İstanbul

Kız Kulesi

Kız Kulesi, Kız Kulesi efsanesi, Kız Kulesi tarihi, Kız Kulesi hakkında bilgi, Kız Kulesi nerede, Kız Kulesi nasıl gidilir, Kız Kulesi giriş ücreti, Kız Kulesi ziyaret saatleri

Mimarisi ve güzelliği ile filmlere, efsaneleriyle şiirlere ve kitaplara konu edinilen Kız Kulesi, İstanbul’un en gözde tarihi yapılarından biridir. Tarihi boyunca farklı amaçlar için kullanılan kule hakkında oldukça fazla rivayet bulunmaktadır. İstanbul‘da hem hareketli tarihiyle hem de eşsiz manzarasıyla gezginleri şaşkına çeviren Marmara’nın ortasındaki bu yapıyı ziyaret etmeden önce hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Kule, hem müze olarak hemde restaurant olarak yılın tüm günü hizmet vermektedir. Kuleye çıkarak İstanbul Marmara denizini 360 derecelik bir açı ile görmeniz ve boğazın tadını çıkarmanız mümkündür. Üsküdar sahilinde bulunan kuleye, oradan kalkan tekneler eşliğinde kısa sürede gidebilirsiniz. Bunun dışında ayrıca kulede yemek yiyebilir, müzesini gezebilir ve manzaranın tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Kız Kulesi Hakkında BilgiKız Kulesi, Kız Kulesi nerede, Kız Kulesi nasıl gidilir, Kız Kulesi özellikleri, Kız Kulesi hangi ilçede, Kız Kulesi tarihi, Kız Kulesi efsanesi

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde küçük bir adacığın içerisine inşaa edilen tarihi yapı, yaklaşık 18 metre yükseliğinde ve 5 kattan oluşmaktadır. Tarihi yapı günümüze kadar uzanan son Bizans yapısıdır. Kız Kulesi’nin tarihi milattan önceki zamanlara dayanmaktadır. Antik zamanlarda bu tarihi yapıya Atina Kralı Charles’in eşi olan Damalis adı verilmiştir.

Tarihi yapıya “Kız Kulesi” adını veren ise Osmanlı’dır. Bizans Dönemi’nde ise “Arcla” (Küçük Kale) olarak bilinmektedir.

Milattan önceden günümüze gelene kadar yaşanan depremler ve yangınlar neticesinde bu tarihi yapı kullanılmayacak hale gelmiştir. II. Mahmud döneminde Kız Kulesi restore çalışmaları sonrasında günümüzdeki şeklini almıştır.

Kız Kulesi TarihiKız Kulesi, Kız Kulesi efsanesi, Kız Kulesi efsaneleri, Kız Kulesi hikayesi, Kız Kulesi hikayeleri, Kız Kulesi rivayetleri

Tarihi yapı üzerine kaynaklar incelendiği zaman ilk kez M.Ö 410 yılında inşaa edildiği düşünülmektedir. Kız Kulesi, Atinalı Alkibiades tarafından boğazdaki gemi trafiğini denetlemek ve vergi almak amacıyla inşaa edilmiştir.

Bu tarihi yapının günümüzdeki şeklinin kazanmasında önemli rol oynanan 2 etken vardır. II. Mahmud ile Roma Dönemi’dir. İmparator Manuel Comnenos’un emriyle kulenin etrafı kayalık ve kentin etrafı savunmaya yönelik dizayn edilmiştir. Kız Kulesi, Bizans’ın son zamanlarında Osmanlı kuşatmasından kurtarmak için Venedik filosuna barınak olmuştur.

Cumhuriyet Dönemi’nde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Denizcilik faaliyetleri için bu tarihi yapı kullanılmıştır. 1995 – 2000 yılları arasında bu tarihi yapı geniş çaplı bir restore sürecine girmiştir. Restore çalışmalarının bitmesinin ardından bu tarihi yapı günümüzde müze ve restoran olarak işletilmektedir.

Kız Kulesi Hikayesi (Kız Kulesi Efsanesi)

İstanbul’un göbeğinde yer almasına rağmen insanların kolayca ulaşamayacağı bir noktada konumlandırılmıştır. Halk arasında bilinen iki önemli efsanenin biri Bizans diğeri ise Osmanlı Dönemi’ne aittir.

Halk arasında geçen bir rivayete göre Bizans imparatorunun bir kızı olur, doğuma çok sevinen kral prensesin doğum gününü bayram ilan etmiştir. Bizans imparatorunun bu kadar sevinmesi üzerine bilginlerin en yaşlısı ve kudretlisi imparatora kızının 18 yaşına gelmeden önce bir yılan tarafından ısırılacağını ve öleceğinden bahsetmiş.

