İstanbul

Beykoz Bozhane Köyü

Bozhane Köyü, Beykoz Bozhane Köyü, Bozhane Köyü kamp alanı, Bozhane Köyü neler yapılır, Bozhane Köyü nerede, Bozhane Köyü nasıl gidilir, Bozhane Köyü hakkında bilgi, Bozhane Köyü gezisi

Bu yaşıma kadar daha çok İstanbul’un kalabalık ve gürültülü yerlerine gitmeye alışmış birisi olarak pandemi sonrasında 180 derece dönerek İstanbul ve çevresinde gürültüden, kalabalıktan uzak yerlere gitmeye ve giderek de bundan büyük keyif almaya başladım. Yine sakinliği ve doğayı aradığımız günlerde rotamızı “Bozhane Köyü”ne çevirdik. Yeşil bir doğasıyla dikkat çeken Beykoz’un bilinen köylerinden olan “Bozhane”ye yapmış olduğumuz gezimizi aşağıdaki videodan da seyredebilirsiniz.

Beykoz Bozhane Köyü

Bugün mahalle statüsüne geçmiş olan Bozhane Köyü, tarihi 1500’lü yıllara kadar giden bir köy aslında. İstanbul’un fethi sırasında ele geçirilen yerlere yerleştirilen Türkmenlerin oluşturduğu bu köy, asırlarca varlığını aynı bölgelerde devam ettirmiş. Hemen yanında Kılıçlı ve Göllü köylerinin yer aldığı Bozhane Köyü’nün aslında bu köylerde yaşayan köylüler tarafından kurulduğu ve isminin de “Boş Hane”den geldiği söylenir. İçerisinde yaklaşık 150 hanenin yer aldığı köyde hem eski evleri hem de yeni yapılmış köy evlerini bir arada görmek mümkün.Bozhane Köyü, Beykoz Bozhane Köyü, Bozhane Köyü kamp alanı, Bozhane Köyü neler yapılır, Bozhane Köyü nerede, Bozhane Köyü nasıl gidilir, Bozhane Köyü hakkında bilgi, Bozhane Köyü gezisi

Yaklaşık olarak 550 nüfustan oluşan Bozhane Köyü’nde yaşayanlar geçimlerini odunculuk, tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. 30-40 sene öncesine kadar da bu köylerde toplanan odunlar, Riva Deresi üzerinden tekneler yardımıyla deniz yoluyla İstanbul’un çeşitli ilçelerine götürülür satılırmış ancak günümüzde odunun yakıt olarak önemini kaybetmesinden sonra daha çok fırınlar için odunculuk yapılmaya başlanmış.

Bozhane Köyü’nün en güzel tarafı sanırım Riva Deresi’nin köyün ortasından geçmesidir denilebilir fakat son yıllarda dere o kadar kirletilmiş ki yanına yaklaşmak bile mümkün olmamaktadır. Yanına gittiğinizde simsiyah görüntüsü ve pis kokusuyla Kadıköy’deki o meşhur Kurbağalıdere  görüntüsüne sahip. Muhteşem bir doğayla bezenmiş bu bölgede derenin korunamaması ve kirletilip -kirleten köylüler değil sorun atık suların dereye akıtılması- bu hale getirilmesi beni fazlasıyla üzdü.

Derenin kirletilmesi nedeniyle bu bölgede oturacağınız birçok nokta maalesef koku olarak sizleri rahatsız edecek nitelikte ancak aşağıdaki fotoğraf hemen köy merkezinin dere tarafında arkasında kalmakta ve köyden ayrılmak için oturabileceğiniz son nokta olarak değerlendirilebilir.

Bozhane Köyü, Beykoz Bozhane Köyü, Bozhane Köyü kamp alanı, Bozhane Köyü neler yapılır, Bozhane Köyü nerede, Bozhane Köyü nasıl gidilir, Bozhane Köyü hakkında bilgi, Bozhane Köyü gezisi

Bozhane Köyü Kamp

İstanbul’da olanların en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında tamamen doğal bir ortamda kamp yapılabilecek bir alan olduğundan bu köy çevresinde çeşitli noktalarda kamp kurulması buranın en büyük artısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda videomuzda da gösterdiğimiz gölün çevresinde kamp kurulabilecek noktalar mevcut. Eğer doğal bir ortamda kamp yapmak ve gece sessizliğinde çadırınızda vakit geçirmek istiyorsanız bu noktayı değerlendirebilirsiniz.Bozhane Köyü, Beykoz Bozhane Köyü, Bozhane Köyü kamp alanı, Bozhane Köyü neler yapılır, Bozhane Köyü nerede, Bozhane Köyü nasıl gidilir, Bozhane Köyü hakkında bilgi, Bozhane Köyü gezisi

Bozhane Köyü, Karadeniz’i andıran bir doğal ortama sahip olduğundan yabani hayvanların olabileceğini unutmamak gerekiyor. Özellikle tatlı su kenarında kamp kurarken bu detayı da aklınızda bulundurmak faydalı olacaktır. Bu nedenle özellikle tek başına kamp yapmak isteyenlerin dikkatli olmasını tavsiye ederim.

