İstanbul

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, Atatürk Arboretumu fotoğraf, Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi, Atatürk Arboretumu görüntüleri

İstanbul’da doğayla baş başa kalabileceğiniz; yaprak, kuş ve huzurun sesiyle bambaşka bir dünyaya yolculuk edeceğiniz bir gün geçirmek ister misiniz? Şehrin gürültüsü, her geçen gün yükselen beton yapıları ve oksijenden mahrum şehir havasından kurtulup kendini yeşil bir doğanın içine bırakmak İstanbul’da yaşayan herkesin hayalidir. Bu hayalinizi gerçeğe çevirebileceğiniz en yakın ve güzel yerlerin başında Atatürk Arboretumu gelmektedir. İstanbul‘un Sarıyer ilçesinde yer alan Atatürk Arboretumu adeta minik bir ormanı andırır.

İstanbul’un en güzel yüzünü temaşa edeceğiniz Atatürk Arboretumu’nda birbirinden güzel doğa fonlarıyla fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Bu nedenle son yılların en popüler dış çekim adresi burasıdır. Aynı zamanda birçok filmin ve dizinin özellikle sonbahar temalı görüntüleri burada çekilmektedir.

Atatürk Arboretumu Hakkında BilgiAtatürk Arboretumu, Atatürk Arboretum, Atatürk Arboretumu bilgi, Atatürk Arboretumu giriş ücreti, Atatürk Arboretumu ziyaret saatleri

Buranın tanıtımına geçmeden önce birçok kişinin merak ettiği “Arboretum nedir? Arboretum ne demek?” sorularına cevap verelim: Arboretum kelimesinin etimolojisine göz atarsak “Arboretum” “arbor” ve “etum” kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Arbor kelimesi ağaç,  etum kelimesi ise ağaca benzer türdeki bitkilerin yetiştirilmesi anlamında kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu kelime sözcük anlamı olarak “Ağaç ve ağaç kökeninden gelen odunsu bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması üzerine çalışmalar sürdürülen yerlerdir.” şeklinde ifade bulmaktadır.

Atatürk Arboretumu’nun geçmişi yaklaşık olarak 70 yıl kadar geriye gitmektedir. 1949 yılında İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesinde görev yapan Profesör Doktor Hayrettin Kayacık tarafından Arboretum açılmasına gerektiğine dair bir teklif yapılır üniversiteye. Amaç fakülte okuyan öğrencilerin bilimsel araştırma yapabilecekleri ve öğrenim görecekleri bir bilimsel alanın oluşturulmasıdır. Daha sonra yapılan planlamalar neticesinde ilk etapta 38 hektarlık bir alanda arboretum kurulmasına karar verilir. Ancak finansal kaynakların yetersizliği nedeniyle arboretumun açılma süreci oldukça uzamıştır.

Arboretum 12 Temmuz 1982 tarihinde nihayet açılır. 38 hektarlık bir alanı kapsaması beklenen bu bölge, yaklaşık olarak 300 hektarlık bir alana yayılmıştır. 1982 tarihinde açılan bu bölge, Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü kutlamalarına yakın bir dönemde açıldığı için “Atatürk Arboretumu” olarak adlandırılmıştır.

Hayrettin Kayacık’ın bu fikri ortaya atmasındaki asıl amaç İstanbul Üniversitesi’nde öğretim gören Orman Fakültesi öğrencilerinin araştırma yapmasıdır. Bu nedenle halkın ziyaretine de açılan arboretumun korunması ve kirlenmemesi amacıyla burada çekirdek, mangal, piknik ve bisiklete hiçbir şekilde izin verilmemektedir. Arboretuma giriş esnasında yanınızda herhangi bir yiyecek-içecek (su dışında) bulundurmanıza kesinlikle izin verilmiyor. Bu önlemlerin bir sonucu olarak arboretum içerisinde doğal yaşamın dışında herhangi bir çöp görmeniz mümkün olmamaktadır.

