İstanbul

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı, Beylerbeyi Sarayı tarihi, Beylerbeyi Sarayı tarihçe, Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti, Beylerbeyi Sarayı ziyaret saati, Beylerbeyi Sarayı nerede, Beylerbeyi Sarayı nasıl gidilir

Birbirinden görkemli ve tarihi saraylara ev sahipliği yapan İstanbul‘da Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini yansıtan en dikkat çekici sarayların başında Anadolu Yakası’nın boğaz kıyısında bulunan “Beylerbeyi Sarayı” yer almaktadır. İstanbulluların her gün geçtikleri 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nün hemen altında yer alan saray, mevsimlere göre büründüğü renkler ve çiçekleriyle tabloyu andıran bir bahçenin tam ortasında yer almaktadır. Beylerbeyi Sarayı; tarihi, yapısal özellikleri, hikayesi ve görkemiyle herkesin görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. İstanbul’a gelmişseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelen bu sarayı “hadi burayı da gezelim” diyerek gezmeniz büyük kayıp olacaktır. Bu nedenle bu yapıyı gezmeden önce hazırlamış olduğumuz yazıyı sonuna kadar okumanız gezinizi anlamlandırmak için faydalı olacaktır.

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

Sarayın bulunduğu arazinin tarihi Bizans’a kadar gitmektedir. Bizans döneminde arazide inşa edilen çeşitli yapılar 17. yüzyıla kadar ayakta kalır. Bu tarihten itibaren Osmanlı hanedanlığı üyeleri tarafından arazide çeşitli yalılar ve köşkler inşa edilse de bu yapılar fazla uzun ömürlü olmamıştır.

Bir önceki sarayın yanması üzere Sultan Abdülmecid yine aynı arazide yazlık saray olarak kullanacağı yeni bir yapının emrini verir. Yeni sarayın çalışmaları 1863 yılında başlar ve 21 Nisan 1865 tarihinde tamamlanarak hizmete girer. Yaklaşık 500.000 Osmanlı lirasına mal olan sarayın mimarlığını ise Sarkis Balyan yapmıştır.

Beylerbeyi Sarayı Hakkında Bilgi

Dikdörtgen bir plan dahilinde geniş bir bodrum üzerine iki katlı bir şekilde inşa edilen saray yaklaşık 2.500 metrekarelik bir genişliğe sahiptir. Oldukça geniş olan sarayda toplamda 6 salon, 24 oda bulunmakla birlikte 1 tuvalet ve 1 hamam da yer almaktadır. Batı ve Doğu mimari özelliklerinin harmanlanmasıyla oldukça görkemli bir görünüme sahip olan saray harem ve selamlık olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Sarayın çatısı korkuluklarla gizlenmiş, pencereler kemerlerle süslenmiş olup dış duvarları mermerlerle kaplanmıştır.

Saray odalarının tavanlarında sık sık deniz ve gemi motifleri görülmektedir. Bunun nedeni ise Sultan Abdülaziz’in denize fazlasıyla tutkulu bir kişiliğe sahip olmasıdır. Beylerbeyi Sarayı yazlık olarak tasarlanılmış ve kullanılmıştır. Sultan burayı sadece yaz aylarında kullandıkları için sarayda herhangi bir ısıtma sistemi bulunmamakla birlikte yazın serin kalacak şekilde tasarlanmıştır. Sarayın hemen giriş katının ortasında bulunan ve suyunu denizden alan havuz ile sarayın içinin serin kalması amaçlanmıştır.