Kamp yapmaya geldiğinizde köy muhtarıyla konuşup bilgi vermenizde fayda var diye düşünüyorum. Burada herhangi bir tesis olmadığından kamp için ücret ödemenize gerek yok. Tesis olmadığından kampta ihtiyaç duyduğunuz WC, çeşme ve elektrik gibi çeşitli hizmetlerden mahrum olacağınızı unutmayın.

Aracınızla kamp kurabileceğiniz gölün hemen kenarına kadar gidebilirsiniz.

Burada kamp kurmak gibi bir düşünceniz varsa aracınızla birkaç dakika içerisinde köy merkezine gidebileceğinizi ve marketten birçok ihtiyacınızı giderebileceğinizi de belirtmek istiyorum.

Son bir bilgi de telefon üzerine olsun. Bölgede hem telefonun çekmesi hem de internet anlamında herhangi bir problem de bulunmamaktadır.

NOT: İnternette ve Youtube’da sürekli Bozhane diye anlatılan göl aslında Göllü Köyü’nde yer almaktadır.

NOT 2: Göle giden yolun başlangıcında demir bir kapı var, biz gittiğimizde kapı açıktı ancak daha sonra köylülerle konuştuğumuzda kapının açık olmasına şaşırmışlardı. Bu nedenle yol üzerinde o kapıyı kapalı görürseniz şaşırmayın ve muhtarla konuşarak şansınızı deneyin.

Bozhane Köyü’nde Neler Yapılır?Bozhane Köyü, Beykoz Bozhane Köyü, Bozhane Köyü kamp alanı, Bozhane Köyü neler yapılır, Bozhane Köyü nerede, Bozhane Köyü nasıl gidilir, Bozhane Köyü hakkında bilgi, Bozhane Köyü gezisi

Eğer İstanbul şehrinin gürültüsünden kaçmak, göl kenarında yeşil bir doğada piknik ve ailece bir köy gezisi yapmak gibi bir düşünceniz varsa Bozhane Köyü’nü listenize ekleyebilirsiniz. Böyle bir giriş yapsam da beklentileri yüksek tutmamakta fayda var.

Buraya geldiğinizde hemen bitişik köy olan Göllü Köyü’nü de gezebilirsiniz. Göllü Köyü yolu üzerinde birçok modern yapılaşma izlerini görmekle birlikte oturacağınız alanlar da mevcut.

Bozhane Köyü Nerede? Nasıl Gidilir?

Bozhane, İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Özellikle Anadolu tarafında yaşayanlar için gitmesi oldukça kolay bir noktada bulunmaktadır.  Bazı ilçelere göre köyün uzaklığı şu şekilde:

Pendik: 40 km
Kadıköy: 44 km
Maltepe: 45 km
Şişli: 55 km
Bakırköy: 60 km

Aşağıdaki haritadan köyün yerine göz atabilir ve navigasyon açacaksanız konumu kullanabilirsiniz:

Eğer özel aracınız ile buraya geleceksiniz yollar gayet güzel ve hemen hemen tamamen asfalttan oluşmakta. Toplu taşıma ile buraya gelecekseniz Beykoz ve Çekmeköy’den kalkan otobüsler buradan geçmektedir. Beykoz’dan kalkan 137, Çekmeköy’den kalkan 138 numaralı otobüs hattı buradan geçmektedir.

Bozhane Köyü Yorumlar

Her gezimizde olduğu gibi Bozhane’de edindiğimiz olumlu ve olumsuz düşüncelerimizi buradan paylaşarak gezmeyi düşünenlere fikir vermek istiyorum.

Olumlu Düşüncelerim:

  • Köy yolları araç için uygun
  • Köy merkezinde her şeyi bulabileceğiniz iki market var.
  • Telefon ve internet konusunda herhangi bir problem yok.
  • Göllü Köyü’nün muhtarı hoşsohbet birisi, mutlaka muhtara uğrayıp çayını için 🙂

Olumsuz Düşüncelerim:

  • Köyün ortasından Riva Deresi geçiyor diye seviniyorsunuz fakat gittiğinizde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorsunuz çünkü kokudan ve kötü görüntüsünden derenin yanına yaklaşmak mümkün değil.
  • Göl ve dere kenarında birkaç nokta dışında (o da kokuya dayanabilirseniz) oturacağınız çok fazla alan yok.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
Esenceli Köyü
Ballıkayalar Tabiat Parkı
Darlık Barajı
Hacıllı Köyü

Yorum yap