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri

Atatürk Arboretumu, Atatürk Arboretumu nerede, Atatürk Arboretumu hakkında bilgi, Atatürk Arboretumu ziyaret saatleri

Arboretum sadece pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte haftanın diğer günleri  sabah 09:00’da açılan arboretum akşamüstü 17:00’e kadar girişe açıktır. 17.00’den önce giriş yaptığınızda bir süre daha içinde dolaşmanıza izin verilmektedir.

Ormanın kokusu, kuşların cıvıltısı ve rüzgar sayesinde ağaçlardan çıkan mükemmel melodi çıkış saatlerine doğru ayaklarınızın geri geri gitmesine neden olabilir. Bu sebeple daha erken saatlerde gelerek bu muhteşem doğanın ve manzaranın tadını doya doya çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti 2022Atatürk Arboretumu, Atatürk Arboretumu fotoğraf, Atatürk Arboretumu fotoğraf çekimi, Atatürk Arboretumu görüntüleri

Atatürk Arboretumunun giriş ücretleri 2021 yılı için hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki çeşittir. Arboretuma gelen yoğunluğu azaltmak ve hafta içini cazip kılmak adına hafta sonu yapacağınız ziyaretler siviller için 20 TL, öğrenciler için ise 7.5 TL olarak belirlenmiştir. Ziyaretlerini hafta içi yapacaklar için bu ücretler sırasıyla 7,5 TL ve 2,5 TL‘dir.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde okuyan öğrenciler, üniversite kartları yanında olması durumunda “ücretsiz” olarak giriş yapabilmektedir. Öğrencilerin indirimli biletlerden yararlanabilmeleri için öğrenci kartlarını girişte mutlaka ibraz etmelidir.

Daha fazla güncel bilgi ve merak ettikleriniz için arboretumun resmi web sitesini de paylaşalım: https://ataturkarboretumu.ogm.gov.tr/

Atatürk Arboretumu Nerede?

Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti, Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti 2019, Atatürk Arboretumu Giriş Ücretleri, Atatürk Arboretumu ücreti, Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti fiyatı

Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. Bahçeköy-Kemerburgaz arasındaki ormanlık bölgenin tam içinde yer almaktadır. Belgrad Ormanları içinde yer aldığından doğal yaşamın tüm güzel izlerini görmek de mümkündür. Özel aracınız ile yada toplu taşıma araçlarını kullanarak kolayca bu doğa harikası bölgeye ulaşabilirsiniz.

Adres: Kemer Mahallesi, 34450 Bahçeköy / Sarıyer/ İstanbul

Telefon:+90 212 226 19 29

Atatürk Arboretumuna Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Atatürk Arboretumuna özel aracınız ile gidecekseniz Maslak – Sarıyer istikametinde ilerlemelisiniz. Orman Bölge Müdürlüğü ve Hacı Osman’ı geçtikten sonra Kilyos yolundan Bahçeköy tarafına doğru ilerleyin. Bu istikamet üzerinde yer alan yön tabelalarını kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel araçlarıyla ulaşım sağlayacakların yolu karıştırmaması için “Google Konumu“nu kullanarak navigasyonla yola devam etmelerini tavsiye ederiz. Arboretuma ulaştığınızda aracınızı ücretsiz olarak otoparka bırakabilirsiniz.

Toplu Taşıma Araçları

Metrobüs veya metro seçeneklerinde bir kez otobüse binilmesi zorunludur. Bu sebeple direkt otobüs ile ya da metrodan otobüs aktarması yaparak arboretuma ulaşabilirsiniz.

153 Sarıyer – Bahçeköy , 42T Taksim – Bahçeköy,  59RK Rumeli Hisarüstü, 42HM Hacı Osman Metro – Bahçeköy seferlerini kullanabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu Fotoğraf Çekimi

Atatürk Arboretumu, Atatürk Arboretumu nasıl gidilir, Atatürk Arboretumuna nasıl gidilir, Atatürk Arboretumu otobüs hatları, Atatürk Arboretumu nasıl gidebilirim