Saray ayrıca daha sonraki yıllarda yabancı devlet adamlarının konuklanmasına kullanılan bir konukevi işlevi de görmüştür. Sarayda Avrupalı birçok önemli devlet adamı konaklamıştır. Sultan II. Abdülhamid tahttan indirildikten sonra burada zorunla ikamete zorlanmış ve 1918 yılında bu sarayda hayatını kaybetmiştir.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti 2020

Öncelikle şunu belirtelim ki Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı olduğundan “Beylerbeyi Sarayı Müzekart” ile ziyaret edilememektedir. Beylerbeyi Sarayı giriş ücretleri Milli Saraylar yönetmeliğine göre şu şekildedir:

Tam Bilet (Yabancı Uyruklu Olanlara): 40 TL
Tam Bilet (Türk Vatandaşları): 20 TL
Öğrenci – Öğretmen – Erler: 10 TLBeylerbeyi Sarayı, Beylerbeyi Sarayı hakkında bilgi, Beylerbeyi Sarayı tarihi, Beylerbeyi Sarayı özellikleri, Beylerbeyi Sarayı nerede, Beylerbeyi Sarayı kahvaltı

Ayrıca ilgili yönetmeliğe göre 0-6 yaş arasında olanlar ile 65 yaş üstü olanlar saraya ücretsiz giriş yapabilmektedir.

Saray bahçesine girdiğinizde sizlere rehber olması adına ücretsiz olarak elektronik cihazlar verilmektedir. Böylelikle sarayı gezerken bulunduğunuz konuma göre sizlere sarayla ve odalarla ilgili ayrıntılı bilgi verilmektedir.

Beylerbeyi Sarayı Ziyaret Saatleri ve Günleri

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bünyesindeki tüm saray ve müzeler sadece pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Bu nedenle pazartesi dışında haftanın diğer tüm günlerinde saat 09:00-17:00 arasında Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret edebilirsiniz. Sarayın ziyaret saatleri ile ücret bilgisi için buradan detaylı ve güncel bilgiye ulaşabilirsiniz.

Burayı ziyaret etmeden önce sizleri uyarmak isteriz ki sarayın içinde her türlü görüntülü çekim yapmak yasak. Bu nedenle görevliler tarafından sertçe uyarılabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Ancak sarayın bahçesinde çekim yapmakla ilgili herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır.

Beylerbeyi Sarayı Kahvaltı

Sarayın içinde yer aldığı bahçe hem tarihi yapılara ev sahipliği yapması hem de boğazın kenarında yeşillikler içinde bulunması nedeniyle oldukça farklı bir atmosfere sahip. Beylerbeyi Sarayı bahçesinde yer alan ve haftanın her günü saat 09:00 – 17:00 ile hizmet veren kafeteryada boğazda yapabileceğiniz en güzel kahvaltılardan birinin tadına bakma şansınız da var. Özellikle hafta içinde erken saatlerde oldukça sakin bir ortamda bu tarihi ve boğaz havası eşliğinde kahvaltı yapmanızı öneririz. Boğazda yapabileceğiniz kahvaltılar içinde fiyatı da oldukça makul seviyede. 2019 yılı itibariyle burada 30 TL gibi uygun bir fiyatla kahvaltı servisi yapılmaktadır. Ancak saray bahçesine giriş için ilaveten 5 TL ücret alacaklarını da unutmayın.

Beylerbeyi Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir?

Saray, İstanbul’un boğaz kıyısında yer alan Üsküdar ilçesinde bulunmaktadır. Sarayın konumuna bakmak ve özel araçla buraya gelmek için buradan Google konumuna bakabilirsiniz.

Buraya gelmek için öncelikle Üsküdar’a gelmeniz gerekmektedir. Üsküdar’dan Beykoz yönüne giden herhangi bir otobüs ya da minibüs aracılığı ile buraya kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

Kadıköy’den buraya direkt gelebileceğiz otobüs hatları şu şekilde: 15F, 12H, 14M

Üsküdar çarşıdan ise “15, 15C, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15P, 15R, 15S, 15U, 15Y, 15ŞN” hatlı otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Metrobüs ile ulaşım sağlayacaklar ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü durağında inerek buraya kısa sürede yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Youtube Video I İstanbul’da Gezilecek Yerler

2 yorum

  • merhaba,
    yabanci ogrenciler icin 50-100 kisilik arasinda grup seklinde fiyati nasil olur?
    iyi calismalar

    • Merhaba,
      Toplu alımlarda bir indirim olur mu açıkçası bilmiyorum. Bilgi için Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı arayabilirsiniz: 0(212) 236 90 00

Yorum yap