Bunun üzerine imparator adacığın içerisinde yer alan Kız Kulesi’ni onartmış, kızını bunun içerisine yerleştirmiştir. Prenses 18 yaşına gelince adaya gelen bir çiçek sepeti içerisinde yer alan yılan tarafından imparatorun kızı ısırılmıştır.

Halk arasında sıkça duyabileceğiniz bir diğer efsane ise Osmanlı Dönemi’nden gelir. İstanbul’u kuşatmaya gelen Battal Gazi, karargahını kıyıya kurup yedi sene boyunca burada beklemiştir. Bizans İmparatoru bu durumdan korkarak kızını kule içerisine yerleştirmiştir. Battal Gazi bunu öğrendikten sonra Kız Kulesi’ne sessizce girerek, imparatorun kızını kaçırır. Bunun üzerine “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözünün çıkış noktasıdır.

Kız Kulesi Restoranı

1995 – 2000 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından bu kule öncelikle müzeye sonrada gezginlere hizmet verebilmek amacıyla restoran bölümü açılmıştır. Kız Kulesi’nde haftanın 7 günü hizmet veren hem bar hem de restoran bölümü bulunmaktadır.

Kız Kulesi’nde boğaza karşı kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra özel günlerinizde kokteyller verebileceğiniz bar kısmı bulunmaktadır.

Kahvaltı servisi hafta içi 09:00’da başlarken, hafta sonu 10:00 da başlayıp 13:30’da kapanmaktadır. Restoranın öğle yemeği servisi ise 12:00’da başlar.

Bar ve restoran bölümünde mönüleri görebilmek ve online randevu alabilmek için buranın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kız Kulesi Restaurant Ücretleri

Kız kulesine giderek güzel bir kahvaltı veya akşam yemeği eşliğinde manzaranın tadına doymak ister misiniz? Herkesin hayali olan bu yerde dilerseniz kahvaltı yapabilir, dilerseniz de yemek yiyebilirsiniz. Peki, bu durum size kaça patlar? Kız arkadaşınızla giderseniz eğer rezil olmamanız için baştan bu konuda sizlere bilgi vermek istedik. Kız kulesi ücretleri ile ilgili olarak kahvaltı ve akşam yemeği fiyatları şu şekildedir. İşte Kız Kulesinde yemek fiyatları;

  • Kız Kulesi Kahvaltı Fiyatları: Hafta içi 09:00 – 13 :00 saatleri arasında giderek hem müze giriş hemde kahvaltı yapabilirsiniz. Bu fiyat sizlere 75 TL olarak ücretlendirilir. Ancak hafta sonu da gitmek isterseniz eğer o zaman aynı tarihe sizlere 95 TL olarak ücretlendirilecektir. Bir nevi esnafçılık uygulaması olan bu uygulama ile rağbet görmeyen hafta içine de müşteri çekmek istenmektedir. Ancak kahvaltı konusunda rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın.
  • Kız Kulesi Öğle Yemeği Fiyatları: Öğlen yemeği kafede yediğiniz için sabit bir menü yoktur. Dolayısı ile size gelen menü üzerinden seçtiğiniz bir yemeği yiyebilir ve harcayacağınız tutara orada karar verebilirsiniz. Kız kulesinde öğlen yemeği yemekten ziyade sizleri akşam yemeğine bekleriz.
  • Kız Kulesi Akşam Yemeği Fiyatları: Akşamları saat 20:15’ten itibaren restoran olarak hizmet veren kulede yemekler menü şeklinde sunulmaktadır. Dünya mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz harika bir yemek ile isterseniz kız arkadaşınıza evlilik teklifi dahi yapabilirsiniz. Akşamları 2 farklı şekilde servis edilen menülerin fiyatları 225 ve 275 TL olarak değişmektedir. İçecekler için ekstra ücret talep eden restoran ayrıca 7 yaş altında çocuk, şort, kapri vb kıyafetler ile de konuk ağırlamamaktadır.

Akşamları ziyaretçi girişine de kapanan restoranda romantik anlar yaşayabilirsiniz. Sevgilinize eğer evlilik teklifi falan yapacaksanız doğru adres ve mekân orada akşam yemeğinde olmaktadır. Bu ortam eşliğinde sizlere hayır diyecek bir kızın olmadığını düşünüyoruz. Aynı zamanda akşamları İstanbul ışıl ışıl olacağı için manzarasını da görmenizi tavsiye ederiz.