Buraya doğa tutkunları kadar fotoğrafçılıkla uğraşanların da yoğun olarak geldiklerini biliyoruz. Çünkü o kadar güzel bir yer ki arboretum, geziniz sırasında hiçbir yerde bulamayacağınız birbirinden güzel pozlar yakalayabilirsiniz. Bu durumun farkında olan yetkililer de arboretumun giderlerini karşılamak için fotoğraf ve video çekimleri için bir ücret tablosu oluşturmuşlar. Tabii ki amatör olarak fotoğraf çekimleri için herhangi bir kısıtlama yok ama dış çekim, dizi ve film çekimi gibi profesyonelce yapılan işlemler ücrete tabi. Atatürk Arboretumu fotoğraf çekim ücretleri ise şu şekildedir:

2021 Çekim TarifeleriÜcretler
Reklam ve Film benzeri video7.500 TL + KDV
Profesyonel Fotoğraf ve Katalog4.500 TL + KDV
Düğün ve Nişan Organizasyonu400 TL + KDV

Atatürk Arboretumu İle İlgili Merak Edilenler (Soru-Cevap)

Hangi günler kapalı?

Haftanın altı günü açık olan arboretum sadece pazartesi günleri kapalı

Müzekart geçerli mi? Öğretmen indirimi var mı?

Maalesef Müzekart geçerli değil ve öğretmen indirimi yok.

Fotoğraf çekebilir miyim? Hangi çekimler ücrete tabi?

Amatör olarak istediğiniz cihazla fotoğraf çekimine herhangi bir yasak yok. Ancak profesyonel çekim yapacaksanız bu ücrete tabi. Ayrıca tripod kullanmak da yasak.

Atatürk Arboretumu’na ne zaman gidilir?

Aslında yılın her ayı ziyaret edilebilecek kadar güzel bir yerdir burası ancak sanırım doğanın en güzel halini gözlemleyebileceğiniz sonbahar aylarında buraya geldiğiniz takdirde büyüleyici kareler yakalayabilirsiniz.

Hafta sonu mu hafta içi mi ziyaret daha uygundur?

Hafta sonu doğal olarak aşırı bir kalabalıkla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda aracınızı park ederken sıkıntı yaşayabilir, fotoğraf çekiminde zorlanabilir ve daha yüksek fiyatlar ödersiniz. Eğer hafta içi müsait olduğunuz bir günde buraya gelirseniz yukarıdaki sorunları yaşamazsınız.

Atatürk Arboretumu’na yiyecek-içecek sokabilir miyim?

Doğanın kirlenmemesi adına içeriye su dışında herhangi bir yiyecek-içecek sokmanız kesinlikle yasak. Girişte bu konuda gerekli aramalar yapılmaktadır.

Bisiklet, evcil hayvan ya da fotoğraf çekimi için tripodla girebilir miyim?

Bunların hiçbirine müsaade edilmemektedir.

Arboretumun otoparkı mevcut mu?

Atatürk Arboretumunun ücretsiz otoparkı mevcut. Özel araçlarıyla gelenler araçlarını herhangi bir ücret ödemeden otoparka bırakabilir ancak özellikle tatil günlerinde boş yer bulabilmeniz için erken saatlerde gelmenizi öneririm.

Atatürk Arboretumu Yorumlar

Bu doğa harikası arboretuma gelecekler için her gezimde olduğu gibi olumlu ve olumsuz düşüncelerimi el aldığım bir bölümü de yazmak istiyorum. Böylelikle buraya gelmeden önce bilmeniz gerekenler daha net görme şansınız olabilecek.

Olumlu Düşüncelerim:

  • Herhangi bir park sıkıntısı yaşamadım (Hafta içi)
  • Çevre düzenlemesi ve temizlik harika
  • Birçok ağaç türünü görmek mümkün.
  • Fotoğraf çekimleri için harika bir yer.
  • Yürüyüş için tam bir doğa harikası.

Buraya kadar gelmişken Sarıyer’de mutlaka görmenizi ve gezmenizi tavsiye edeceğimiz yerleri de listelemek istedik. Böylelikle günlerce gezseniz de doyamayacağınız Sarıyer’deki doğal güzellikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
Belgrad Ormanı
Garipçe Köyü
Rumeli Feneri Köyü
Kilyos Plajları

4 yorum

Yorum yap