Aydos Mesire Yeri

İstanbul’da oturuyorsanız ki özellikle Anadolu Yakası’ndaysanız piknik ve doğa yürüyüşü yapmak için gidebileceğiniz en güzel noktalardan birisi “Aydos Mesire Yeri“dir. İstanbul’un Kartal ilçesinden girişleri olsa da Pendik ve Sultanbeyli ilçe sınırları içinde de yer alan Aydos Ormanı, aynı zamanda bu koca şehrin akciğerleri olarak bilinmektedir. Eğer ailece piknik yapmak ve doğanın sesini dinlemek istiyorsanız şehrin tam ortasında yer alan Aydos mesire alanını değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Hem piknik yapmak, hem yürümek ve göl havasını solumak isteyenler için önerilerimizin ilk sıralarında olan Aydos’ta aynı zamanda İstanbul’un en yüksek tepesi de bulunmaktadır. Yani aslında burası piknik yapmanın ötesinde İstanbul’un biyolojik zenginliğini görebileceğiniz bir yer de.

Aydos Ormanı Hakkında Bilgi

→ Kartal, Pendik ve Sultanbeyli ilçelerinin ortasında yer alıyor.

→ İstanbul’un en yüksek tepesi olan Aydos Tepesi burada bulunuyor.

→ Deniz bisikletine binebileceğiniz bir gölü de var.

→ Piknik – mangal yapılabilir.

→ Büyük bir alan olduğu için hafta sonu ne kadar yoğun olsa da yer bulunabiliyor.

→ İçeride göl kenarında tesisler mevcut olduğundan göl kenarında yemek yiyebilir, göl kenarlarında oturabilirsiniz.

→ Koca bir orman olan Aydos’ta tertemiz oksijenli havayı soluyabilirsiniz.

Aydos Mesire Yeri – Piknik Alanı

Kartal’ın Uğur Mumcu mahallesinden 6 farklı kapı üzerinden buraya giriş yapabilirsiniz. Hafta içi neredeyse doğayla baş başa kalıyorsunuz fakat ne kadar büyük bir alan da olsa hafta sonu aşırı kalabalık piknik zevkinizi azaltabilir. Hafta içi ise burası neredeyse ıssız bir yere döndüğünden doğada yalnız başınıza kalma şansınız da var. Piknik alanlarında ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz yeme-içme tesisleriyle birlikte birkaç nokta da WC de mevcut.

Burada piknik yapabileceğiniz gibi ucu bucağı olmayan ormanın içinde yürüyüş de yapabilirsiniz. Yani trekking yapmak için İstanbul’dan çok uzaklaşmanıza da gerek yok aslında, burası birçok yeri aratmayacak kıvamda. Aynı zamanda mesire alanı içinde yer alan gölde deniz bisikleti kiralayarak hem spor yapabilir hem de orman kenarındaki gölde muhteşem bir doğa yolculuğu yapabilirsiniz. Bu arada bisiklet derken burada bisiklet sürmenin keyfini belirtmeye gerek duymadım 🙂

Aydos Ormanı Giriş Ücreti

Aydos Ormanı’na girişler için 2020 yılında şu ücret tarifesi uygulanmakta:

  • Otomobil: 22 TL
  • Minibüs: 60,00 TL
  • Midibüs:90,00 TL
  • Otobüs: 160,00 TL
  • Yaya – Bisiklet: 8.5 TL
  • Öğrenci: 4 TL

Aydos Ormanı Nerede? Nasıl Gidilir?

Bu kadar övgüden sonra “Aydos Mesire Yeri nerede? Nasıl gidilir?” sorularının cevaplarını vermeden olmaz. Aydos Ormanı, İstanbul’un Kartal ilçesinde bulunmaktadır. Girişleri buradan 6 farklı kapıdan yapabilirsiniz. Google Haritası üzerinden giriş yapacağınız kapıların konumlarına göz atabilirsiniz.

Özel araçları olan yukarıdaki konumdan buraya ulaşım sağlayabilir fakat toplu taşımayla gelmeyi düşünenlerin Kartal merkezden kalkan Uğur Mumcu minibüslerine binmeleri gerekmekte. Minibüsler mesire alanının kapı önlerinden geçtiğinden buralarda inebilirsiniz.

Aydos Kalesi

İstanbul’un en yüksek tepesi olan Aydos’ta yer alan bu tarihi kalenin Doğu Roma Dönemi’nde yapıldığı bilinmektedir. Çevresiyle birlikte sit alanı ilan edilmiş olan kale, uzantısıyla birlikte toplamda 325 metrelik bir alanda kurulu. İstanbul’un fethedilmeye başlandığı ilk yerlerden olan Aydos’taki bu kale, İstanbul’da ilk alınan yerlerden birisidir.

11. yüzyılda inşa edilmiş ve oldukça kötü durumda olan Aydos Kalesi, 7 yıldır süren uzun bir restorasyon çalışması görmektedir. Yapılan çalışmalarda kale içinde çok önemli tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmış durumda.

Aydos Ormanı’nda yapacağınız etkinliklerden birisi de İstanbul fethine giden ilk adım olan Aydos Kalesi’ni ziyaret edebilir, yüksek noktadaki kaleden İstanbul manzarasını seyredebilirsiniz.

Yorum ve Tavsiyeler

→ Eğer spor, doğa ve pikniği seviyorsanız burası sizler için fazlasıyla güzel.

→ Girişlerin araç başı 22 TL olması biraz fazla gerçekten. Bunun üstüne internette bir de masalardan ücret alınmasıyla ilgili şikayetler okudum ki kesinlikle vermeyiniz.

→ Ben hep Uğur Mumcu tarafından giriş yaptım ve her zaman da ücretliydi fakat nette arkadan dağ yollarından girişlerin serbest olduğu yazıyor. Hatta Pendik Yeşil Vadi olarak adlandırılan yerden de girişlerin serbest olduğunu okuyunca üzüldüm açıkçası 🙂

→ Orman içinde birçok noktada mangal ve semaver hizmeti veren yerler de var, yani etinizi alıp direkt gidebililirsiniz.

→ Temizlik konusunda biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ki bazılarımız gerçekten bu konuda çok duyarsız 🙁

→ İçeriye giriş yaptığınızda kafanıza göre istediğiniz noktadan devam edebilirsiniz. Eğer göle gitmek istiyorsanız arada küçük tabelalarda göle gider yazıyor, o kadar 🙂

→ Kimileri çok arı var diye yorum yazmış da buna ne cevap vermeli bilemedim.

İlgili Yazılar