezilecek Yerler

Yorum yap