İstanbul Boğazı’nın en dar noktasında 660 metrelik mesafede bulunan Anadolu Hisarı, 7.000 m2 lik bir alana inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinden sonra önemini yitiren bu hisar, günümüzde yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. 1395 yılında inşa edilen bu hisarın iç ve dış kale ile surları bulunmaktadır. Anadolu Hisarı’nın açılmasındaki amaç boğazın hakimiyetini sağlamak ve boğazdan gelebilecek saldırılara karşı önlem almaktır.
Anadolu Hisarı Hakkında Bilgi
1395 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı bulunduğu semte adını vermiştir. Anadolu Hisarı Göksü Deresi’nin boğaza döküldüğü noktada inşaa edilmiştir. İstanbul Boğazı’nın en dar noktasında yapılan hisar, Rumeli yakınlarında yapılacak herhangi bir savaş durumunda orduyu karşı kıyıya güvenli bir şekilde geçirmek amacıyla yaptırılmıştır.
İlk hisar özelliği taşıyan Anadolu Hisarı geçmişte Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar ve Akhisar isimleriyle de anılmaktadır. Anadolu Hisarı’nın bir diğer amacı ise Karadeniz üzerinden Bizans’a yardım yollanmasını engellemektir.
- Yıldırım Beyazıd Han Ankara Savaşı’nda yenilgiyi kabul ettikten sonra oğlu Süleyman Çelebi hisarda saklanmıştır.
- Sultan II. Murad Han döneminde ise Haçlı ve Macar ordusunu durdurmak için bu hisardan faydalanılmıştır. Murad Han Yalova üzerinden Anadolu Hisarı’na geçmiştir.
- Papalık ve Venedik donanmasına karşısında padişahı karşı kıyıdan top ateşleriyle koruyan Çandarlı Halil Paşa hisar sayesinde kolayca karşıya geçmiştir.
- Fatih Sultan Mehmet bu semte sultan mahfilli bir cami yaptırmıştır.
Anadolu Hisarı Mimari Özellikleri
Anadolu Hisarı; iç kale, esas kale ve üç kuleden meydana gelmektedir. Esas kale olarak belirtilen tarihi yapı dikdörtgen bir temel üzerine dayandırılmıştır. Anadolu Hisarı’nın bu kulesi 4 katlı, güneybatı yönünde bulunan kapısından giriş yapılmaktadır.
Anadolu Hisarı’nın dış ve iç kuleleri iki üç metre kalınlığında esas kalenin çevresine dizilmiştir. Bu surların öncelikli amacı esas kalenin korunmasıdır. Dış kalenin surları çok kemerli ve çökkendir.
Anadolu Hisarı’nın kendisine özgü mimarisi Osmanlı Dönemi’nin en ilginç örneklerinden biridir.
Anadolu Hisarı’nda Neler Yapılabilir?
İstanbul’un en güzel yerleşim yerlerinden biri olan Anadolu Hisarı, boğaz manzarası karşısında yer alan doğal güzelliği ziyaretçilerini büyüler. Anadolu Hisarı’nda yer alan kafelerde ve restoranlarda bir şeyler yiyip içerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Göksü Deresi’nin denize döküldüğü noktada bulunan Güzelcehisar Kafe’de boğaz eşliğinde eşsiz bir kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz.
Hem nehir hem de deniz manzarasına eşliğinde Anadolu Hisar Big Chefs’te özel bir akşam yemeğinin tadını çıkartın. Nehir ve denizin kesiştiği noktada bulunan bu mekanın kendisine özgü ışıklandırması eşsiz bir manzara keyfi sunar.
Anadoluhisarı semtinde yer alan dik yokuşlar ve dar sokakların arasında yürüyerek hem yeşilliğin hem de temiz havanın keyfini çıkartabilirsiniz. Anadolu Hisarı’nda bulunan TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nin görülmesi tavsiye edilir.
Anadolu Hisarı Nerededir?
Anadolu Hisarı boğazın en dar kısmında Rumeli Hisarı’nın tam karşısına inşa edilmiştir. Anadolu Hisarı’nın kapladığı alan yaklaşık 7 dönümlük bir arazidir. Rumeli Hisarı’nın kapladığı alanın yaklaşık ¼’üne denk gelmektedir.
Rumeli Hisarı ile Anadolu Hisarı’nın birbirine uzaklığı yaklaşık 850 metredir. Anadolu Hisarı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde kendi ismini aldığı semtte yer almaktadır.
Anadolu Hisarı’na Nasıl Gidilir?
Anadolu Hisarı’na ulaşabilmek için kullanacağınız en kolay ve pratik yol, Çengelköy ve İstinye semtleri arasında kalan diğer semtleri de birbirine bağlayan şehir hatları vapur seferleridir. Bu seferlerin sayısı az olduğu için internet üzerinden bilgi alıp ondan sonra bu yöntemi tercih etmelisiniz.
Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş’tan kalkan vapur seferleri ile Üsküdar’a ulaşın ardından Beykoz istikametine giden otobüs ve ya dolmuşları kullanabilirsiniz.
Yorum yap