Kız Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

M.Ö 410 yılında inşaa edilen Kız Kulesi 2000 yıldan daha fazladır boğazın güzelliğine eşsiz bir güzellik katar. Kız Kulesi, Üsküdar’da Salacak Sahili’nin yaklaşık 200 metre açığında bulunmaktadır.

Salacak’tan ve ya Kabataş’tan kalkan tekneler aracılığıyla bu tarihi yapıya kolayca ulaşabilirsiniz.

Kabataş’tan kalkan tekneler hafta içi 12:00’da hafta sonu 10:00’da başlamaktadır. 45 dakika da bir kez olmak üzere 19:00’da son sefer düzenlenmektedir.

Salacak’tan ulaşmak isteyenler ise gündüzleri 09:15’dan 18:30’a kadar her 15 dakika da bir kalkan tekneleri kullanabilir.

Akşam saatlerinde bu tarihi yapıya ulaşmak isteyen gezginler ise tekneler ile ulaşabilmek için rezarvasyon yaptırması gerekir.

Kız Kulesi Giriş Ücreti 2020

İstanbul’un Marmara’ya açılan kısmında yer alan Kız Kulesi’nin giriş ücreti yetişkinlerden 30, öğrencilerden 15 TL ücret talep edilmektedir. Ayrıca %60 üzerinde engeli bulunan kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

İstanbul’un hem tarihi hem de eşsiz güzelliği ile akıllara yer edinen bu kuleyi ziyaret etmeden kesinlikle başkentten ayrılmayın.

Kız Kulesi Ziyaretçi Saatleri

Hem müze hem de restoran bölümü bulunan bu tarihi yapıyı yılın 365 günü 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kahvaltı dışında yer alan bölümleri görebilmek için rezervasyon yaptırmanıza gerek yoktur. Eğer restoran bölümünden faydalanmak isterseniz internet sitesi üzerinden randevu yaptırmalısınız.

Kız Kulesi Hakkında Bilinmesi Gereken 5 İlginç Bilgi

Kız kulesi hakkında pek dillendirilmeyen ancak araştırmacı insanlar tarafından iyi bilinen bazı gerçekler vardır. Aşağıda sizlere bunların içerisinden seçtiğimiz 6 tane enteresan bilgiyi paylaşacağız.

  • Bizanslılar, şehri düşman gemilerinden korumak için 12. yüzyılda iki tane kule yaptırmış. Bunların bir tanesi Topkapı kıyısında bir tanesi ise Üsküdar sahilindeymiş. Filmlerde de gördüğümüz sahnelerden olan ve demir halat gerilerek gemilerin geçmesine izin vermeyen yapıtlar bunlardır işte.
  • İstanbul Fethi 1453 yılında Venedikliler Bizans’a yardım etmek için bu kuleyi üs olarak kullanmış ve buradan gemilerin geçişine izin vermemiştir.
  • Fatih Sultan Mehmet ise kulenin doğal konumunu avantaja çevirmek için burayı bir kaleye dönüştürmüş ve etrafını toplarla çevirmiştir. Böylelikle doğal olarak inşa edilen bu yer İstanbul’u denizden koruyan en önemli araç haline gelmiştir.
  • Kule tarihte kimi zaman sürgün yeri, kimi zamansa karantina odası olarak kullanılmış ve her zaman için döneminin en çok konuşulan olaylarına şahitlik etmiştir.
  • Kız kulesine tarih boyunca verilen isimler şu şekildedir, Arkla, Damalis ve Leandros.

Kule her daim devrinin en önemli simgelerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Kimi zaman şehri savunmuş, kimi zamansa sürgün yeri, karantina odası olarak kullanılmıştır. Ancak bir şekilde her zaman için işlevini sürdürmeyi başarmıştır.

Kız Kulesi Deniz Üstünde Nasıl Duruyor?

Buz dağının görünen yüzünü gördüğümüz için bu kulenin denizin üzerinde batmadan durduğunu zannederiz. Ancak gerçek pekte böyle değil, kıs kulesi kayalıkların üzerinde güzel bir şekilde konumlanmıştır. Hatta tarihe baktığımız zaman ve uydu görüntülerinden anlayabileceğimiz gibi Marmara denizi giderek küçülmektedir. Bu nedenle yapıldığı zamanlarda kulenin sahilin hemen dibinde olduğunu söyleyebiliriz. Kara ile bağlantısı zaman içerisinde kopmuş olan bu kule, şuan görenler tarafından sanki deniz üzerinde duruyormuş gibi gözükmektedir.

İstanbul’da Gezilecek Yerler ⇐

Yorum yap